Luidsprekerkabelvergelijking

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

& test

Al in de ochtend als je opstaat hoor je muziek. Of het nu via de wekker, de mobiele telefoon, de televisie of de radio is. De hele dag door begeleidt de muziek ons. In winkelcentra, supermarkten, liften of wachtrijen wordt de muziek getand. Tegenwoordig wordt je constant geklonken. Muziek is nog nooit zo gemakkelijk beschikbaar geweest als nu. Maar wanneer heb je voor het laatst echt geluisterd? Muziek maakt alleen indruk als mensen in een band spelen, je onder de douche zingt, ’s avonds salsa danst of gewoon met plezier luistert.

De meeste mensen luisteren graag naar muziek. Voel je begrepen en veilig door de muziek. Bij het luisteren naar muziek verandert het de menselijke hartslag, de bloeddruk, de ademhalingssnelheid en de spierspanning. Hiervoor worden endorfines vrijgelaten. Dit zijn de lichaamseigen gelukshormonen, die ook worden geproduceerd tijdens eten, sport, seks en door middel van drugs. Muziek kan de pijn daadwerkelijk verminderen.

Muziek is een enorme stimulans voor de hersenen. Kinderen die muziek maken leren beter vreemde talen, en mensen op hun oude dag hebben vaak lang geen hoortoestel nodig nadat ze muziek hebben gemaakt. Muzikanten kunnen zich beter concentreren. De lijst met bewezen positieve effecten wordt steeds langer.

Muziek is een grote uitdaging voor onze hersenen. Dit komt omdat muziek bestaat uit een schat aan gelijk gepresenteerde informatie. Het moet toonhoogtes en melodieën herkennen en met elkaar vergelijken. Daarnaast moet het de tijdsvolgorde van de tonen begrijpen, omdat er balken en ritmes uit voortkomen. Ons brein moet tegelijkertijd de aankomende tonen in akkoorden sorteren. Bovendien moet rekening worden gehouden met de positie en het type van de geluidsbron. Als je naar muziek luistert weet je meestal of iemand op de drums of de piano te spelen, en waar het in de kamer staat. Maar de hersenen moeten deze informatie ook eerst bepalen door een veelvoud aan metingen en vergelijkingen.

Om op elk moment naar muziek te kunnen luisteren, heb je apparaten nodig die muziek kunnen afspelen. Velen hebben hiervoor hifi-systemen.

Voor deze hifi-systemen heeft u vaak luidsprekerkabels nodig. U wilt gebruik maken van hoogwaardige en duurzame kabels. Men vindt veel luidsprekerkabels van de Cinch-kabels, die beter zouden moeten rinkelen, volledig te duur voor enkele honderden tot duizend euro. Verschillende tests hebben aangetoond dat de goedkope luidsprekerkabels de dure kunnen bijbenen en dat je geen verschil hoort. Bij de aankoop van luidsprekerkabels zijn er echter een paar dingen die u moet overwegen.

Onze Top 10 – Luidsprekerkabels

Voor dagelijks gebruik is er niet veel te overwegen. Een vuistregel zegt: „Hoe dikker de kabel, hoe beter!“. Overdrijf hier niet, want de kabel moet ook tussen de klemmen komen, zolang er geen stekkers worden gebruikt om niet vast te komen zitten. De doorsneden van 2,5 mm² tot 4 mm² zijn voldoende. Fysiek gezien is het vermogensverlies, d.w.z. hoeveel watt van het oorspronkelijke vermogen van de versterker later de luidspreker bereikt, afhankelijk van de dikte en de lengte van de kabel. Voor een kabel met een diameter van 0,75mm² is het vermogensverlies hoger dan voor dezelfde kabel met een hogere kabeldoorsnede.

Er wordt gezegd dat hoe groter de te overbruggen afstand, hoe groter de kabeldoorsnede moet zijn om het stroomverlies zo klein mogelijk te houden. Voor thuisgebruik dus een doorsnede van 2,5 mm². Hiermee kunt u gemakkelijk afstanden tot 50 meter overbruggen zonder niveauverschil.

Dat hangt af van de persoonlijke smaak. Wilt u een kant-en-klare kabel met bananenpluggen? Of een normale, hoogwaardige kabel zonder extra stekkers? Wil je proberen de luidsprekerkabel zelf te bouwen voor weinig geld? Het hangt af van de optische en functionele eisen en kan niet worden veralgemeend.

Velen geloven dat te dunne kabels kunnen smelten. Dit kan niet gebeuren omdat er tijdens de signaaloverdracht zeer lage stromen lopen. Het enige merkbare verschil is dat het volume lager kan zijn, zelfs als u de volumeregelaar op de versterker hoger zet. Dit komt door het fysieke vermogensverlies van de kabel, dat afhankelijk is van de lengte en doorsnede van de kabel.

De meest voorkomende methode is het leggen van de kabel in een kabelgoot. Ze zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren, maten en vormen. Ze worden meestal bevestigd met schroeven of gelijmd met dubbelzijdige montageband. Als u afneembare wandafsluitstrips in uw appartement of huis heeft, kunt u ook de luidsprekerkabel daarachter of in de uitzettingsvoeg van het laminaat leggen.

Als je jezelf deze moeite wilt besparen, kun je terugvallen op de draadloze versie voor achterluidsprekers. Het signaal wordt via de radio naar de achterste luidsprekers gestuurd via een zender-ontvangersysteem.

Signalen bewegen door de ruimte in een vacuüm met de snelheid van het licht (ca. 300.000 km/s). De signalen of Informatie in onze luidsprekerkabel beweegt natuurlijk niet met de volle snelheid van het licht, omdat het transmissiemedium en andere invloeden weerstand bieden. Ondanks al deze „tegengestelde krachten, bewegen de signalen in koperen kabels met ongeveer 3/4 van de lichtsnelheid, d.w.z. met ongeveer 225.000 km/s). De signalen bewegen dus met zo’n enorme snelheid dat het niet nodig is dat de luidsprekerkabels even lang zijn. De signalen zijn tijdverschuivend, maar lekken in het nanosecondenbereik, waardoor men het verschil niet kan horen.

Naast de gebruikelijke luidsprekerkabels zijn er ook enkele speciale ontwerpen in de winkel verkrijgbaar. De meeste hebben betere eigenschappen. Ze hebben een zeer grote doorsnede en gebruiken exotische materialen voor isolatie, geleiders en contacten. Vaak wordt voor deze luidsprekerkabels zuiver koper gebruikt. Ze hebben ook vaak speciale kabelgeometrieën. De luidsprekerkabels hebben vaak een hogere kwaliteit en kunnen enkele mechanische voordelen bieden, maar ze verschillen niet in de kwaliteit van de geluidsweergave.