Kruisboog

Test & vergelijk Kruisboog

Wat is een kruisboog

De kruisboog kan worden gebruikt om te vuren op een doel in de verte. De kruisboog is daarom een wapen dat ook wel bekend staat als een pijlgeweer. Het is vergelijkbaar met de boog, aangezien de boog ook gebruik maakt van een touw om een pijl te trekken. Het is niet anders met de kruisboog, die korte pijlen maar ook bouten, die kunnen worden gemaakt van hout en metaal en plastic, door middel van een peesconstructie. Een mechanisch apparaat, de trekker, zorgt ervoor dat nadat de pijl in de kruisboog is gespannen, deze wordt losgelaten en op het doel schiet.

Vereisten voor een goede kruisboog

Voor een goede kruisboog is de prestatie een opmerkelijk criterium. Talrijke kruisboogtesten vergelijken het langeafstandswapen met betrekking tot dit criterium. Om een goede kruisboog te onderscheiden van minder hoogwaardige modellen, moet de kruisboog minstens een uitschuiflengte van meer dan 10 inch hebben. 10 inch is ongeveer 25 centimeter. De trekker van een goede kruisboog opent zich naar boven. Het materiaal van de trekker moet zeker gemaakt zijn van stalen onderdelen vanwege de duurzaamheid en slijtvastheid van het wapen. Speciaal geharde stalen onderdelen zijn hiervoor het meest geschikt. Het is ook belangrijk dat de scooprail van metaal is gemaakt – dit verwijst naar het gebied waar een scoop als accessoire zou kunnen worden bevestigd. De pijlgeleiderail op de kruisboog staat ook bloot aan sterke fysieke invloeden en moet daarom ook van metaal zijn. Bij het testen van een kruisboog in een winkel moet u er op letten dat de loop van de kruisboog niet van een aluminium kern is gemaakt. Helaas ook kruisbogen gemaakt en steeds opnieuw te koop aangeboden, die een trekker hebben die alleen van plaatstaal of zelfs plastic is gemaakt. Een verouderde versie voor de snaar is het mechanisme, dat bestaat uit team-drop eyelets. Deze methode is verouderd en leidt tot een verlies van de prestaties van de kruisboog. Controleer ook hoe de snaar zich gedraagt op de kruisboog. Als het kan worden uitgerekt als een rubberen band, is het een indicatie van een inferieure kruisboog. Als er kunststof wordt gebruikt voor de scooprail en de pijlgeleider, leidt dit tot een voortijdige vergrendeling en een slechte pasvorm van de scoop. Dit had niet moeten worden verwerkt als materiaal voor een hoogwaardige kruisboog.

Onze Top 10 – kruisboog

Toepassingsgebied van de kruisboog

De kruisboog werd vroeger vooral gebruikt als jacht- en oorlogswapen. Vandaag de dag wordt het vooral gebruikt voor de schietsport. Bovendien wordt het herhaaldelijk gedemonstreerd op middeleeuwse festivals als een bijzonderheid.

Welke alternatieven voor een kruisboog zijn er

Vergelijkbaar in mechanisme en schietmethode met de kruisboog is de boog. Het kan worden aangeboden als alternatief voor alle wapenliefhebbers die een wapen uit de oude tijd willen gebruiken. Je zult er enthousiast over zijn, als je affiniteit hebt met de Middeleeuwen. Het aanleren van de methode van het afvuren van een pijl is relatief eenvoudig. Er zijn ook leuke faciliteiten, die meestal worden aangeboden in boogschuttersclubs. Deze parcoursen kunnen met pijl en boog bewandeld worden en je kunt replica’s van plastic jachtpoppen schieten.

Welke fabrikanten van kruisbogen zijn er?

De marktleidende fabrikanten van kruisbogen zijn X-Bow, Excalibur, Middleton, Barnett, Ravin, Carbon Express, Mission, Bear Archery, PSE, Productiemethode aanzienlijk verminderd. Bij het gebruik van een kruisboog worden vooral de pezen aangetast, wat vroeg of laat invloed heeft op de spanwijdte van de boog. Een bijzonder voordeel van dit verlengde peespad is de bescherming van de pees. Bovendien verhoogt de langere akkoordweg ook de pijlsnelheid, die ook wordt verhoogd door de nu mogelijk verhoogde akkoordbeweging. Een veel preciezere schietpartij is dus geen probleem meer. Op moderne apparatuur kunt u ook gebruik maken van verschillende spanmiddelen. Sommige kruisbogen hebben een slinger voor het aanspannen, wat de toepassing bijzonder gemakkelijk maakt. Om het waarnemingsapparaat aan te passen, zijn de nieuwste apparaten uitgerust met apparaten die een snelle aanpassing mogelijk maken.

Voordelen bij het kopen van een kruisboog op het internet

Vooral op het internet vindt u tal van mogelijkheden om advies in te winnen voordat u een kruisboog koopt. Jacht- en sportwinkels die online verkopen bieden zelfs hun eigen vergelijkingstool aan, waar u elke kruisboog met een ander model kunt vergelijken, net als bij een kruisboogtest. Alle soorten kruisbogen op de markt zijn voor deze test op een rijtje gezet. Er zijn ook tal van deskundige forums waar u gratis en snel advies kunt krijgen voordat u een aankoopbeslissing neemt.

Waar moet je op letten als je een kruisboog koopt?

Meestal wordt de aankoop in de winkel naar de aankoop van de kruisboog gelokt door de hoogte van de treingewichten. De hoogte van de trekgewichten en dus de trekkracht van een kruisboog heeft niets te maken met een verhoging van de prestaties. Het beïnvloedt alleen op een directe manier de kracht waarmee de pijl wordt afgevuurd. Ook de trekgewichten hebben slechts een secundaire invloed op de snelheid van de pijl. Besteed daarom bij de aankoop veel meer aandacht aan het peessysteem en de verlengingslengte op de kruisboog, d.w.z. de overdracht van de spankracht naar de pijl. Laat u niet verleiden tot een hoge trekkracht bij de aankoop. Ook het lichtere gewicht van de kruisboog, die vaak wordt gebruikt voor reclame, is niet zo’n doorslaggevend criterium voor een goede kruisboog. Kruisbogen wegen meestal tussen de drie en zeven kilogram. Een lichtere kruisboog is niet beter, want een bepaald gewicht is belangrijk om nauwkeurig te kunnen richten. Vooral beginners vinden het makkelijker om met een zware kruisboog te richten. Als de kruisboog alleen wordt gebruikt om te schieten en niet om een parcours te lopen, is het zwaardere gewicht geen nadeel. Als u op lange termijn van dit langeafstandswapen wilt genieten, moet u meer aandacht besteden aan de nauwkeurigheid en stabiliteit van de kruisboog – het hogere gewicht heeft een aanzienlijke invloed op deze criteria.

Nuttige accessoires voor een kruisboog

Voor het professionele gebruik van een kruisboog en voor het onderhoud ervan is enige aanvullende apparatuur nodig. Deze omvatten verschillende kruisboogpijlen, reserve kruisboogpijpen, een draagtas en ook een scoop. U moet ook een spanhulpmiddel kopen, want dat maakt het gebruik van de kruisboog veiliger, vooral als deze zeer krachtig is. De kruisboog kan ook gelijkmatiger worden gespannen met een spanhulp. Op deze manier is de verhoging van de nauwkeurigheid bij het fotograferen mogelijk. De spanrails zorgen ook voor een aanzienlijke versoepeling van de spanning. Vooral voor mensen met weinig spierkracht is de spanhulp daarom een grote opluchting. De aankoop van een eigen pijlgeleidingsrail loont zich voor de lange levensduur van het wapen. Met de richtkijker is nauwkeurig schieten op grotere afstanden mogelijk. Helaas worden veel kruisbogen aangeboden zonder het apparaat dat nodig is om een scoop te bevestigen. Daarom is de Het is zinvol om een eigen montagerail aan te schaffen. Door middel van een veiligheidsvoorziening, die voorkomt dat de kruisboog zonder pijl wordt afgevuurd, kunt u het wapen tegen ernstige schade beschermen. Deze apparaten worden dry-shot zekeringen genoemd. Ze helpen de kruisboog te beschermen.