Minisoldeerbout

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Minisoldeerbout

Houdt u ervan om vaker zelf te knutselen en verschillende dingen in het huishouden te repareren of bent u bezig met modelbouw, moet u af en toe draden aansluiten of werkt u met computerborden? Dan is een soldeerbout een gereedschap dat u niet mag missen.
Soldeerbouten zijn verkrijgbaar in vele verschillende uitvoeringen. Om u een eerste indruk te geven van de mogelijkheden hebben we informatie verzameld van verschillende soldeerbouttesten.

Een soldeerbout maakt in principe deel uit van een goed gesorteerde standaard gereedschapsset, zeer typisch en veel gebruikt is de elektrische soldeerbout. Zo’n soldeerbout is voorzien van een elektrisch verwarmingselement, dit element regelt de verwarming of de temperatuur. Een normale soldeerbout wordt gevoed door een normaal 230 volt stopcontact. Iets specialer en voor hogere eisen zijn bijvoorbeeld accusoldeerbouten of de moderne USB-soldeerbouten.

Soldeerbouten zijn verkrijgbaar met verschillende wattages, kleine soldeerbouten beginnen bij een wattage van ongeveer zes watt, de grootste soldeerbouten werken met enkele honderden watt. Voor dagelijks gebruik thuis raden wij een apparaat met ongeveer 100 watt aan.
U heeft overwogen om uw gereedschapskast uit te breiden met een soldeerbout en wilt nu weten welk apparaat het juiste is voor u? Lees dan gewoon verder, er zijn een paar dingen die je moet overwegen. Vooral als beginner moet je niet de eerste soldeerbout aanschaffen, maar juist wat tijd investeren in de voorbereiding. Het is gemakkelijk om een verkeerde soldeerbout te kopen, die je niet aankan en waarmee werken helemaal niet leuk is. In de In de meest zeldzame gevallen ben je jezelf niet schuldig als iets niet werkt, maar de soldeerbout die je hebt gekocht is gewoonweg niet bruikbaar.
Zelfs goedkope soldeerbouten kunnen een goede prestatie leveren, het is in ieder geval de moeite waard om eens goed te kijken.

Soldeerplunjertesttips

Als beginner moet je een goedkopere soldeerset kopen, de set moet alle noodzakelijke dingen bevatten en er moet een redelijke kwaliteit worden gegeven.
Een belangrijk punt bij de aanschaf van een soldeerboutset is dat de juiste reserve-soldeerstiften worden meegeleverd, helaas komt het vaak voor dat men geen reserveonderdelen vindt bij goedkopere sets. Kijk goed naar de soldeerstiften, goedkope en slechte tips kunnen met het blote oog worden geïdentificeerd. De duurzaamheid van een soldeerstift is cruciaal, accepteert de stift goed soldeer en wordt de warmte snel overgedragen?
Een soldeerset waarbij u zelf de temperatuur kunt regelen zou ideaal zijn. Het wattage moet minstens 30 watt zijn.

Een soldeerbout wordt altijd gebruikt wanneer u metalen samen wilt voegen. Het solderen is onderverdeeld in twee categorieën: zacht en hard solderen.

Onze Top 10 – Minisoldeerbouten

Zachtsolderen

Twee metalen worden met elkaar verbonden door het smelten van soldeer. De naam zachtsolderen komt van het feit dat voor het verbinden een metaal wordt gebruikt dat slechts een lage sterkte heeft. Voor het zachtsolderen worden temperaturen tot 450 graden gebruikt, deze soldeermethode is heel gebruikelijk in de elektronicasector, printplaten zouden bij nog hogere temperaturen direct smelten, de soldeerpunten liggen hier vaak heel dicht bij elkaar, een nog warmere soldeerbout zou andere nabijgelegen soldeerpunten laten smelten.

De soldeerlegering bestaat uit verschillende metalen en alleen vloeibaar gemaakt boven 450 graden, deze soldeermethode wordt meestal gebruikt in de industriële sector.

Thuis in de hobbyruimte is soft-solderen de variant die gebruikt wordt. Sommigen van u zijn misschien nog bekend met het klassieke soldeerwerk uit uw schooltijd, in sommige gevallen zijn er tijdens de workshop één of twee onderdelen gesoldeerd.

De functie van een soldeerbout is vrij eenvoudig, de te verbinden plaatsen worden beide verwarmd, vervolgens wordt het soldeer aan de hete plek vastgehouden, het tin wordt vloeibaar gemaakt en sluit zo aan op de twee metalen delen. De metalen onderdelen koelen dan af en er ontstaat een harde soldeerverbinding.

Soldeerbouten zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar:

– de klassieke soldeerbout heeft een netstekker, de metalen schacht verwarmt de punt van de soldeerbout.

– een accu-soldeerbout wordt alleen gebruikt als er iets aan de snelle soldeerbout gesoldeerd moet worden, met een vermogen van 11 watt is er niet te veel warmte.

– Gas-soldeerbouten kunnen hogere temperaturen bereiken dan de klassieke soldeerbouten, de punt wordt verwarmd door een soldeerlamp, het voordeel van deze gas-soldeerbout is dat hij mobiel is. Vaak wordt deze soldeerbout door dakwerkers gebruikt om beschadigde goten te repareren.

– het soldeerpistool is in principe niets anders dan een klassieke soldeerbout in pistoolvorm, in plaats van de typische soldeerstift heeft het soldeerpistool echter een metalen clip, door de clip wordt de soldeerstift als het ware wat verlengd, door deze metalen clip stroomt dit niet het geval is bij het klassieke model. Door de relatief grote metalen lus zijn de soldeerpistolen alleen voorwaardelijk geschikt voor fijn werk.

Voor de aankoop

Afhankelijk van wat u wilt solderen, kunt u een ander model soldeerbout overwegen. Als u defecte onderdelen op een printplaat wilt vervangen of een losstaand onderdeel opnieuw wilt bevestigen, dan heeft u een soldeerbout nodig. met een zeer fijne soldeerstift. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een soldeerbout waar u de temperatuur kunt aanpassen. De gevoelige onderdelen zijn fragiel en er moet grote zorg aan worden besteed.

Voor het solderen van goten en pijpen heeft u een soldeerbout nodig met een grote, grove soldeerstift, deze soldeerbouten worden extreem heet zodat een langer handvat nodig is. Dergelijke soldeerwerkzaamheden worden meestal buiten de werkplaatsen uitgevoerd, zodat een lange stroomtoevoer/kabel beschikbaar moet zijn.

Een soldeerbout is in principe ontworpen voor continu gebruik, dus het is niet belangrijk als de verwarmingsfase iets langer duurt. Het handvat moet zo robuust mogelijk zijn, zodat het materiaal niet wordt aangetast door de hoge hitte.

Als u slechts af en toe iets moet solderen, dan moet de soldeerbout sneller opwarmen, een opwarmtijd tot 200 seconden is absoluut oké.

Zorg er altijd voor dat u geen van de dampen inademt en dat u uw ogen bedekt met een veiligheidsbril, het vloeibare metaal kan zeker af en toe spatten en niemand wil vloeibaar metaal in zijn ogen krijgen.

Thuis is een soldeerboutset voldoende, voor hobbyisten met wat meer ervaring zijn er ook betere sets, de soldeerstiften worden beter verwerkt en soms kunnen ze worden geruild.

– een derde hand die een van de hete draden kan vasthouden (metalen standaard met houders)
– Reserve-soldeerstiften
– Flux
– een soldeerstatief
– een soldeerbad
– Soldeer
– Pincet
– een soldeerpomp