Test & vergelijk Wandkleur
De beste muurverf 2022 in vergelijking
Muurverf is een kleurstof, vloeibare verf voor grote oppervlakken. Het kan worden gebruikt om de binnen- en buitenmuren van gebouwen of muren te schilderen, waardoor ze een andere kleur krijgen.
De verf wordt of op de ondergrond aangebracht en vormt daar een verflaag, of het ondergaat een chemische reactie met de ondergrond en wordt daarmee gesiliconiseerd.
Muurverven kunnen op alle soorten muren worden aangebracht en ontwikkelen daar hun optische of zelfs desinfecterende werking. Zo verfraaien ze het interieur, van de gezellige woonkamer tot de vochtige badkamer en de vaak gebruikte keuken. Zelfs buitenmuren en gevels krijgen een kleurrijke uitstraling. Muren die afzonderlijke zones vormen, geven de kleuren een bijzondere, kleurrijke uitstraling.
Onze ogen onderscheiden verschillende kleurschakeringen. Verantwoordelijk hiervoor zijn de kegelcellen in ons gezichtsorgaan. Het is bewezen dat we beïnvloed worden door de kleuren van onze omgeving. Het zijn signalen voor ons. Blauw heeft een kalmerend effect, terwijl rood een spannend kleureffect heeft. We verfraaien de muren met een geslaagde verflaag, bevrijden ze van het saaie grijs en geven ze een heel persoonlijk, individueel tintje. Dit geeft grote ruimtes met donkerdere wandkleuren maar een licht plafond een knusse uitstraling. Hoge plafonds daarentegen worden visueel ingekort met een donkerdere schaduw dan de zijwanden. Ook strepen kunnen onze zintuigen beïnvloeden. Dwarsstrepen hebben een drukkend effect, terwijl dwarsstrepen zich uitrekken.
Niet alleen visueel effect van muurverven. Als de verflaag afwasbaar is, kunnen de muren worden afgewassen. Als het een desinfecterend verftype is, onderdrukt het ziektekiemen en schimmelsporen.
Koop onze Top 10 – muurverf
Kalk verven zijn oude, bewezen, minerale verven die worden gemengd uit kalk en water. De ingrediënten van zuivere witte kalkverf zijn kalk, die wordt verbrand, en water. In het Middellandse Zeegebied krijgen de meeste huizen een schitterende witte kleur door deze verf. Zelfs in onze breedtegraden wordt het al honderden jaren gebruikt om stallen en kelders te schilderen. Daar zijn de desinfecterende en sterk diffusie-open kwaliteiten van het product erg in trek. Ondertussen beleeft deze verf een renaissance, die de muren van de woonkamer, de keukenmuren en de gevels van de gebouwen oppept. Deze verf is verkrijgbaar in witte en pasteltinten en biedt een matte uitstraling.
Als er wrongel wordt toegevoegd aan de kleur van de kalk, wordt er caseïne gevormd. Het is een oude verf die vandaag de dag wordt gebruikt op geklasseerde kerken en gebouwen.
Er zijn drie hoofdtypen emulsieverven. Dit zijn kunstharsemulsieverven, silicaatemulsieverven en natuurlijke emulsieverven. Synthetische harsemulsieverven bestaan uit de dispersie van kunstharsen en water. De gebruikte kunstharsen zijn gemaakt van aardolie.
Wasbare kunstharsdispersieverven worden vaak aangeduid als latexverven. In de meeste gevallen hebben ze alleen de afwasbare eigenschappen van de originele latexverf, wat te wijten is aan het hoge aandeel synthetische harsen. Zuivere latexverf wordt gewonnen uit het rubber van de rubberbomen en is zeer kostenintensief. Om deze reden is deze verf beschikbaar, slechts zelden te kopen.
Ook silicaatverven behoren tot de emulsieverven. U worden ook wel minerale kleuren of waterglaskleuren genoemd. Na het aanbrengen siliceren deze met de ondergrond en worden ze één met de ondergrond. Ze vormen er geen laagje verf op.
Natuurlijke dispersieverven zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Hieronder vallen oliën zoals lijnolie of zonnebloemolie, bijenwas of boomwas, maar ook minerale pigmenten.
Leemverven zijn beproefde muurverven. Ze bestaan uit gemalen kleipigmenten, cellulosevezels, plantaardig eiwit en aardpigmenten en minerale pigmenten. Ondertussen zijn ze beschikbaar in elke tint van de kleurencirkel.
De ondergrond moet droog, schoon, stofvrij en draagkrachtig zijn voor het schilderen.
De drie verschillende soorten emulsieverf hebben verschillende eigenschappen. Kunstharsemulsieverven worden overal gebruikt waar kleurintensiteit met glans gewenst is. Net als natuurlijke dispersieverven kunnen ze worden gebruikt op bijna alle oppervlakken, zoals beton, behang, oude verf, metalen of gips. Opgemerkt moet worden dat verflagen op metaal geen bescherming bieden tegen corrosie.
Natuurlijke zuivere silicaatverven moeten met hun ondergrond siliceren. Ondergronden zoals gips, kunstharsdispersieverven, metalen, kunststoffen of glas zijn daarom uitgesloten. Aan de andere kant zijn kalkzandstenen, beton of bakstenen ideale verfsondergronden.
Leemverven behoren tot de ecologische muurverven. De verven zijn uitstekend geschikt voor ondergronden van kalkpleister, kleipleister, beton, houtsnippers, gipsvezels en gipsplaten. Ze zijn niet geschikt om op eerdere latex- of olieverf te schilderen.
Saaie muren kunnen worden getransformeerd tot interessante woonruimtes met een vleugje kleur. Verven die gemakkelijk aan te brengen zijn, mogen achteraf niet diffuus zijn, vlekken maken of de groei van de schimmel bevorderen. Andere kleuren droogfasen die noodzakelijk blijken en geen sterke kleurschakering achteraf bieden. Het moet precies worden afgewogen welk substraat geschikt is. Niet elke muurverf hecht aan het bestaande oppervlak. Er is geen „goede muurverf“ die voor elke behoefte wordt aanbevolen. Er moet precies worden afgewogen welke eigenschappen gewenst zijn.
Elk type muurverf biedt verschillende voordelen en ook zwakke punten.
Kalkkleuren zijn puur natuurlijke kleuren. Ze staan open voor verspreiding en zijn milieuvriendelijk. Ze moeten lange tijd worden ingesteld, mogen niet worden geverfd bij temperaturen onder 8 C° en bij het aanbrengen moet worden opgemerkt dat kalk een bijtende werking heeft. Het is daarom essentieel om de ogen en de huid te beschermen. Helaas is kalkverf zonder toevoegingen gemakkelijk af te wrijven en niet veegvast. Het is alleen verkrijgbaar in pastelkleuren en in het wit. Caseïneverven zijn open voor diffusie en vormen spanningsarme oppervlakken. Helaas hechten ze niet aan kunstharsdispersieverven of oliecoatings zoals pure kalkverf. Ze zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes en intensief gebruikte ruimtes, omdat ze gemakkelijk vlekken maken en daardoor slechts een beperkt kleureffect hebben.
Alle emulsieverven zijn na jaren van gebruik moeilijk te verwijderen. Synthetische harsdispersieverven zijn eenvoudig aan te brengen, bieden verschillende glansgraden en kunnen ook kleine scheurtjes in de ondergrond op een slimme manier verbergen. Ze zijn zelden doorlaatbaar voor waterdamp. Ze nemen nauwelijks water op, zijn vlekbestendig en meestal wasbaar. Helaas bevorderen ze de algengroei.
Zuivere latexverven belasten de portemonnee enorm. Ze scoren punten met eigenschappen als diffusie, slijtvastheid, wrijfvastheid en hoogglans.
Silicaatemulsieverven hechten alleen aan substraten waarmee ze kunnen siliceren. Dit maakt hun toepassingsgebieden moeilijker. Ze bieden geen sterke kleurkracht en hebben alleen matte Omdat ze zeer alkalisch zijn, moet de schilder zichzelf beschermen bij het aanbrengen. De verflaag is open voor diffusie, geeft geen vlekken en vormt geen gunstige basis voor algen. Silicaatverven kunnen kunstmatige additieven, kunstharsen en bindmiddelen bevatten. Een blik op het datablad zal dit verduidelijken.
Natuurlijke harsemulsieverven zijn bijzonder milieuvriendelijk omdat ze geen synthetische bindmiddelen, kleurstoffen of conserveringsmiddelen bevatten. Ze kunnen echter wel natuurlijke maar nog steeds twijfelachtige glycolether of terpeen 3-carene bevatten.
Leemverf is reukloos, geeft geen schadelijke stoffen af en absorbeert deze zelfs uit de kamerlucht. Door de antistatische werking trekt het geen stofdeeltjes aan. De toepassing ervan is eenvoudig dankzij de romige, niet-druppelende consistentie. Aangezien het bestaat uit puur natuurlijke producten, kan het nodig zijn om het tweemaal aan te brengen om de gewenste dekkracht te bereiken. Kleidingverven harden alleen uit als ze droog zijn en moeten in die tijd goed geventileerd worden. Dit proces kan enkele dagen duren. Kleidingverf gemengd met water is niet zo sterk in vergelijking met andere verven en wrijft gemakkelijker af.
DIN EN 13300 is de norm voor muurverven op waterbasis. Een gestandaardiseerde muurverftest verdeelt ze in klassen voor natte slijtage, dekkracht, glansgraad en korrelgrootte. Alleen wanneer een dergelijke muurverftest is uitgevoerd, kunnen de respectievelijke kleuren van de fabrikant worden vergeleken en een gedefinieerde kwaliteit worden beschreven.
De natte slijtvastheid volgens DIN EN 13 300 is onderverdeeld in 5 klassen. Hoe lager de natte slijtageklasse, hoe beter deze eigenschap. De natte slijtageklasse 2 komt overeen met de verouderde DIN 53 778, de slijtvastheid. De dekkracht is ook gebaseerd op een classificatie Ook hier geeft een lage dekkrachtklasse het beste resultaat aan.
Of een muurverf mat of glanzend moet zijn, hangt af van uw eigen smaak. Er zijn de glansgraden: glanzend, middenglans, met de onderverdeling in zijdeglans en zijdemat, mat en mat.
Elke kleur bestaat uit vele kleine deeltjes die korrels vormen. Deze korrelgrootte is ook genormaliseerd in DIN EN 13 300. Dispersieverven bieden meestal de kleinste korrelgroottes tot 100 µm en worden beschreven als fijn. Verdere classificaties zijn hier: gemiddeld, grof en zeer grof.
DIN EN 1062 standaardiseert waterverdunbare en oplosmiddelverdunbare coatingsystemen voor oppervlaktewerkzaamheden op minerale ondergronden of beton in de buitenlucht. Deze DIN verplicht de fabrikant om bepaalde eigenschappen op minstens één productinformatieblad te vermelden. Deze omvatten: glans (G), laagdikte (E), korrelgrootte (S), waterdampdiffusiedichtheid (V), doorlaatbaarheid voor water (W), scheuroverbrugging (A) en kooldioxide-doorlaatbaarheid (C).
De glans is verdeeld in 3 klassen. Hier zijn de gradaties: glanzend, middenglans en mat. De laagdikte wordt berekend op basis van het verbruik en is verdeeld in 6 klassen. Er zijn 4 korrelgrootteklassen. Klasse 1 duidt op een zeer fijne buitenmuurverf. De waterdampdiffusiedichtheid beschrijft de hoeveelheid waterdamp die binnen een bepaalde tijd door de verf kan diffunderen of stromen. Hoe kleiner de klasse, hoe beter de waterdampdiffusiewaarden. Een buitenmuurverf moet niet alleen waterdamp doorlaten, maar ook weinig water opnemen. Hoe lager de waterwaarde, hoe lager de wateropname. Hier is de verf verdeeld in 4 klassen van W0 tot W3. DIN schrijft 6 klassen voor voor het overbruggen van scheuren, van A0 tot A5.
Met bepaalde verflagen kan het nodig zijn om de toestemming van de verhuurder te verkrijgen. Zo is bijvoorbeeld latexverf op basis van kunsthars sterk isolerend. Als de ruimtes niet voldoende worden geventileerd, kan er gemakkelijk schimmel ontstaan.
De energieomkering stopt ook niet bij muurverven. In de zomer verhinderen coatings op de gevel dat deze wordt opgewarmd door het zonlicht. In het warme seizoen worden de invallende zonnestralen gereflecteerd, zodat de gevel niet opwarmt en er geen condensatie optreedt. De innovatieve coating gedraagt zich in de winter heel anders. Vervolgens wordt de warmte naar het interieur geleid. Voor onze kamers plannen we muurverven die de warmte van vloerlampen of TV-toestellen gebruiken om op te warmen. Dit kan tot 8 procent van de energiekosten besparen.
De grootste verfbedrijven in Europa zijn Akzo Nobel, DAW, BASF Coatings en Brillux. Ook bedrijven als Meffert en Hempel behoren tot de kring van grote fabrikanten van muurverven.
Akzo Nobel is een belangrijke wereldspeler op het gebied van verven, coatings en speciale chemicaliën. Deze Nederlandse fabrikant heeft de grootste omzet van verven en vernissen ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot het jaar 1646. Vernissen werden hier voor het eerst geproduceerd in de 18e eeuw. In 1994 fuseerden de bedrijven Akzo en Nobel. Sommige bekende merken zijn dat bijvoorbeeld: Alba, Bruguer, Dulux, Flexa en Vivechrom. Duitse verfgroothandelaren zoals Timpe en Mock behoren ook tot Akzo Nobel.
DAW, voorheen Deutsche Amphibolin-Werke, ook wel bekend als Caparol, zijn Duitse fabrikanten van verven, vernissen en bouwkundige beschermingsmiddelen. Onder de merknamen Caparol, Alligator enAlsecco, de producten zijn bekend. Caparol staat voor de ingrediënten CAsein, PARaffine, OLeum. Sinds 1928 worden er verven voor decoratieve doeleinden geproduceerd. De klanten van Alsecco zijn voornamelijk schilders en stukadoors. In 1959 werd de Alligator Farbwerke in Enger opgericht. De modernste bouwfabriek van Europa in Köthen behoort tot dit merk. Dispersieverven worden geproduceerd in Ober-Ramstadt. Het bedrijf produceert niet alleen in Duitsland verven en lakken. Er zijn productiefaciliteiten in in totaal 30 landen.
BASF Coatings ontwikkelt, produceert en verkoopt coatings en decoratieve verven. Het hoofdkwartier van de Duitse groep bevindt zich in Münster. De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1888. In 1965 werd het bedrijf overgenomen door BASF en vanaf dat moment vormde het een nieuwe divisie voor deze fabrikant. In 1986 veranderde de bedrijfsnaam in BASF Lacke und Farben. In 2016 wordt de divisie Industrial Coatings verkocht aan de concurrent Akzo Nobel.
Brillux, opgericht in 1889 door Hobrecker en König in Münster, Duitsland, produceert en verkoopt wereldwijd verven en lakken. In Duitsland zijn er productiefaciliteiten in Münster, Herford, Unna en Malsch. 150 vestigingen in de Duitstalige landen bieden een uitgebreid verkoopnetwerk. Aanwezigheid wordt in heel Europa bereikt via betrouwbare handelspartners. Klanten kunnen de geproduceerde verven ook kopen in de eigen online shop van het bedrijf.
Meffert is een internationaal georiënteerde verffabrikant met hoofdkantoor in Bad Kreuznach. Een van de vele productiefaciliteiten is daar ook gevestigd. Klanten in 60 landen kopen bij dit bedrijf. Onze producten worden verkocht aan doe-het-zelvers onder de namen Düfa, Flamingo, Super Nova, Effekt-Design, Correx en Ambiente. Professionals kennen het bedrijf onder de merknamen Dinova, ProfiTec en Tex-Color.
In 2018 kocht Hempel het grote bedrijf J.W. Ostendorf uit Coesfeld. Hempel is een van de toonaangevende fabrikant van coatingoplossingen en zware corrosiebescherming voor de industrie en de scheepvaart. Met JWO biedt hij ook producten aan zoals muur- en plafondverven voor de doe-het-zelfmarkt. Deze artikelen worden uitsluitend aan de vakhandel geleverd. De respectievelijke speciaalzaken verkopen de verven onder hun eigen merknaam.
Het aanbod aan verven en vernissen op het internet is enorm. Talloze bedrijven bieden hun merken aan in verschillende online shops. De lokale dealer is meestal gebonden aan een klein aantal leveranciers. Daarom is zijn aantal producten duidelijker geordend en niet allesomvattend. Speciale muurverven, zoals zuivere latexverven, zijn zeker niet verkrijgbaar op de lokale markt. Beide verkoopsystemen leveren alle accessoires voor het schilderwerk. Een gedetailleerde consultatie wordt aangeboden door de lokale verkoper, maar ook door de online verkoper via internet of telefoon.
Kalkverf behoort tot de oudste verven voor bakstenen of gepleisterde muren. Ongeveer 5 miljard ton van dit gesteente wordt jaarlijks wereldwijd gedolven en gebruikt voor de bouw, de voedingsindustrie of in de landbouw. Kalk is een natuurlijke bescherming tegen schimmels. Het heeft een schimmeldodende, basische pH-waarde en is ook zeer goed diffusie- en waterdampdoorlatend. De meest diffusie-open verf heeft echter geen zin als deze op een verzegelde ondergrond wordt aangebracht. Hier moet de volledige wand opengehouden worden voor verspreiding om het gewenste effect te bereiken. Ongebluste kalk zou de hoogste desinfecterende werking hebben. Dit wordt in de handel aangeboden onder de namen ongebluste kalk, ongebluste kalk, bijtende kalk, kalk aarde of vrije kalk. De slakkalk draagt de DesignationsSump lime, sump lime paste, lime paint, milk of lime, hydrated lime, hydrated white lime of white wall lime. In tegenstelling tot ongebluste kalk werd deze na het verbranden met water „gebakken“ en vervolgens in het water opgeslagen. Ongebluste kalk biedt een pH-waarde van 13 en is daarom sterk alkalisch. In het verleden werd deze kalk voor het eerst op de bouwplaats gebakken. Dit leidde herhaaldelijk tot ongelukken. Als er water op ongebluste kalk wordt gegoten, reageert het en vormt het warmte. Moeraskalk is hoogwaardige gebluste kalk die lang bewaard is gebleven en zeer zuiver is. Het scoort met een briljant wit.
Bijna iedereen kent Schwedenhäuser. Dit zijn kleinere houten huisjes met een karakteristieke rode kleurstelling. Het typisch Zweedse rood is pas sinds de jaren zeventig een geregistreerd handelsmerk. In Falun, een plaats ongeveer 200 km ten noordwesten van Stockholm, werd al in de Middeleeuwen koper gewonnen. In het midden van de 18e eeuw ontstond het idee om het afval van de mijnbouw op een andere manier te gebruiken. Zo werd de papperige massa verhit en kon een roodachtig pigment worden geëxtraheerd. De triomftocht van de Falun Red begon. Vandaag de dag bieden veel verffabrikanten hoogwaardige verven en vernissen aan in deze unieke tint.
Voor het schilderen moeten alle vlakken die niet geschilderd mogen worden, gemaskeerd worden. Dit omvat lampen, stopcontacten, deurkozijnen en de vloer. Schilderscrêpe is hiervoor geschikt. Een trapladder is zeer praktisch. Hiermee kan de schilder gemakkelijk hogere plaatsen bereiken. Handschoenen, veiligheidsbrillen en beschermende kleding zijn een must bij het schilderen met bijtende verf zoals kalkverf of silicaatverf.
Kalkkleuren worden in meerdere lagen over elkaar heen aangebracht. Hier is een penseel of een kwastje van een schilder een goede keuze. Als de kalkverf een romige consistentie heeft, is een verfroller ook geschikt. Voor het aanbrengen van kunstharsdispersieverven a Schraaprooster, een borstel en een korte poolrol zijn nodig. Grote kwasten zijn geschikt voor silicaatverven. Een verfroller is het ideale schildersgereedschap voor kleiverf.
Moderne behangpapier biedt niet alleen kleur, maar kan ook muren versieren met foto’s en ornamenten. Dit type wandvormgeving is niet alleen goedkoop en praktisch, maar biedt ook een prachtig alternatief voor wandkleuren voor het interieur.