Lintzaag

Lintzaag 350W 230V 190mm, 14.7m/svidaXL Lintzaagmachine Zaagmachine Zagen Lintzaag Lintzagen Zaag GereedschapScheppach Lintzaag HBS261 550 WScheppach Lintzaag Basa 1 300 WEinhell Lintzaag TC-SB 200/1 250W
LinkLintzaag 350W 230V 190mm, 14.7m/s*vidaXL Lintzaagmachine Zaagmachine Zagen Lintzaag Lintzagen Zaag Gereedschap*Scheppach Lintzaag HBS261 550 W*Scheppach Lintzaag Basa 1 300 W*Einhell Lintzaag TC-SB 200/1 250W*
VerfügbarkeitLieferung in 1 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: WorldwideLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
Preis € 159,70
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 338,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 414,01
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 348,41
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 207,75
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*
Weitere Angebote
Lintzaag 350W 230V 190mm, 14.7m/s
VerfügbarkeitLieferung in 1 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: Worldwide
€ 159,70
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
vidaXL Lintzaagmachine Zaagmachine Zagen Lintzaag Lintzagen Zaag Gereedschap
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 338,99
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Scheppach Lintzaag HBS261 550 W
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 414,01
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Scheppach Lintzaag Basa 1 300 W
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 348,41
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Test & vergelijk Lintzaag

Hout is een grondstof die vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste bouwmaterialen is. Hiervoor zijn talloze verwerkingsmethoden ontwikkeld. Beginnend met bijlen en bijlen tot verschillende vormen van zagen. Maar een boomstam is moeilijk te bewerken met een handzaag zoals een ijzerzaag of een vossenstaart. Er waren dus machines nodig die het werk veel sneller konden doen. De lintzaag is een van deze machines en ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. In de bandzaagtest moeten alle vragen over deze machine worden beantwoord. Aan het eind moet de geïnteresseerde lezer alle nodige informatie krijgen.

Een lintzaag is een door een motor aangedreven machine met een speciaal zaagblad. Dit is in de vorm van een eindeloos blad dat aan de uiteinden aan elkaar is gelast. Het wordt in de machine geleid door twee schachten, die elk licht naar binnen hellen. Dit zorgt ervoor dat de band zelfs bij de enorm hoge draaisnelheid niet uit het spoor kan komen. Bovendien hebben de machines van vandaag ook een lopende stabilisatie die voorkomt dat de riem afspringt.

Het zaagblad zelf is meestal gemaakt van roestvrij staal, hoewel voor grotere versies pantserstaal of zelfs titanium wordt gebruikt. Dit is uitsluitend afhankelijk van de taak waarvoor de machine is bestemd. Het voordeel van een lintzaag is dat de grootte niet wordt beperkt door de lengte van de zaagband. Dit kan enorme afmetingen aannemen en kan dus ook gebruikt worden voor de verwerking van hele boomstammen. Het vermogen wordt alleen beperkt door de prestaties van de motor.

Aanbevelingen voor een goede lintzaag

Een goede lintzaag moet aan verschillende eisen voldoen. Deze zijn echter ook afhankelijk van het soort gebruik.

Machines voor thuisgebruik moeten een minimaal vermogen hebben van 250 tot 600 watt. Het is raadzaam om te letten op een snijsnelheid van tussen de 900 en 1.400 meter per minuut. Goede machines moeten een doorrijhoogte van ongeveer twee meter hebben, zodat ook grotere werkstukken hier verwerkt kunnen worden. De kleinste versies hebben een doorrijhoogte van ongeveer 80 centimeter, hoewel deze meer bedoeld zijn voor modelbouwers.

Bovendien moet de band gemakkelijk te vervangen zijn, omdat de zaagbanden meestal niet opnieuw kunnen worden geslepen. Omdat slijtage tijdens het gebruik optreedt, is het aan te raden om de band regelmatig te vervangen. Bovendien moet de belanghebbende overwegen voor welk doel hij de machine wil gebruiken. Deze zijn niet alleen bedoeld voor het snijden van hout, maar ook voor het snijden van glas, beton of zelfs metaal. Meestal hoeft alleen de riem voor dit doel te worden verwisseld, maar het vermogen moet binnen een passend bereik liggen.

Hoewel grote bandzagen niet nodig zijn voor particulieren, moeten ze hier ter vergelijking worden vermeld. Sommige daarvan hebben een vermogen tot 4.000 watt en worden aangedreven door grote externe motoren. Ze worden gebruikt in de houtbewerkingsindustrie en dienen om hele boomstammen in de lengte te zagen. Machines voor metaal – dit is bij alle modellen het geval – worden meestal gekoeld door middel van waterkoeling. Daarom moet worden overwogen om het gebruik van een dergelijk apparaat te overwegen als het voor dit doel moet worden gebruikt.

Koop onze Top 10 – lintzaag

Toepassingsgebieden van de lintzaag

De lintzaag kan zowel in grote als in kleine toepassingen worden gebruikt. Kleine bandzagen worden meestal gebruikt door modelbouwers. Ze kunnen met deze machines dunne planken snijden, maar de band heeft hier slechts een kleine diameter.

Bandzagen voor grotere houtbewerkingen kunnen worden gebruikt voor het zagen van planken of kleinere stammen. In de particuliere sector is dit ook het meest voorkomende toepassingsgebied. In timmerwerkplaatsen of andere omgevingen worden de zagen voor verschillende doeleinden gebruikt. Of het nu gaat om metaal, glas of hout, bijna alle materialen kunnen worden verwerkt met de juiste lintzaag. Ook het snijden van stenen voor de bouw maakt er deel van uit.

Het wordt vooral interessant als je het vakgebied van de houtbewerking betreedt. Hier zijn de bandzagen zo groot dat ze hele boomstammen kunnen zagen. Hiervoor kunnen deze machines in hoogte worden versteld. Daarnaast zijn er ook lintzagen met een horizontale oriëntatie om het zagen van planken mogelijk te maken. Balken worden bijvoorbeeld gezaagd met een gaas, waarbij de zaagbanden zowel horizontaal als verticaal lopen.

Vandaag de dag zijn ze nauwelijks nog in gebruik, maar vroeger waren mobiele bandzagen van de juiste grootte. Aangezien de houtverwerking echter niet meer in die mate in het bos plaatsvindt, worden dergelijke machines nu slechts zeer zelden gebruikt.

Natuurlijk zijn er verschillende alternatieven voor een lintzaag, maar de vraag is of dit wel zinvol is.

In theorie kan een cirkelzaag voor hetzelfde doel worden gebruikt. Werkstukken met een grotere hoogte dan het zaagblad moeten echter worden gedraaid om te kunnen zagen, wat tot afwijkingen kan leiden. Met een Hetzelfde probleem doet zich voor bij een handcirkelzaag, want ook hier moet de zaagsnede meerdere malen worden aangebracht om de nauwkeurigheid van de zaagsnede te waarborgen. De menselijke hand is hier echter meestal niet precies genoeg voor, zodat alleen geleidingsrails de juiste remedie kunnen bieden.

Een andere mogelijkheid zijn open handzagen, maar ook hier is er het probleem van de nauwkeurigheid. Bij handmatig snijden kunnen er ook enorme afwijkingen optreden, vooral als het om dikkere werkstukken gaat. Daarom moet hier ook een mogelijkheid voor compensatie worden gevonden. Maar zelfs deze kunnen een lintzaag niet volledig vervangen, zodat precieze zaagsneden niet mogelijk zijn.

Maar er lijkt een echt alternatief te zijn. De rolzaag kan op dezelfde manier worden gebruikt als een lintzaag. Het heeft ook een lang bandachtig blad en kan in hoogte worden versteld afhankelijk van de lengte van het blad. Er zijn echter duidelijke grenzen aan de omvang ervan. Het blad kan slechts een bepaalde maximale lengte hebben. Al vanaf een grootte van ongeveer 80 centimeter wordt het onstabiel en begint het te breken onder de belasting. Daarom wordt dit apparaat ook wel een mechanische figuurzaag genoemd, die meestal alleen voor handwerk wordt gebruikt. Op dit gebied is het echter ook duidelijk superieur aan kleine bandzagen, omdat het zeer fijne zaagblad ook ronde zaagsneden met hoge precisie mogelijk maakt.

Natuurlijk mogen de belangrijke fabrikanten niet onvermeld blijven in de bandzaagtest. Een belangrijke fabrikant is Einhell. Dit bedrijf produceert al meer dan 50 jaar dergelijke apparaten en heeft in die tijd veel innovaties geproduceerd. De zagen kenmerken zich door een zeer hoge kwaliteit en een lange levensduur. De prestaties staan ook in een zeer goede verhouding tot de snijsnelheid, zodat met deze apparatuur – zelfs die voor thuisgebruik – zelfs grote elementen kunnen snel worden gesneden. Een bijzonder voordeel hierbij is de eenvoudige wisseling van de band, waarbij in dit verband ook een snelle reiniging mogelijk is.

Natuurlijk mag Bosch op dit punt niet ontbreken. Deze machines kenmerken zich vooral door een zeer lange levensduur. De fabrikant zelf geeft in sommige gevallen een garantie tot tien jaar. Bovendien is de kracht van bijna alle bandzagen zo ontworpen dat ze ook kunnen worden gebruikt voor het zagen van verschillende materialen. Bosch levert hiervoor ook de juiste banden, zodat deze gemakkelijk kunnen worden vervangen. Bosch machines worden ook vaak gebruikt voor het snijden van stenen, omdat de fabrikant veel verschillende banden voor verschillende soorten steen aanbiedt.

Varo is een bedrijf dat speciaal voor huishoudelijk gebruik lintzagen ontwikkelt. Er zijn echter ook modellen die gebruikt kunnen worden in schrijnwerkerij en glazierieën. De modellen van Varo kenmerken zich door het feit dat ze veel verstelmogelijkheden hebben. Zo kan de snelheid worden aangepast aan de behoeften. Als er een langzame snede nodig is voor een hoge precisie, kan het motorvermogen overeenkomstig worden geregeld. Aan de andere kant zorgen snelle zaagsneden voor een uitstekende zaagsnede van dikkere stammen. In hun langzame functie kunnen deze modellen zelfs worden vergeleken met de precisie van de figuurzagen.

Platenzagen zijn de allrounders onder de verschillende modellen. De fabrikant is erin geslaagd om alle noodzakelijke functies te combineren. De zaag kan dus zowel gebruikt worden voor het fijnsnijden als voor het eenvoudig doorzagen. Een geleiderail zorgt ervoor dat alle werkstukken perfect uitgelijnd blijven. Hier zijn er zelfs wisselsporen, die beschikbaar zijn voor hogere werkstukken worden bedacht. Daarnaast zijn hun prestaties en snijsnelheid ook overtuigend, waardoor ze praktische hulpmiddelen zijn voor vele klussen.

De bandzaagtest zal zich nu richten op de innovaties die hier recentelijk zijn gemaakt. De digitalisering op dit gebied is niet te stoppen, omdat veel van de huidige modellen nu voorzien zijn van een monitor touch display. Hiermee kan de zaag ook op automatische werking worden ingesteld. In principe zijn deze apparaten dan robots die zeer nauwkeurig kunnen snijden. Het is ook mogelijk om verbinding te maken met een PC of andere interface.

Volgens het principe van CAD-systemen kunnen hier zaagpatronen worden gemaakt, die vervolgens deze zagen uitvoeren. Sensoren bewaken de temperatuur van de band en zelfs het verlies van een tand kan automatisch worden gedetecteerd. Hiervoor worden ultrasone sensoren gebruikt, die veranderingen in het materiaal kunnen detecteren en overeenkomstige defecten kunnen opsporen.

Deze apparaten hebben echter nog lang niet overal hun weg gevonden. De eerste commerciële modellen worden vooral in Japan en de VS getest. Zij hebben zich nog niet gevestigd, omdat de traditionele houtbewerkingsbedrijven op dit gebied nog steeds afhankelijk zijn van handenarbeid.

Deze modellen worden echter al heel lang gebruikt in de grootschalige industrie. Alle grote bandzagen worden door computers aangestuurd en ook de houttoevoer is volledig autonoom.

Het kopen van lintzagen op het internet heeft verschillende voordelen. In de meeste gevallen worden bepaalde modellen tegen een veel lagere prijs aangeboden, omdat er meestal geen tussenpersoonsmarge is, omdat veel bedrijven ook direct af fabriek verkopen. Daarom is de Machines die uit de productie komen, worden onmiddellijk geleverd aan de eindklant. Dit bespaart ook lange levertijden en dure opslag, waarvan de kosten ook worden doorberekend aan de klant.

Vooral bij stopgezette modellen, die momenteel worden vervangen door een nieuwe serie, kan de klant aanzienlijk besparen. Omdat de fabrikanten ook niet op deze modellen willen zitten en de voorraad dus overvol is, worden ze meestal vrij goedkoop verkocht met alle mogelijke accessoires.

Veilinghuizen kunnen ook een speciaal aanspreekpunt zijn, omdat hier ook particulieren gebruikte modellen veilen, waarvan sommige tegen zeer redelijke prijzen beschikbaar zijn. Ook in diverse rubrieksadvertenties kunt u enkele koopjes vinden, al gaat het alleen maar om accessoires. Een selectie die men in werkelijkheid in geen enkel geval op zo’n manier vindt.

In de eerste plaats moet een lintzaag natuurlijk de nodige prestaties leveren voor uw eigen behoeften. Als je er bijvoorbeeld steen mee wilt hakken, heb je veel meer kracht nodig dan wanneer het alleen voor het hakken van hout wordt gebruikt. Voor metaal moet ook tot 20 procent van het vermogen worden toegevoegd. Bovendien moet zo’n zaag een geschikt koelsysteem hebben, zodat het blad niet oververhit kan raken.

De zaag moet ook gemakkelijk te reinigen zijn en de band moet heel gemakkelijk te verwisselen zijn. Hiervoor is het noodzakelijk dat de bandgeleider zeer eenvoudig te openen is. Goede zagen hebben een automatische spanner die de band op de juiste dikte spant. Als je zelf nog nooit zo’n zaag hebt gespannen, moet je een geschikt model gebruiken.

Ook de snijsnelheid en de hoogte van de doorgang zijn belangrijk. Als u bijzonder veel belang hecht aan verschillende functies, moet u ook op zoek gaan naar een model dat kan worden aangepast in zijn oriëntatie. Dus dan zijn niet alleen verticale, maar ook horizontale sneden mogelijk. Tot slot kan een snelheidsaanpassing ook geen kwaad, want op deze manier kunnen met een minimum aan zaagkracht precieze zaagsneden worden gemaakt.

In ieder geval kan het geen kwaad om een bepaalde hoeveelheid tapes op te slaan. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie verslijten deze zeer snel en moeten ze dan dienovereenkomstig worden vervangen.

Ook hier kunnen diverse precisiegeleiders van voordeel zijn. Deze kunnen dan ook gebruikt worden voor het instellen van hoeken of het maken van snijpatronen. Cirkelvormige snijschijven, die ook het rond snijden van materialen mogelijk maken, zijn in dit verband bijzonder populair.

Een steunverlenging kan ook nuttig zijn als bijzonder lange werkstukken door de zaag moeten worden geschoven. Uiteindelijk kan zelfs een geschikte reinigingsolie die de machine reinigt en tegelijkertijd het metaal verzorgt, geen schade aanrichten.