Lichte wekker

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Lichte wekker

De beste lichtwekkers 2022 in vergelijking

De lichte wekker

De meeste mensen worden ’s morgens gewekt door het schrille geluid van de wekker. Dit plotselinge ontwaken is onaangenaam. De lichte wekker daarentegen ontwaakt zacht en natuurlijk.

Wat is een lichte wekker?

Een lichte wekker is een apparaat dat het lichaam wakker maakt met natuurlijk licht. De lichte wekker simuleert een zonsopgang. Dit leidt tot een geleidelijk ontwaken. Dit komt overeen met het natuurlijke levensritme. De kunstmatige zonsopgang beïnvloedt de hormoonproductie van het lichaam. Daarnaast kunnen andere wekfuncties zoals natuurlijke geluiden of radio het ontwaken positief beïnvloeden.

Hoe werkt een lichte wekker?

De wekfase duurt tussen 30 en 90 minuten. Binnen dit tijdvenster simuleert de lichte wekker een zonsopgang, waarbij het licht steeds helderder wordt. De kleuren kunnen veranderen van rood naar wit daglicht. De zonsopgang is het helderst op het tijdstip van de zonsopgang. De lichtveranderingen worden waargenomen via het ooglid en doorgegeven aan de hersenen. Dit vermindert het vrijkomen van melatonine. Melatonine regelt het ritme van de dag en de nacht in het lichaam. De productie wordt geremd in helder licht en verhoogd in de duisternis. Na dit proces komt cortisol vrij, waarmee de wakkere fase wordt ingeluid. Op dezelfde manier werkt de wekker in omgekeerde richting als een slaapmiddel. Zo wordt een zonsondergang nagebootst. Dit totale proces wordt ondersteund door verschillende functies. De wektijden kunnen individueel worden ingesteld en gecombineerd met een signaaltoon.

Toepassingsgebieden van een lichte wekker

De wekkers worden vooral gebruikt om wakker te worden. Nuttig zijn ook op het gebied van lichttherapie of als aanvulling op de behandeling van winterdepressie. Bij lichttherapie tegen acne kan natuurlijk UV-licht acne remmen. In de winter is het opstaan in het donker vaak een nadeel. Dit kan sterk worden verbeterd door een lichte wekker.

Wie heeft er een lichte wekker nodig?

Een lichte wekker is nuttig voor iedereen die moeite heeft met wakker worden en in slaap vallen. Vooral voor werknemers in ploegendienst is de aanschaf van een lichte wekker positief. Vooral tijdens de nachtdienst ondersteunt het het natuurlijke proces van het in slaap vallen. Lichte wekkers worden ook aanbevolen voor slechthorenden of kinderen. Kinderen beginnen de dag rustig en ontspannen met een lichte wekker.

Koop onze Top 10 – lichte wekkers

Welke soorten lichtwekkers zijn er?

Het assortiment van lichte alarmklokken is aangepast aan de verschillende behoeften van mensen. Daarom bevatten sommige modellen naast de wekfunctie ook de slaapfunctie. De belangrijkste verschillen tussen de wekkers zijn echter de vorm waarin ze wakker worden en hun uiterlijk. Veel apparaten worden alleen wakker door het licht. Anderen gebruiken bovendien natuurlijke geluiden, muziek of radio, als weksignaal aan het einde van de lichtfasen, voor personen met zeer diepe slaapfasen. Soms wordt alleen wit licht gebruikt om wakker te worden, waarbij meestal rood, oranje, geel en wit licht wordt gebruikt. De meeste lichte wekkers zijn verkrijgbaar in ronde of cilindrische vorm.

Toepassingsgebieden van een lichte wekker

Lichte wekkers worden vooral gebruikt in particuliere huishoudens. Bovendien worden ze steeds vaker gebruikt in de gezondheidssector.

Vereisten voor een goede lichte wekker

Een goede lichtwekker wordt gekenmerkt door een goed afleesbaar en dimbaar display, zodat hij niet verblindt. Het menu moet gemakkelijk te navigeren zijn en de knoppen moeten gemakkelijk te gebruiken zijn. te bedienen. Wat betreft de lichtintensiteit wordt een hoge helderheid van ten minste 200 lux aanbevolen. Omdat de persoonlijke wektijd van mensen varieert, is het voordelig als de wektijd ook individueel kan worden aangepast. Een geïntegreerde slaapfunctie is ook zeer praktisch. Andere vereisten zijn een verscheidenheid aan wakkerschakelingen en het aantal instelbare wektijden.

De voordelen van een lichte wekker:

– Zacht en natuurlijk ontwaken
– geïntegreerde radio
– Snooze-functie
– USB-aansluiting
– uitschakelbare toetstonen
– Slaapfunctie
– gevoelige aanraaksensoren
– Datumweergave
– uiteenlopende toepassingen
– geen vervangende lampen nodig
– eenvoudige bediening en afhandeling
– geschikt voor kinderen
– duidelijk leesbare weergave
– Nap-functie

De nadelen van een lichte wekker:

– lang wakkingsproces
– onpraktisch voor gezinnen met verschillende wektijden, die op hetzelfde moment willen ontwaken.
Slaapkamer
– Helderheid te laag
– slechte geluidskwaliteit
– Houdbaarheid deels te kort
– hoge aankoopprijs

Waar moet ik op letten als ik een lichte wekker koop?

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen behoeften. Mensen die licht slapen hebben geen behoefte aan een hoge lichtintensiteit, terwijl diepe slapers naast een uitgesproken helderheid de voorkeur geven aan een geluidsfunctie. Een instelbare lichtintensiteit is daarom praktisch. Dit moet minstens 200 lux zijn bij maximale intensiteit. Modellen met meer dan 250 lux zijn bijzonder effectief om u wakker te maken. In tegenstelling tot de exclusieve helderheidsverandering van witte tinten, ontwaakt de kleurveranderingsfunctie veel natuurlijker. Degenen die ook hun slaapritueel willen optimaliseren, moeten aandacht besteden aan de schemeroptie. Om ’s nachts ongestoord te kunnen slapen, moet het goed afleesbare display dimbaar zijn. Een ongecompliceerd menu bespaart tijd bij een snelle bediening. Hier is naar logische knopplaatsing en snel toegankelijke sleutels. Een instelbare duur van de zonsopgang is praktisch voor individuele wektijden. Bovendien moet het mogelijk zijn om verschillende wektijden voor andere mensen in te stellen. Zo dienen de lichte wekkers in de test van 2019 als leidraad. De testwinnaars werden beoordeeld op hun veelzijdige functies.

Innovaties op het gebied van lichtwekkers

Sommige lichte wekkers simuleren geuren naast uw natuurlijke geluiden, zoals de geur van de tuin. Dit stimuleert de zintuigen.

De nieuwste generatie lichtalarmen biedt ook een app-aansluiting. Alle functies van de lichte wekker kunnen in deze app worden bediend. Bovendien stuurt een in de lichte wekker geïnstalleerde sensor elke nacht gegevens zoals kamertemperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit of geluidsniveau naar de app, zodat de slaap kan worden geoptimaliseerd.

Welke bekende fabrikanten van lichtwekkers zijn er?

– Philips
– Beurer
– Lumie
– Solomore
– Lunartec
– Medisana
– Hydas
– Davita

De toonaangevende fabrikanten van lichte alarmklokken

Philips
Philips is meer dan 100 jaar geleden opgericht. In die tijd werden alleen gloeilampen geproduceerd en verkocht. Vandaag de dag is Philips een innovatieve, wereldwijde onderneming. Philips legt nog steeds grote nadruk op verlichting.

Beurer
Het bedrijf werd opgericht in 1919. Beurer verkoopt meer dan 500 producten op het gebied van gezondheid en welzijn. De trendproducten ondersteunen een gezonde levensstijl door middel van medische, gewichts-, therapie-, wellness- of actieve producten.

Medisana
Het Duitse bedrijf bestaat al meer dan 35 jaar. Het is de toonaangevende specialist in de thuiszorgmarkt. Het bedrijf is marktleider in de massagesector. Medisana zet de toekomstige trend met producten op het gebied van mobiele gezondheid, gezondheidscontrole, sport, wellness, therapie of lichaamsverzorging.

Waar koop ik mijn lichte wekker

ambesten?

De toonaangevende verkoopplatformen voor lichte alarmklokken zijn online aanbieders. Volgens de resultaten van de lichte alarmkloktests in 2019 zijn de testwinnaars beschikbaar bij Amazon tegen de laagste prijs. Nauwlettend gevolgd door de online aanbieders ebay en Otto. De vakhandelaar Saturn kan Amazon qua prijs bijbenen, maar heeft niet alle modellen van de lichte wekkers in de test.

De geschiedenis van de lichte wekker

Klokken met alarmfunctie bestaan al sinds de 14e eeuw. Op dat moment waren er al de meest uiteenlopende soorten wekkers. In de 19e eeuw werden de wekkers verder ontwikkeld en nauwkeuriger gemaakt, omdat men op tijd op het werk moest komen. De lichte wekker is echter pas de laatste jaren bekend geworden. Als gevolg daarvan hebben sommige studies zich beziggehouden met deze wekkermethode. Zo sliepen proefpersonen in één studie één keer met en één keer zonder een lichte wekker in een 14-daags ritme. Meer dan 35 procent vond een verhoogde slaapkwaliteit. Bovendien werden er tests uitgevoerd op het vrijkomen van hormonen, die de afbraak van melatonine en de opbouw van cortisol bevestigden.

De kosten van een lichte wekker

De huidige lichtwekkers in de test zijn verkrijgbaar tussen 57 en 130 euro. De testwinnaar is 114 euro. Sommige lichte wekkers zijn al beschikbaar voor minder dan 20 euro. Hier zijn de functies echter anders.

Accessoires voor de lichte wekker

– smartphone-app
– USB-kabel

Alternatieven voor de lichte wekker

De slaapwekker meet de fysieke bewegingen van de slapende persoon via een badstof polsband en evalueert deze. Hierdoor wordt de persoon wakker uit de optimale slaapfase.

Wekkers voor doven of slechthorenden worden wakker door lichtflitsen en trillingen.

De Android daglichtwekker app is geschikt voor de smartphone of tablet en heeft de typische kenmerken van een lichte wekker.