Kan boren

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Kan boren

Een blikkenboor – ook wel een boor genoemd – is een hulpstuk voor de boormachine of preciezer gezegd voor een hamerboor. Alleen deze hebben meestal voldoende kracht om het werk te doen. De boor wordt gebruikt om inlaten voor stopcontacten en lichtschakelaars te maken. Meestal wordt de kroon gemonteerd op een insteekstang, die vervolgens in de boordraad kan worden gestoken. Afhankelijk van het type kroon en boor zijn er verschillende modellen, zodat niet noodzakelijkerwijs elke kroon op elke boor past.

De zogenaamde geleideboor wordt in het midden van de kroon geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het gat precies wordt gemaakt op het punt waar het bedoeld is. Anders kan de kroon op een gladde ondergrond uitglijden en aanzienlijke schade aan de pleister veroorzaken. De boor steekt altijd enkele centimeters voorbij de rand van de kroon uit, zodat deze als eerste in het materiaal grijpt en zo een rechte boring mogelijk maakt. Dit maakt het werk ook veel gemakkelijker.

Maar welke eisen moet een goede boor voor stopcontacten stellen? Enerzijds moet het materiaal natuurlijk bestand zijn tegen de aanzienlijke spanningen die zich tijdens deze werkzaamheden voordoen. Daarom moet de boor ook van zeer sterk metaal zijn. Roestvrij staal wordt hier meestal aangeboden, maar er zijn ook versies van titanium, die ook met diamant bekleed zijn. Deze versies zijn meer geschikt voor beton.

Bovendien moet een boormachine een perfecte grip in de boormachine bieden. Dit betekent dat de kroon, zelfs onder aanzienlijke belasting, niet uit de Verankeringsvlucht. Dit heeft al tot ernstige ongelukken geleid, dus het is essentieel om aandacht te besteden aan het soort binding.

Bovendien moet de bijpassende boormachine worden meegenomen, omdat de vaak opnieuw aangeschafte boren niet dezelfde stabiliteit en kwaliteit hebben als een set met een kroon. Daarom kan het snel gebeuren dat ze breken of buigen, wat sowieso niet het punt is. Idealiter zijn er ook bijbehorende stelmoeren beschikbaar voor de bevestiging.

Onze Top 10 – kan boren

Blikboren worden over het algemeen vooral in de bouwsector gebruikt. Hier dienen ze precies het doel waarvoor ze bedoeld zijn, ze maken gaten waarin later stopcontacten kunnen worden geplaatst. Dit is echter alleen nodig voor inbouwmontage. De boor wordt gebruikt voor alle materialen, hoewel er verschillende versies van zijn, omdat elk model ook in elke steen kan boren.

Voor de installatie van de netwerken worden ook overeenkomstige kronen gebruikt, omdat nu ook voor de betreffende toegangen inbouwapparaten beschikbaar zijn, zodat ook hier de betreffende gaten geboord moeten worden. Daarnaast gebruiken veel particulieren de kronen ook voor hun eigen doeleinden wanneer ze veranderingen aanbrengen aan de elektrische installatie in hun huis.

Men kan echter vooral zeggen dat de bijbehorende kronen vooral in de bouwsector en hier vooral bij elektriciens te vinden zijn. De meeste hebben ook een complete set kronen, die geschikt zijn voor verschillende materialen. Maar het boren van dozen kan ook door metselaars worden gedaan.

In feite is er geen alternatief voor een overeenkomstige boor. De De enige denkbare mogelijkheid zou zijn om met een breeuwhamer de muur op de juiste plaatsen te beitelen. Deze procedure heeft echter een aanzienlijk nadeel, omdat er meer materiaal wordt verwijderd dan eigenlijk nodig is. Dit betekent dat de blikken in een later stadium met meer inspanning in de muur moeten worden gestuct, waardoor het materiaalverbruik aanzienlijk toeneemt.

Vroeger werden de blikken nog met de hand gebeiteld. Dit vergde echter een enorme inspanning en kon onder bepaalde omstandigheden en afhankelijk van de aard van de muren veel tijd in beslag nemen. Daarom is deze methode ook geen geschikte oplossing.

De bijbehorende boren zijn dus onmisbaar geworden, omdat de alternatieven niet echt een vervanging zijn en uiteindelijk meer inspanning veroorzaken dan eigenlijk nodig zou zijn. Omdat de kronen zijn aangepast aan de grootte van de plastic doosjes, hoeven ze alleen maar met heel weinig materiaal in de muur te worden bevestigd. Dit houdt de inspanning voor de vulling extreem laag.

Blikboren worden door vele fabrikanten geproduceerd. Een van de bekendste is HKH Kurzhahn, die gespecialiseerd is in speciale modellen voor harde materialen. Hier worden vooral titanium kronen aangeboden, die dan ook op extreem hard beton kunnen worden gebruikt.

Een andere fabrikant is Buck & Kurschildgen, die voor elke toepassing boren produceert. Hier zijn speciale kronen voor zeer zachte rotsen ook nodig voor de wind, wat bijvoorbeeld nodig is met de verplichte gipsplaat of gelijkwaardige stenen. In tegenstelling tot de kronen voor harde materialen hebben deze een gekartelde rand, zodat ze heel netjes in het oppervlak graven. In de meeste gevallen is er geen breuk, zodat de uitsparing recht kan worden verwijderd.

Een goede Bosch is natuurlijk een bedrijf dat de fabrikanten allemaal kennen. Het produceert kronen voor het professionele segment en voor privégebruik. Er is een enorm assortiment van verschillende producten, zodat de gebruiker kan vinden wat hij zoekt voor vrijwel elke behoefte.

Echte innovaties op het gebied van boren zijn op dit moment niet te vinden. Alleen het materiaal verandert voortdurend, zodat hier steeds grotere belastingsgrenzen kunnen worden bereikt. Speciale boren zorgen ervoor dat zelfs de hardste bouwmaterialen kunnen worden doorboord. Hiervoor wordt of speciaal gehard staal of een ander resistent metaal gebruikt.

Momenteel wordt gewerkt aan speciale legeringen die naar verwachting de duurzaamheid van de kronen nog verder zullen verhogen. Hoewel het coaten van diamanten een veelvoorkomend proces is, is het ook vrij duur. Daarom kunnen de kronen alleen tegen navenant hoge prijzen worden gekocht. Nieuwe composietmaterialen moeten er dus toe bijdragen dat goedkopere materialen tot een lager prijsniveau leiden.

Bovenal zijn we altijd bezig met nieuwe bindingen. Deze zijn bedoeld om meer stabiliteit te bieden bij het boren en zo te zorgen dat de kronen nog veiliger worden behandeld. Een groot probleem – de doorbuiging van de boor – moet voorgoed worden geëlimineerd. Bovendien zullen er waarschijnlijk nieuwe soorten impactkronen worden ontwikkeld, hoewel dit nog steeds een droom van de toekomst is. Het is dus niet zeker of dit ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.

Maar wat zijn de voordelen van het kopen van boren op het internet? Ten eerste is er een zeer grote keuze aan modellen. Het assortiment op het net omvat meestal alle soorten en materialen, zodat de boren voor stopcontacten en lichtschakelaars in alle denkbare variaties eenvoudig zijn om kan worden besteld vanaf het bureau. Een dergelijk assortiment is in geen enkele bouwmarkt te vinden, hoewel de verschillende maten hier natuurlijk wel verkrijgbaar zijn zonder dat je er lang naar moet zoeken.

Aan de andere kant is het ook het prijsniveau dat aanzienlijk goedkoper is op het internet dan in een buurtwinkel. Hier zijn de tussenhandelsprijzen meestal niet van toepassing, omdat veel handelaren rechtstreeks vanuit het grote magazijn leveren. Dit betekent dat er lagere prijzen kunnen worden vastgesteld, wat uiteraard een aanzienlijke besparing voor de koper kan opleveren.

Uiteindelijk kan het ook de moeite waard zijn om aandacht te besteden aan overeenkomstige promoties die aanbiedingen van handelaren worden. Vooral in het geval van verkoop zijn absolute koopjes altijd het resultaat, die dan een aanzienlijke besparing opleveren. Daarom moet u altijd letten op magazijnen of soortgelijke aanbiedingen, vooral in bouwmarkten met een online winkel.

Maar waar moet je echt op letten als je een boormachine voor blikjes koopt? In de regel moet je eerst naar het materiaal kijken. Dit moet gebeuren volgens de eisen. Dus als u wilt boren in massief beton, moet u ervoor zorgen dat de boren zijn goedgekeurd voor deze toepassing. Corresponderende markeringen zijn te vinden op het product, maar in ieder geval in de productbeschrijving.

Het type stopcontact moet ook worden gecontroleerd, omdat niet alle boren in elke boormachine kunnen worden gebruikt. Als u niet zeker weet wat voor soort boorkop uw eigen machine heeft, moet u deze dringend nog eens controleren voordat u een dure fout maakt. Ook een consultatie kan in dit geval geen kwaad.

Daarnaast is het belangrijk om op te merken of de kroon bedoeld is voor impact of niet. Dit maakt een verschil, want als de kroon niet voor een slagwerkboor of hamerboor zal de constante belasting onvermijdelijk leiden tot het breken van de tanden. Speciale kronen voor slagmachines, zijn dienovereenkomstig gehard en kunnen daarom de belasting weerstaan.

Maar welke handige accessoires zijn er te koop voor een blikjesboormachine? Ten eerste kan een passende sleutel voor de stelschroef geen kwaad. Deze vergrendelt de middelste geleidingsboor en zorgt ervoor dat deze niet afbuigt. Zelfs een speciale onderhoudsolie kan geen kwaad, omdat het oppervlak van het materiaal glad en gelijkmatig moet blijven, zodat er zo min mogelijk weerstand ontstaat bij het boren in het materiaal.

Het kan in geen geval kwaad als de houder voor de boorhouder verwisseld kan worden. Als dit het geval is met de geselecteerde kroon, moet u ook een setje houders bestellen zodat de kroon op zoveel mogelijk machines kan worden gebruikt.