kalkverf

Test & vergelijk kalkverf

De beste kalkverf 2022 in vergelijking

Kalkverf is een natuurlijke, biologische en ecologisch veilige verf, die bestaat uit gebluste kalk en water. Kalk werd miljoenen jaren geleden gevormd als een afzetting van zeeschelpen. Het is een natuurlijke substantie. Als kalksteen wordt verbrand bij ca. 900 C° en vervolgens met water wordt gebakken, ontstaat gehydrateerde kalk Ca(OH)2, die ook wel „gebluste kalk“ wordt genoemd. Dit wordt gemengd met water om de verf te kalken. Bij het aanbrengen van deze kalkverf stelt de calciumhydroxide zich op. Daarbij wordt kooldioxide CO2 uit de lucht geabsorbeerd en komt H2O in het water terecht. Calciumcarbonaat CaCO3 of gewoon „koolzuurhoudende kalk“ blijft op het geverfde oppervlak staan.

Kalkverf wordt gebruikt als coating voor binnen- en buitengebruik. Belangrijk bij het gebruik van de verf is het voor en na bevochtigen van de muren. De verf moet langzaam drogen en het is voordelig om deze tijdens het droogproces te beschermen tegen de zon. De optimale droogtijd per laag is 24 uur.

Om ervoor te zorgen dat de pigmenten goed verdeeld zijn, moet de verf tijdens het schilderen vaker worden geroerd. Door de verf vaker te bevochtigen worden de penselen bovendien niet meer gezien. Hoe goed de dekkende werking van de verf is, wordt pas zichtbaar na volledige droging.

Als de verf te stroperig is, kan deze gewoon met water worden verdund. Volgens een oud ambachtelijk gezegde is het mengsel optimaal als de oplossing op het lemmet nog steeds het metaal laat doorschemeren.

Kalk is een sterke basisstof. Gebruik bij het werken met kalk altijd een Oogbeschermende brillen en handschoenen moeten worden gedragen. Zelfs kleine spatten kalk kunnen schade veroorzaken.

Kalkverf moet meerdere malen worden aangebracht. Het kan gebeuren dat er 5 lagen nodig zijn voordat het gewenste bedekkingseffect wordt bereikt. Het is voordelig om een kalkproef uit te voeren op een proefvlak om de dekkracht in te schatten. De verf bindt uitstekend op minerale ondergronden zoals kalkpleister, kleipleister, cement of bekistingsbeton. Ongebakken of gebakken bakstenen zijn ook ideale oppervlakken voor de verf. Veel gladde ondergronden zijn volledig ongeschikt. Het gaat hierbij om metalen, sierbeton en hout. Als er behangpapier of oppervlakken die met emulsieverf zijn geschilderd, worden overschilderd, moeten deze worden gegrond. Natuurlijk moet het geverfde oppervlak vrij zijn van vuil.

Koop onze top 10 – kalkverf

Een goede oplossing op lucht-kalk pleisters zijn kalkverven. Doordat ze de waterdamp ongehinderd doorlaten, houden ze het oude gips gezond en vormen er een nieuwe laag overheen. Kalk neutraliseert zure regen en voorkomt zo de vernieling en afbraak van het gips. Wie zijn muren een natuurlijke, ademende verflaag wil geven en geen voorkeur heeft voor een schreeuwerig kleureffect, schildert met deze verf.

In speciaalzaken, bouwmarkten en op het internet wordt gehydrateerde witte kalk aangeboden onder de benaming „CL 90“. Het kan worden gekocht in droge poedervorm of al verrijkt met water. De zuiverheid ervan is gedefinieerd in DIN 1060-1. Volgens deze bepaling mag de kalk niet meer dan 5 procent magnesiumcarbonaat bevatten en moet hij voor 90 procent uit calciumcarbonaat bestaan.

Marmeren kalk wordt vaak gebruikt voor de restauratie van oude muren. Volgens oude productierecepten moet dit enkele tientallen jaren in een kalkput worden opgeslagen voordat het bijzonder zuiver is. Het is duurder dan gehydrateerde witte kalk CL 90.

Als u zelf uw natuurlijke kalkkleur wilt versterken, kunt u terugvallen op verschillende oude recepten en additieven. Oliën verbeteren de borstelbaarheid en veegweerstand. Caseïne of wit cement verhoogt de weerstand tegen verwering. Suiker voorkomt latere verkleuring. De toevoeging van kwark, gips en eiwitten verbetert ook de smeerbaarheid en het uiterlijk van de lichtgekleurde coating.

Kalklagen kunnen zowel binnen als buiten worden aangebracht. Ze hebben een desinfecterende werking en zijn een natuurlijk middel tegen schimmel. Oud metselwerk, kerken en muren krijgen hun nostalgische charme met een kalkverflaag. Monumentenkantoren schrijven deze verf vaak voor.

Diereneigenaren vertrouwen nog steeds op de desinfecterende werking van de verf en schilderen de muren van hun stallen met kalkverf.

Een goede kalkverf bestaat alleen uit waterverdunde kalk en eventueel natuurlijke kleurpigmenten. Sterke kleuren kunnen niet worden bereikt. Als de kalkverf te stroperig is, wordt deze gewoon met water verdund.

Deze verflaag is ideaal voor mensen die allergisch zijn voor schimmel. Het doodt schimmels en heeft een desinfecterende werking. Het laat vocht toe om zich te verspreiden en is vrij van schadelijke stoffen.

Kalkverf kan jarenlang worden opgeslagen in een vorstvrije ruimte. Omdat het zeer alkalisch is, hoeven er geen conserveringsmiddelen te worden toegevoegd. Bovendien vormt de verf geen enkele oppervlaktespanning en verzegeling. Het wordt niet statisch geladen en blijft dus lang schoon.

Alle kalkresten zijn composteerbaar.

Een recht kalkverf produceert geen sterke muurverf. Het kleuren gebeurt met kalkbestendige kleurpigmenten. De verf kan echter maar tot 5 procent van deze pigmenten binden. Alleen lichte pasteltinten zijn mogelijk.

Bovendien zal het geschilderde gebied nooit in een uniforme kleurtoon verschijnen, maar zal het altijd onregelmatige kleurcontouren hebben.

Een ander nadeel is dat de kleur vervaagt bij aanraking. De schaafwond laat sporen achter op de huid en de kleding, die snel kunnen worden afgewreven.

Kalk reageert graag met ijzer en sulfaten. Dit kan lelijke bruine vlekken veroorzaken. Bij gipshoudende ondergronden kunnen efflorescentie en zwavelcorrosie optreden in het gebied dicht bij de grond. Dit gebeurt wanneer kalk wordt omgezet in gips.

De verwerkingstemperatuur en de lange droogtijden maken hem onpopulair in de commerciële sector. Het moet niet te snel worden ingesteld, niet worden blootgesteld aan zonlicht en de temperatuur mag niet onder 4°C zakken.

Om een dekkend effect te bereiken moet de verf meerdere malen worden aangebracht. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de aankoop van de hoeveelheid.

De nieuwste kalkverf bestaat niet alleen uit kalk, water en kleurpigmenten. Er worden additieven aan toegevoegd. Hier functioneert de kalk alleen nog als vulstof en niet meer als bindmiddel. Dit resulteert in nieuwe producten met totaal andere eigenschappen, die alleen de naam limoenverf dragen. Ze bieden sterke kleuren, maar hebben hun weerstand tegen schimmel verloren. Een mogelijke indicatie voor de zuiverheid van de kalkverf kan de uitgebreide verwerking zijn. Tijdens lange rustperiodes mag alleen pure kalkverf vijf keer worden aangebracht.

Kalk wordt meestal gewonnen in de dagbouw. Kalksteen wordt wereldwijd gewonnen. De Europese Alpen bieden grote kalkafzettingen. Een bekend mijngebied in Duitsland ligt in de Frankische Alb in Beieren. Deze „Solnhofener Kalk“ biedt crème tot okerkleurige nuances. Het natuurproduct wordt gewonnen en verwerkt door de „Altmühltaler Kalksteine e.V.“.

„Rüdersdorfer Kalk“ wordt ontgonnen ten oosten van Berlijn. Andere mijnbouwgebieden bevinden zich op het eiland Rügen en in Söhlde. Deze kalk wordt verwerkt door de „Vereinigte Kreidewerke Dammann GmbH & Co KG“.

Het Zwitserse bedrijf Haga is een internationaal bekend bedrijf. Sinds 1953 produceert en verfijnt het natuurlijke bouwmaterialen. De verwerkte kalk wordt gewonnen uit de Zwitserse Alpen. In het mijnbouwgebied is de kalk bijzonder zuiver. Deze eigenschap komt tot uiting in de kwaliteit van het product. De kalk die wordt verwerkt tot een kalklaag is over het algemeen moeraskalk.

Dullinger Kalk GmbH produceert sinds 1936 in Salzburg volgens een oude traditie kalkproducten. Haar producten zijn toonaangevend op het gebied van monumentenzorg. Als er gekleurde coatings nodig zijn, worden alleen natuurlijke producten gebruikt voor het kleuren. De productiefaciliteit van het bedrijf is gevestigd in Stadl-Paura.

„Altmühltaler Kalksteine e.V.“ verwerkt en extraheert Solnhofener natuurstenen en Kelheimer Auerkalk. Deze vereniging is een industriële vereniging van de Jura-marmer- en Solnhofen-natuursteenindustrie en werd in 2004 opgericht.

Vereinigte Kreidewerke Dammann GmbH & Co KG“ produceert fijn krijt, grof krijt en mestkalk in drie fabrieken. Fijn krijt wordt gebruikt voor de productie van verven, vulstoffen en tegels. In 1869 werd een krijtfabriek opgericht, waaruit de „Vereinigte Kreidewerke Dammann GmbH & Co KG“ ontstond.

Kalkverf kan gemakkelijk ter plaatse of via internet worden gekocht. Bij uw plaatselijke dealer heeft u de mogelijkheid om ter plaatse een kalklaktest uit te voeren en de dekkracht ervan uit te proberen. Daarnaast zal een internetdealer de verzendkosten doorberekenen aan de koper. De lokale dealer neemt grotere hoeveelheden af van de fabrikant en kan daardoor betere prijzen bieden.

Vroeger was kalkverf de enige manier om de muren wit te laten glanzen. Het werd al gebruikt in het stenen tijdperk. Interieurs, stallen en buitengevels werden witgekalkt. In zuidelijke landen wordt de desinfecterende werking van de lichte kalkverf vandaag de dag nog steeds gewaardeerd.

Kalkverf is goedkoop. Het hoeft niet gemengd te worden, maar kan gebruiksklaar in een emmer worden gekocht. Zo kost het mengen van bijna 10 kg kalk bij „Kalk-Laden & Kalk-Schule Kenter“ slechts 25 euro. De verpakking is voldoende voor een oppervlakte van 135 m2 met een enkele laag. Als het oppervlak vaker moet worden geverfd, zal het duurder zijn.

Speciale schilderspenselen of kalkpenselen voor moeraskalk zijn zeer aan te bevelen. Ze bieden fijne, lange borstelharen. Sponzen geven de verf een effectief veegbeeld. Een verfroller is volledig ongeschikt.

Kalkvrije pigmenten kleuren de kalkverf. Meestal zijn het aardverven die, samen met de kalkmelk, een gekleurde deklaag geven.

Kleidingverf bestaat ook uit volledig natuurlijke componenten en biedt bovendien ademende eigenschappen. Het heeft een vochtregulerende werking.

Silicaatverf is ook een ecologische, ademende muurcoating. Deze verf reageert chemisch met de ondergrond, maar is zeer kostenintensief.