Koelkast

Test & vergelijk Koelkast

Goed gekoeld – koelkasten op de proef

In de winter zijn ze niet absoluut noodzakelijk, in de zomer zijn ze een zegen. We hebben het over koelkasten. Waar vroeger veel mensen hun eten op het balkon moesten bewaren als het koud was en in de kelder in de zomer, doet vandaag de dag de koelkast het werk. Ze zijn er in vele variaties, maten en vormen. Tegenwoordig is de koelkast niet meer weg te denken uit de keuken. Het duurde echter een tijdje voordat het apparaat zijn weg vond naar onze keukens.

Een koelkast is een elektrisch apparaat in kastvorm dat voedsel koelt zodat het niet bederft. Meestal bevindt het zich in de keuken, sommige hebben een minibar in de slaapkamer of een grote koelkast in de kelder. Bederfelijke voedingsmiddelen, medicijnen of soortgelijke artikelen worden erin gekoeld. De koelkast is verdeeld in verschillende ruimtes, zodat er compartimenten zijn voor eieren, groenten en zuivelproducten. Bij het openen van de kast gaat het geïntegreerde licht aan, bij het sluiten gaat het licht weer uit.

Zoals veel mensen denken, werkt een koelkast niet. De algemene veronderstelling dat een koelkast afkoelt door kou is niet juist. In feite koelt het af door warmte af te voeren. Over het algemeen absorberen alle soorten vloeistoffen warmte uit de omgeving zodra ze verdampen. Zodra de damp vloeibaar wordt, komt de warmte weer vrij in het milieu. De koelkast werkt volgens dit principe. Het heeft buizen gerangschikt als een soort spiraal waarin vloeistof loopt. Deze vloeistof absorbeert de warmte van binnenuit en geeft deze af aan de buitenzijde. Met de De vloeistof is ammoniak, omdat het bij lage temperaturen verdampt. De verdamping en de daaropvolgende liquefactie van de ammoniak vindt uitsluitend plaats in de buizen die aan de achterwand zijn bevestigd. Daar komt ook de geabsorbeerde warmte vrij.

Aangezien de koelkast een apparaat is voor het kortstondig koelen van bederfelijke levensmiddelen en eventueel medicijnen, zijn er een aantal punten waarmee rekening moet worden gehouden bij het bewaren ervan, zodat de koelte efficiënt wordt gebruikt. De temperaturen van dit apparaat zijn 0 – 15 graden Celsius. De verschillende compartimenten gebruiken de temperatuur individueel en specifiek voor bepaalde voedingsmiddelen.

– het bovenste compartiment bevat diverse bakkerswaren en kaas
– levensmiddelen en zuivelproducten die al in het middencompartiment zijn bereid en afgedekt
– vis, vlees en worst moeten op de twee onderste lades worden geplaatst
– in de laden links en rechts fruit en groenten enkele dagen vers te bewaren
– alleen de eieren moeten worden opgeslagen in het bovenste deurcompartiment.
– het middelste deurcompartiment bevat sauzen, tubes en confituur
– Onderaan de deur staan drankjes, ketchup/mayonaise en melk.

Sommige apparaten hebben een klein vriesvak aan de bovenkant, dat meestal 3 tot 4 sterren heeft. Alleen diepvriesproducten die maximaal 1 tot 3 maanden zijn opgeslagen, mogen daar worden opgeslagen. Voor diepvriesproducten die voor langere tijd moeten worden opgeslagen, zijn er diepvriezers.

Ondanks de koeling in de koelkast mogen levensmiddelen nooit meer dan een week boven de houdbaarheidsdatum worden bewaard en mogen ze slechts tot de vervaldatum worden bewaard. Anders bestaat er een risico op mogelijke gezondheidsschade als gevolg van het bederfelijke voedsel dat op het punt staat te gaan bederven.

Een koelkast, en hoe klein die ook is, iedereen zou er een in de keuken moeten hebben. Zelfs als het buiten in de winter koud is en de verwarming in de keuken normaal gesproken niet aanstaat, sommige voedingsmiddelen hebben nog steeds extra koeling nodig. Dit zijn onder meer zuivelproducten, bevroren vis en diepvriesproducten. Anders neemt het risico op gezondheidsschade door bacteriën en salmonella toe. Vlees moet indien mogelijk ook extra gekoeld worden. Anders zijn koelkasten onmisbaar in de horeca en in slachthuizen. Er zijn koelkasten in alle fabrieken die voedsel produceren, in allerlei laboratoria en ziekenhuizen en zelfs in hotels. Daar zijn ze te vinden in de vorm van een minibar in de kamer. Alles wat bewaard moet worden, of het nu gaat om medicijnen, voedsel, benodigdheden, bepaalde bacteriën of chemische producten, hoort thuis in een koelkast.

Onze Top 10 – Koelkast

Het aanbod aan koelkasten is groot. Er zijn koelkasten voor bijna elk doel, in elke grootte, vorm en kleur. De belangrijkste types zijn

– vrijstaande koelkasten
– inbouwkoelkasten
– geïntegreerde koelkasten
– Koelkasten met vriesvak
– koelkast-vriescombinaties
– Ondertellende koelkasten
– Mini koelkasten

Afhankelijk van de behoeften en luxe zijn er ook

– Camping koelkasten
– Amerikaanse koelkasten
– Designer koelkasten
– Koelkasten voor flessen en dranken
– Retro-koelkasten
– Koelkasten met ijsblokjesdispenser en zonder vriesvak
– Koelkasten voor de horeca

De belangrijkste soorten koelkasten worden kort toegelicht:

– Vrijstaande koelkasten kunnen, zoals de naam al aangeeft, vrij staan, op zichzelf. Ze kunnen op elke gewenste locatie worden geplaatst, zonder dat ze in een bepaald meubelstuk ondergeschikt moeten worden gemaakt. Het kan individueel worden aangepast aan het meubilair van de keuken of de feestkelder.

– Inbouwkoelkasten hebben verschillende voordelen: ze zijn relatief goedkoop in Koop, neem geen ruimte in beslag, want ze zijn ondergebracht in een ingerichte keuken en zijn gemakkelijk te vervangen. Er moeten alleen exacte metingen worden verricht zodat de ingebouwde koelkast in het apparaat past.

– integreerbare koelkasten zijn geïntegreerd in bepaalde apparaten, meestal panelen of keukendecoraties. Aangezien de koelkast echter geen bedieningselementen heeft, zoals een vaatwasmachine, die voor het paneel toegankelijk moet zijn, kan de integreerbare koelkast worden vergeleken met een inbouw- of ondertellerkoelkast.

– Koelkasten met vriesvak hebben een geïntegreerd vriesvak boven het koelkastcompartiment. Het voordeel is dat de diepvriesproducten direct bovenin kunnen worden opgeslagen en dat er geen extra vriezer nodig is. Ze nemen geen ruimte in het koelelement in beslag. Deze vriescompartimenten hebben meestal drie tot vier sterren voor het kortstondig invriezen van levensmiddelen gedurende maximaal drie maanden en een maximaal volume van 15 liter.

– Koel-vriescombinaties hebben een koelkast en een diepvriesgedeelte, die beide los van elkaar staan. Of het vriesvak zich boven of onder het koelkastcompartiment bevindt, is afhankelijk van de fabrikant en het model. Het vriesvak heeft meestal een volume tot 60 liter, het koelvak ongeveer 200 – 300 liter. De koel-vriescombinatie is bijzonder geschikt voor gezinnen, omdat ze daar veel voedsel kunnen bewaren.

– Onder een bestaand werkblad worden koelkasten gemonteerd. Ze zijn zeer plaatsbesparend en kunnen in kleur worden afgestemd op de keuken. Vaak hebben ze echter helemaal geen of slechts een klein vriesvak met een maximaal volume van 13-15 liter. Ze zijn geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens

– Mini koelkasten hebben een volume van ongeveer 5-65 liter. Ze dienen als „verfrissing“ in de slaapkamer, als hulp in de feestkelder, als minibar in hotels of in de kelder als extra. Ze zijn zeer goedkoop in aanschaf, ruimtebesparend en kunnen in elke ruimte worden geïnstalleerd.

Eerst en vooral horen bederfelijke voedingsmiddelen in de koelkast thuis. Ze zijn gelabeld met een houdbaarheidsdatum of vervaldatum. Dit omvat

– Fruit, met uitzondering van tropisch fruit en bananen
– Groenten, met uitzondering van tomaten, aardappelen, komkommers en courgettes
– Melkproducten
– Eieren
– Vis
– Vlees
– bereide gerechten
– Dranken
– Ketchup, mayonaise en andere sauzen
– geopende jam
– Door de arts voorgeschreven geneesmiddelen, die moeten worden gekoeld

Anders zijn er koelkasten in verschillende bedrijven en firma’s die producten vervaardigen en onderzoeken. Hun producten, monsters en goederen horen ook thuis in speciaal voor dit doel ontworpen koelkasten. Het gaat hierbij om geneesmiddelen, monsters zoals weefselmonsters, bloedmonsters, bacterieculturen en chemische producten.

Het is belangrijk dat de koelkast voldoende opbergruimte biedt. Zelfs voor een enkel huishouden is minstens 100 liter nodig om al het voedsel goed op te slaan. Het apparaat moet een goede tot zeer goede energiebesparende klasse hebben om stroomvreters in de keuken te vermijden. Of een diepvriesvak of een aparte kist nodig is, hangt af van de persoonlijke behoeften. Wie af en toe een diepvriespizza eet, heeft alleen een klein vriesvak bovenin de koelkast nodig. Degenen die regelmatig eten invriezen, moeten overwegen om een koel-vriescombinatie te kopen.

– koelt bederfelijk voedsel
– vooral in de zomer houdt het voedsel vers
– biedt voldoende opslagruimte voor voedsel voor het hele gezin
– kan individueel worden geselecteerd voor de keuken
– goede apparaten gaan jaren mee

Koelkast

-continue stroom trekt
– moet regelmatig worden gereinigd en onderhouden
– in het geval van een storing, bederft het voedsel snel
– heeft ruimte nodig in de keuken

Als u een koelkast wilt kopen, moet u zeker aandacht besteden aan de belangrijkste punten. Dit geldt in ieder geval voor de energie-efficiëntie. Dit is verdeeld in klassen en varieert van A+ tot G, hoewel je je handen van een koelkast onder klasse C moet afhouden. Hoe lager de energie-efficiëntieklasse ( C en hoger), hoe meer elektriciteit het apparaat verbruikt. Aangezien een koelkast dag en nacht draait, is een apparaat met minimaal B, maar beter A, A+ of A++ aan te bevelen. Deze zijn iets duurder in aanschaf, maar betalen zich al snel terug in termen van elektriciteitsverbruik. En het milieu wordt ook beschermd door efficiënte apparaten.

Bij de aankoop moet ook rekening worden gehouden met de juiste afmetingen en voldoende opslagruimte. Wat heb je aan een aantrekkelijke koelkast als maar de helft van het gezin wordt gevoed? En een designkoelkast heeft geen zin als kasten en planken uit de keuken moeten worden verwijderd omdat er anders ruimtegebrek is. Beide moeten worden overwogen. De ruimte in de keuken en de noodzakelijke opslagruimte van de koelkast om voldoende eten te kunnen plaatsen.

Met een hoogwaardige koelkast heeft u langer plezier. Niet alleen het land van productie (bij voorkeur Made in Germany) is belangrijk, maar ook de manier waarop de koelkast is verwerkt, wie de fabrikant is en hoe andere consumenten het apparaat beoordelen. Er moet een garantie van ten minste 2 jaar worden gegeven.

In de koelkasttest werden enkele innovaties gevonden in de koelkasten. Er zijn nu modellen die veel meer functies en apparatuur hebben dan een conventionele standaardkoelkast nodig heeft. Naar deze functies tel

-extra vakken voor het koelen van groenten en fruit
– geïntegreerde automatische ontdooiing door sensor
– Geen Vorstfunctie minimaliseert de vorming van ijs
– veel apparaten hebben een snelvries- en koelfunctie, als het snel is
moeten gaan
– Koelkasten met geïntegreerd vriesvak kunnen worden omgeschakeld naar de vakantiemodus
zal zijn. Dit bespaart energie door het apparaat op slechts half vermogen te laten draaien.
– Moderne koelkasten zijn ook goed aangesloten. U kunt ze eenvoudigweg verbinden met de
Sluit een netwerk van camera’s en apps aan op een smartphone of tablet. Dit is hoe
Onder andere de voedselvoorraden staan onder constante controle, er zijn
nutriëntengehalte van het voedsel dat in de koelkast is opgeslagen en het apparaat verslaat
Alarm, bijvoorbeeld als de deur niet goed op slot is.
– Uiteraard zijn de moderne koelkasten ook voorzien van eenvoudig te gebruiken
Displays, ijsmakers en drinkwaterdispensers, minibars en flatscreens.
mits

Er zijn veel fabrikanten van koelkasten. Toestellen van toonaangevende fabrikanten verkopen echter beter dan die van onbekende bedrijven. Natuurlijk spreekt dit niet voor hun kwaliteit, maar het toont wel merkloyaliteit. Fabrikanten van koelkasten zijn

– Bauknecht
– AEG
– Siemens
– LG
– Severin
– Bosch
– Bomann
– Gorenje
– Beko
– Amica
– Amstyle
– Klarstein
– Liebherr
– Miele
– Neff
– Samsung
– Panasonic
– Techwood
– Whirlpool
– Zanussi
– Waeco
– smeg
– Telefunken

Achtergrondinformatie in de koelkasttest van de toonaangevende fabrikanten zijn

– Siemens

Met meer dan 350000 medewerkers in meer dan 190 productielanden en het hoofdkantoor in München is Siemens een van de reuzen in de elektrotechnische sector. Siemens produceert al sinds 1967 koelkasten, maar dan van haar dochteronderneming BSH Hausgeräte GmbH. Er zijn nu meer dan 400 verschillende koelkastmodellen van Siemens, variërend van instapmodellen tot koel-vriescombinatie voor het hele gezin naar de high-tech koelkast.

– Bosch

Bosch produceert al sinds 1886 elektrotechniek in Stuttgart. Met meer dan 139.000 medewerkers op meer dan 100 locaties in Duitsland is Bosch het grootste bedrijf in zijn soort in Duitsland. Het productassortiment omvat huishoudapparaten, tuingereedschap, een zorgverzekeraar en technologie voor de industrie en de handel. Het aanbod van moderne koelkasten is enorm en strekt zich uit van conventionele vloerkoelkasten tot wijnkoelkasten voor de horeca.

– AEG

AEG werd in 1883 in Berlijn opgericht en fuseerde vervolgens met Daimler Benz en Electrolux in 1996 om financiële redenen. Elektrische apparaten worden echter nog steeds geproduceerd en verkocht onder AEG, inclusief huishoudelijke en industriële apparaten. AEG’s koelkasten zijn van hoge kwaliteit, modern en zeer populair. Met meer dan 300 modellen met verschillende uitrustingen voor elk gebruik, blijft het bedrijf zijn klanten tevreden stellen, zelfs onder verschillend management.

Of de klant de koelkast in een winkel of op het internet koopt, is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. De klant wordt natuurlijk beter ter plaatse geadviseerd, want daar heeft hij de mogelijkheid om direct antwoord te krijgen op zijn vragen en het apparaat aan hem te laten zien. Door het directe contact in de handel zijn de koelkasten iets duurder dan op het internet. Maar als je goed geadviseerd wilt worden, moet je in een speciaalzaak kopen. De goedkopere prijzen, de meestal gratis levering en het grote aanbod van verschillende modellen spreken voor het kopen op het internet. Het nadeel is dat de klant niet naar het apparaat kan kijken en dat het terugsturen vaak zeer kostbaar is.

– 1834 Alexander Twinning verkocht de eerste moderne koelkast.
– Carl von Linde maakte de koelkast in 1876 met betrouwbare Compressoren
geschikt voor industrieel gebruik
-In 1992 werd de eerste CFK-vrije koelkast geïntroduceerd.
– de gemiddelde prijs van een koelkast in Duitsland is 453,01 euro
– China genereert de grootste verkoop van koelkasten met meer dan 23 miljoen stuks.
– van 2014 tot 2018 werden er in Duitsland voor bijna 3,45 miljoen euro aan koelkasten verkocht
verkocht
– de duurste koelkast ter wereld kost 37000 Euro

Naast de gebruikelijke accessoires voor koelkasten zoals groenteschalen, eiertrays en flessenrekken zijn er speciale accessoires. Flex-systemen zijn bijzonder interessant en ruimtebesparend. Dit zijn grote compartimenten die zijn verdeeld in vele kleinere compartimenten. Dit betekent dat in één groot compartiment meerdere groenten en fruit apart hun plaats hebben en niet in het rond tuimelen. Ook zeer nuttig zijn actieve koolstoffilters, die onaangename geuren in de koelkast binden en voortdurend zorgen voor een ideale luchtkwaliteit. Koelkasten die zijn uitgerust met een ijsblokjesmachine moeten worden uitgerust met een waterfilter. Deze filteren het water en moeten elk half jaar worden vervangen.

Wie om welke reden dan ook op korte of lange termijn zonder koelkast wil, kan kiezen voor een speciaal ontwikkeld schapsysteem. Dit systeem voor het bewaren van voedsel heet „Save Food from the fridge“ en is zowel visueel aantrekkelijk als zeer praktisch. Bepaalde producten blijven met dit ontwerp lang vers en de gebruiker heeft een constant zicht op het voedsel. Zo worden bijvoorbeeld appels en peren samen met de aardappelen op één plank bewaard, waarbij de aardappelen onder de appels worden bewaard, beschermd tegen het licht. Er is echter een klein addertje onder het gras: het systeem is nog niet te koop. Maar voor alle ambachtslieden zal het een makkie zijn om het systeem te kopen …om te herbouwen.

[atkp_listid=’koelkast‘ template=’13865′] [/atkp_list]