Houtvochtmeter

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Houtvochtmeter

De houtvochtmeter

Vooral degenen onder u die bijvoorbeeld een houtkachel in huis hebben, moeten een houtvochtmeter krijgen. Een houtvochtmeter wordt gebruikt om het vochtgehalte van brandhout of andere materialen te bepalen. Als het brandhout nog te vochtig is, wordt de energiebalans aanzienlijk verlaagd. Bovendien ontstaat het zogenaamde glansroet, dat zich in de schoorsteen nestelt en in het ergste geval een schoorsteenbrand kan bevorderen. Als het vochtgehalte te hoog is, wordt er meer rook gevormd en kunnen deze uitlaatgassen een gevaar voor de gezondheid worden.
Om hout te kunnen gebruiken dat een optimale vochtwaarde heeft, is een houtvochtmeter dus onontbeerlijk.

Vergelijking

Aangezien er nu ontelbare van deze apparaten op de markt zijn, is het de moeite waard om voor de aankoop van een of andere houtvochtmetertest, dit voor u te doen en de resultaten voor u samen te vatten in het volgende.
Om de best mogelijke verbrandingseigenschappen van hout te ontwikkelen, moet u altijd het vochtgehalte in de gaten houden. Hardhout is veel beter geschikt voor verwarming. Let er a.u.b. op dat u alleen hout gebruikt dat niet bewerkt is, d.w.z. dat geen geverfd oppervlak heeft of dat het geen met olie behandeld hout is.

De houtvochtmetertest toont aan dat het apparaat ook ideaal is voor het testen van andere materialen. De bediening is zeer eenvoudig en kan zonder enige voorkennis worden uitgevoerd. De houtvochtmeter kan ook worden gebruikt om vochtige muren te identificeren. Omdat er wettelijke eisen zijn over welk vocht het hout moet worden verbrand, is een vochtmeter onontbeerlijk om de standaardwaarden te handhaven. Hout met een vochtgehalte van meer dan 25 procent mag niet worden verbrand, anders zullen de uitlaatgaswaarden de grenswaarden overschrijden.

Zorg er bij de aankoop voor dat het juiste meetbereik wordt weergegeven, percentages zijn absoluut voldoende voor leken, meer professionele metingen worden in cijfers weergegeven.
Om een zinvolle meting te kunnen doen, moet het meetapparaat diep in het materiaal kunnen doordringen, hoe dieper het resultaat, afhankelijk van het apparaat, tussen 1 en 40 mm kan liggen.
De instrumenten zijn bijna allemaal op batterijen werkende modellen, met een 9 Volt blok of met AAA-batterijen, deze zijn de beste keuze.

Onze Top 10 – Houtvochtmeters

Hoe werkt het apparaat?

Het principe volgens hetwelk zo’n meetinstrument werkt is zeer eenvoudig, via 2 metalen pennen, die in het hout worden gestoken, wordt er elektriciteit in het hout geleid, de weerstand die ontstaat tijdens de stroom van elektriciteit wordt dan gebruikt om het vochtgehalte te berekenen, terwijl zeer droog hout een zeer hoge weerstand heeft, de weerstand neemt sterk af met het toenemende vochtgehalte. Het instrument geeft deze meetwaarden vervolgens weer op een speciale schaal. Ideaal voor de meting is een vers gespleten stam, als je het vocht meet op het splitsingspunt, krijg je de beste waarde direct van de binnenkant van het hout, buiten het hout kan het veel droger zijn dan binnen.

Houtvochtmeter online kopen?

U kunt een vochtmeter vinden in elke bouwmarkt, maar in de meeste gevallen is het aanbod daar vrij klein, maar als u op het internet kijkt vindt u een veel groter aanbod.

Prijsklasse

De prijsklasse is enorm en een goedkoop apparaat werkt, in de meeste gevallen, net zo goed als een duur apparaat, dus vergelijk verschillende apparaten met elkaar voordat je er een besluit over neemt. Als richtlijn kunt u uitgaan van ongeveer 20 Euro, voor deze prijs krijgt u een vrij goed apparaat.