Inktjetprinter

Test & vergelijk Inktjetprinter

De inkjetprinter is een matrixprinter. De druk wordt daarbij geproduceerd door inktdruppels. Inkjetprinters zijn goedkoop in aanschaf. De afdrukken zelf veroorzaken echter hogere kosten. De inkjetprinters worden vaak gebruikt in privékantoren omdat de prints van goede kwaliteit zijn en afbeeldingen kunnen worden afgedrukt.

Bij inkjetprinters worden verschillende printmethodes gebruikt. Een daarvan is het continue inktstraalproces, waarbij de inktstraal permanent uit de printkop komt en de inktdruppels door een afbuigelektrode in verschillende richtingen worden verdeeld. De inktdruppels die niet worden verbruikt, gaan terug naar de inkttank. Het proces wordt alleen gebruikt in de industrie.
In het kantoor of thuiskantoor wordt meestal een proces gebruikt dat Drop-on-Demand wordt genoemd. Alleen de inktdruppels die echt nodig zijn voor het printen, verlaten de inktpatronen.
Bovendien verschillen de printers in de technologie die wordt gebruikt voor drop-on-demand printen.
Canon printers maken gebruik van de zogenaamde bubble jet technologie. Het gaat hierbij om het verwarmen van inktdruppels. Er ontstaan stoombellen, die de druppels door de sproeier drukken. Andere fabrikanten gebruiken een piëzo-ontsteking of een drukventiel om de druppels te produceren. Deze technologie is echter zelden op de markt te vinden.

De inkjetprinters worden meestal gebruikt voor de PC thuis, omdat de printers zeer goedkoop zijn. De printers zijn eenvoudig te gebruiken en zijn perfect geschikt voor individuele documenten en het afdrukken van afbeeldingen.

Voor computergebruikers die alleen af en toe iets willen printen, is een inkjetprinter de meest verstandige aankoop. De printer is goedkoop en met slechts enkele geprinte pagina’s worden de kosten binnen redelijke grenzen gehouden.

Er zijn twee soorten inkjetprinters. Deze zijn:

Het BubbleJet-proces
Deze procedure wordt door de meeste fabrikanten gebruikt. Het gaat om het verwarmen van water of een gelijkwaardig oplosmiddel in de inkt met behulp van een verwarmingselement. Hierdoor ontstaan stoombellen die de inkt onder hoge druk door het mondstuk van de printer duwen. Deze sproeiers verschillen van fabrikant tot fabrikant.

De piëzoprinter en de drukventielprinter
Deze procedure wordt niet vaak gebruikt. De inkt wordt door middel van elektrische spanning door het mondstuk geperst. Bij de drukventielprinter wordt de inkt verdeeld door het openen en sluiten van afzonderlijke ventielen op de sproeier.
Voor de eigenlijke afdruk beweegt de printkop horizontaal over het papier, dat zelf verticaal door de printer loopt. Bij nieuwere modellen worden deze bewegingen elk uitgevoerd door een stappenmotor, waarbij de drukknop, die op rails zit, horizontaal wordt bewogen door een tandriem en het papier door een rol.

Onze Top 10 – inkjetprinters

Intussen bieden inkjetprinters naast de printfunctie ook functies als scannen en kopiëren. Omdat de aanschafkosten laag zijn en het compacte ontwerp een flexibel gebruik mogelijk maakt, is de Inktjetprinter speciaal voor de computer thuis. Veel printers kunnen ook worden aangesloten op een opslagmedium, zodat het printen direct door dit medium wordt uitgevoerd.

Bij het testen van een inkjetprinter staat de kwaliteit van de print voorop. Een ander punt om te overwegen bij het testen van een inkjetprinter is het stroomverbruik. Dit is voor veel modellen op de markt gegarandeerd. Er wordt ook aandacht besteed aan een compact ontwerp van de printer, zodat deze op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Aangezien inkjetprinters meestal in privéwoningen worden gebruikt, wordt bij de inkjetprintertest ook gekeken naar de uitrusting van de printer. Veel modellen zijn uitgerust met een scanner en een kopieermogelijkheid. Ook de mogelijkheid om een opslagmedium aan te sluiten is interessant voor particuliere gebruikers. Door hun veelzijdigheid zijn inkjetprinters ook zeer populair voor kleinere kantoren.

Voordelen:
Een inkjetprinter is goedkoop in aanschaf, verbruikt weinig elektriciteit en veroorzaakt geen hoge extra kosten.
Er is een breed scala aan inkjetprinters op de markt, die veelzijdig inzetbaar zijn.
De inkjetprinter levert een goede printkwaliteit en zeer scherpe beelden bij een hoge printsnelheid.
Het vereist geen noemenswaardig onderhoud.
Het is zeer eenvoudig te hanteren en te bedienen.

Nadelen:
De inkjetprinter heeft een hoog inktverbruik en hoge printkosten.
Vergeleken met laserprinters is de printsnelheid laag.

Als u een inkjetprinter wilt kopen, moet u rekening houden met de volgende criteria:

Het type printer
Welke PrintertypeU kiest afhankelijk van uw voorkeuren en persoonlijke behoeften. Er zijn multifunctionele printers met geïntegreerde scanner en normale fotoprinters. Hoogwaardige modellen bieden verschillende printfuncties of zelfs dubbelzijdig printen.

De resolutie
Dit wordt gegeven in dots per inch, of kortweg dpi. Het is kenmerkend voor de fijnheid van de beeldafdruk. De waarden van bijvoorbeeld 1200 x 600 dpi staan voor de horizontale en verticale richting. De printer kan dus 1200 dots horizontaal en 600 dots verticaal afdrukken.
Als er teksten en eenvoudige afbeeldingen moeten worden afgedrukt, moet de printer 600 x 600 dpi hebben. Voor afbeeldingen heeft u minimaal 1200 x 600 pixels nodig. Hoe meer pixels een printer kan afdrukken, hoe beter het uiteindelijke beeld. Voor groot formaat prints wordt een A3-printer aanbevolen.

De interfaces
Voordat u tot aankoop overgaat, moet u overwegen of de printer alleen op een PC of als netwerkprinter moet worden gebruikt. Daarom moet de printer over de nodige interfaces beschikken. WLAN-printers kunnen door meerdere personen worden gebruikt.

De afdruksnelheid
Als er veel papier moet worden geprint, is de printsnelheid natuurlijk belangrijk. Goedkope modellen, bijvoorbeeld uit de HP Deskjet serie, beheren slechts zeven zwart-wit prints per minuut of vier kleurenprints. Modellen uit de Canon Pixma-serie doen dat twee keer zo goed.

Het aantal inktcartridges en de printkosten
De inktcartridges vertegenwoordigden de grootste vervolgkosten voor een inkjetprinter. U moet ervoor zorgen dat de afzonderlijke tanks in verschillende kleuren beschikbaar zijn. Goedkope printers hebben vaak maar twee inktcartridges, een met zwarte en een met kleureninkt. De gekleurde cartridges zijn snel opgebruikt, omdat de printer geeft een foutmelding als een van de drie kleuren is opgebruikt. Modellen met 4 of 5 cartridges zijn beter. Naast de drie kleuren hebben ze twee patronen met zwarte inkt, een grote en een kleine.

Nieuwere inkjetprinters kunnen worden aangesloten op WLAN. Daarom is het niet meer nodig om de computer in te schakelen bij het afdrukken van iets. Dit is een voordeel in termen van energieverbruik.

Hieronder vindt u bekende fabrikanten van inkjetprinters:
Hewlett-Packard
Canon
Epson
Broeder

Hewlett-Packard
HP Inc. werd in 1939 opgericht in Palo Alto in de VS. Vandaag de dag is het bedrijf een van de toonaangevende bedrijven in de productie van computers en printers in de wereld. HP is marktleider op het gebied van inkjetprinters. Het bedrijf biedt zowel eenvoudige en goedkope modellen als krachtige multifunctionele apparaten.

Canon
Het Japanse bedrijf Canon werd in 1937 in Tokio opgericht. In die tijd produceerde het optische apparaten. Sinds 1979 omvat het productassortiment van het bedrijf ook printers, waaronder inkjetprinters voor particulier en commercieel gebruik.

Epson
De Seiko Epson Corporation is ontstaan uit de fusie van verschillende Japanse bedrijven. Het produceert printers, LCD-projectoren en microcomponenten. Epson biedt inkjetprinters in alle prijsklassen voor particulier en commercieel gebruik. Sommige modellen hebben ingebouwde, navulbare inkttanks.

Broeder
Het Japanse bedrijf werd in 1903 opgericht als reparatiewerkplaats voor naaimachines. Vandaag de dag is het een toonaangevend bedrijf voor de productie van alle soorten printers. Het bedrijf is voornamelijk bekend om zijn multifunctionele apparaten voor privé en commercieel gebruik.

Terwijl de retailers een breed scala aan inkjetprintermodellen van verschillende fabrikanten aanbieden, is het aanbod in de onlineshops veel ruimer. Modellen van alle fabrikanten zijn hier te vinden, de modellen kunnen met elkaar worden vergeleken en de goedkoopste leverancier kan gemakkelijk worden gevonden. Bestellen op het internet is relatief eenvoudig. Voor commercieel gebruik wordt voor fiscale doeleinden een ongecompliceerde gepersonaliseerde factuur uitgereikt. De garantie en de garantievoorwaarden zijn dezelfde als die van de lokale detailhandel.

Het verhaal
De eerste inkjetprinter was de Teletype Inktronic, die in 1963 door Teletype Corporation werd ontwikkeld en tot 1970 in gebruik was. De afdrukkwaliteit was naar huidige maatstaven vrij slecht.
Rond 1970 produceerde IBM een inkjetprinter die uitsluitend bedoeld was voor industrieel gebruik. In 1979 dienden Cannon en Hewlett-Packard patenten in voor inkjetprinters. Sinds 1988 werd de HP Deskjet aangeboden, die ook betaalbaar was voor particuliere klanten. De modellen van de HP Deskjet serie zijn vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar tegen lage prijzen.

Cijfers, gegevens, feiten
Ongeveer een derde van de Duitsers heeft een privé-inkjetprinter. In 2017 werden wereldwijd ongeveer 103,23 miljoen printers, kopieerapparaten en multifunctionele apparaten verkocht. Het bedrijf Hewlett-Packard is marktleider, vóór Canon, Epson en Brother.
De verkoop van printers en multifunctionele apparaten in Duitsland in 2017 was goed voor ongeveer 450 miljoen euro. In 2017 kost een printer gemiddeld 114 euro.

Prijzen: hoeveel kosten ze Inktjetprinter?
De inkjetprinters worden al aangeboden vanaf ongeveer 40,00 euro. Voor 100,00 Euro zijn er al goede, degelijke modellen. Naar boven zijn er geen grenzen. Bij de aankoop van een inkjetprinter moet u altijd de aankoopkosten voor de inkt in de gaten houden.

Hoewel de aansluitkabels normaal gesproken bij de levering worden meegeleverd, is het mogelijk dat er langere kabels nodig zijn voor de stroomvoorziening, een USB-aansluiting of een netwerkaansluiting. Deze kabels zijn verkrijgbaar in elektronicawinkels en op het internet.
Daarnaast zijn diverse inktcartridges en printerpapier nodig om de inkjetprinter te bedienen.

Als alternatief voor inkjetprinters kunnen alle andere printers zoals dot matrix printers, thermische printers, LED-printers, margrietschijfprinters, plotters, laserprinters en 3D-printers worden gebruikt.