Momentsleutel

Brüder Mannesmann Momentsleutel 40-210 Nm 183 Sleutel Koppel GereedschapDraaimomentsleutel 3/8" 7-105 Nm BGS, momentsleutel 3/8 inch bandenwisselBrüder Mannesmann Momentsleutel digitaal met LCD-scherm 1/2" Moment SleutelDraaimomentsleutel 1/2" set, draaimoment sleutel | momentsleutel autoDraaimomentsleutel 1/2 inch Kunzer | momentsleutel 1/2" 28-210 Nm standaard
LinkBrüder Mannesmann Momentsleutel 40-210 Nm 183 Sleutel Koppel Gereedschap*Draaimomentsleutel 3/8" 7-105 Nm BGS, momentsleutel 3/8 inch bandenwissel*Brüder Mannesmann Momentsleutel digitaal met LCD-scherm 1/2" Moment Sleutel*Draaimomentsleutel 1/2" set, draaimoment sleutel | momentsleutel auto*Draaimomentsleutel 1/2 inch Kunzer | momentsleutel 1/2" 28-210 Nm standaard*
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NLLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
Preis € 36,59
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 43,59
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 138,17
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 405,71
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
€ 49,34
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*Koop nu aan eBay!*
Weitere Angebote
Brüder Mannesmann Momentsleutel 40-210 Nm 183 Sleutel Koppel Gereedschap
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 36,59
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Draaimomentsleutel 3/8" 7-105 Nm BGS, momentsleutel 3/8 inch bandenwissel
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 43,59
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Brüder Mannesmann Momentsleutel digitaal met LCD-scherm 1/2" Moment Sleutel
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 138,17
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Draaimomentsleutel 1/2" set, draaimoment sleutel | momentsleutel auto
VerfügbarkeitLieferung in 2 Werktagen nach Zahlungseingang Versand nach: NL
€ 405,71
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

Test & vergelijk Momentsleutel

Het woord momentsleutel is een algemene overkoepelende term voor alle handmatig gebruikte schroefgereedschappen die een overeenkomstige klemkracht genereren tussen de afzonderlijke geassembleerde onderdelen. Dit betekent dat er een bepaald aanhaalmoment wordt uitgeoefend op de verbindingsdelen (bijvoorbeeld een schroef of zelfs een moer) en dat de verbindingsdelen worden versterkt door de spanning. Naast de verschillende fabrikanten van momentsleutels, verschillen ze ook in hun toepassingsgebieden, maten, vormen en gebruiksvarianten. Over het algemeen zijn echt goede momentsleutels – vooral die voor zware industriële machines – gestandaardiseerd volgens DIN EN ISO 6789. Er is echter één gemeenschappelijk kenmerk dat alle modellen gemeen hebben, of het nu gaat om Rothewald-momentsleutels, Hornbach-momentsleutels of momentsleutels uit de Stiftung Warentest-test:

Het maximaal te bereiken uittrekkoppel is afhankelijk van hoeveel kracht de gebruiker kan uitoefenen, maar ook van de lengte van de hendel. Daarom hebben handmatige draaisleutels een beperkte sterkte. Als je de kans krijgt om een momentsleutel voor je fiets te testen, moet je zeker de kleine momentsleutel lenen en de kans grijpen. Er gaat niets boven het zelf uitproberen van een product om de functies ervan te leren kennen.

Bij alle soorten momentsleutels wordt onderscheid gemaakt tussen twee werkwijzen. Deze gereedschappen, die gemaakt zijn van verenstaal, hebben een vaste metalen wijzer, die aan het eindstuk is bevestigd. van de hefboom bevindt zich boven een halfronde schaal. Wanneer er een schroef mee wordt aangedraaid, wordt deze veergreep gebogen door de belasting waaraan hij wordt blootgesteld. Hoe meer kracht er wordt uitgeoefend, hoe groter de buiging. De hierboven genoemde wijzer blijft echter constant in zijn oorspronkelijke positie en geeft dus de betreffende waarde aan en men kan het huidige koppel aflezen. De methode heeft een groot voordeel: er zitten bijna geen mechanische onderdelen op de momentsleutel, daarom zijn dergelijke modellen bij Louis en andere verkopers verkrijgbaar tegen relatief lage prijzen. Bij het werken ermee moet echter altijd naar de schaal kunnen worden gekeken om overbelasting te voorkomen. Andere momentsleutels zijn daarom meer geschikt voor schuine ruimtes.

De hogere kwaliteit van de momentsleutels is daar helemaal niet mee te vergelijken. Deze werken vooral met een zogenaamd ratelmechanisme. Bovendien bestaan dergelijke varianten uit een chauffeur die zich tijdens het werk met de vertanding bezighoudt. Omdat hij eerst met een veer wordt voorgespannen, slaat hij vanaf een bepaalde belasting over, die voor de gebruiker akoestisch voelbaar is en in zijn hand kan worden gevoeld. Momentsleutels met een ratelmechanisme maken het mogelijk om ook op niet zichtbare plaatsen te werken, die synoniem staan voor automatische momentsleutels. Er zijn echter nog steeds een paar koppelingen tussen de automatische momentsleutels. Sommige modellen hebben een schaalverdeling op de hendel en een andere op de handgreep (die meestal draaibaar is). Hefboomschalen trekken in stappen van twaalf, waarvan de waarde in eerste instantie slechts ruw wordt aangepast. De andere noodzakelijke fijnere punten worden dan gemaakt door aan het handvat te draaien. Een zogenaamde borgmoer, die zich aan de onderkant van de hendel bevindt, is bedoeld om te voorkomen dat deze waarden onbedoeld worden aangepast, wat met twee handen kan worden gedaan. Het is echter nogal ingewikkeld om ermee om te gaan; een helper zou een voordeel zijn. Momentsleutels die zo’n display direct op de draaigreep hebben, zijn veel gemakkelijker in te stellen en de positie maakt ook het aflezen veel gemakkelijker.

Bij het inbrengen van een sleutel werkt de hefboomwerking in op de schroef, waarbij het draaimoment van de schroef zelf bepalend is voor de centrale fysieke variabele.

Een kleine tip: Als u een visuele beperking heeft, kunt u gebruik maken van aanbiedingen die zijn uitgerust met een vergrootglas. Dit maakt het ook gemakkelijker om de weegschaal af te lezen.

Er zijn verschillende benaderingen om te voorkomen dat mogelijke schroefverbindingen opzettelijk te strak worden aangedraaid:

 • spilcontrole
 • koppelgestuurde praktijken

Het verschil zit hem in het feit dat bij de hoekgestuurde methoden de schroef in kwestie onder een bepaalde hoek wordt aangedraaid. Dit gebeurt met behulp van een elektronische of een mechanische meetsensor. Bij koppelgestuurde varianten wordt het draaimoment telkens bij het aandraaien van de schroef bepaald en wordt bij het bereiken van de specifieke instelwaarde een actie uitgevoerd.

De uitgebreide overcategorie van alle toepassingsgebieden van verschillende momentsleutels wordt vrij klassiek genoemd: de machinebouw. In principe worden dergelijke hulpmiddelen echter gebruikt bij een grote verscheidenheid aan handmatige activiteiten, zoals de bevestiging van met halfgeleiders uitgeruste printplaten met betrekking tot mobiele communicatie of micro-elektronica. Bij het aan elkaar schroeven van eenvoudige fitnessapparatuur kunnen ze net zo goed een hulpdienst leveren als bij de lichte constructie van motorvoertuigen of een eenvoudige bandenwissel. Ook op medisch gebied zijn WGB-momentsleutels, Normex-momentsleutels of BGS-momentsleutels onmisbaar. en worden bijvoorbeeld gebruikt voor de schroefverbinding van individuele tandheelkundige implantaten en heupgewrichten. Van daaruit springen we over in de luchtvaart, en zelfs in de ruimtevaart, waar elke hendel op zijn plaats zit en alle afzonderlijke onderdelen precies op het draaimoment zijn vastgezet.

Met name de ambachtelijke sector wordt bijna dagelijks geconfronteerd met werkzaamheden waarbij momentsleutels onmisbaar zijn. Voor thuisgebruik zijn de momentsleutels klein, nemen geen ruimte in beslag en toch ben je blij dat je er een hebt als je er een nodig hebt. Beginnend met werkende mannen en vrouwen in de mechanica, elektronica en – gecombineerd – mechatronica, breidt de behoefte aan een dergelijk gereedschap zich snel uit naar kleinere beroepen. Bijvoorbeeld aan technici, die zich allemaal richten op kleine individuele apparaten, zoals de plekken in het casino, de montage van pedaalscooters, reparatie- en servicewerkzaamheden aan diverse utiliteitsapparaten (vooral in de land- en bosbouw).

In principe zou elke fietser echter zo’n deel moeten hebben.

Onze Top 10 – Momentsleutels

Nr. 1
Brüder Mannesmann Momentsleutel 40-210 Nm 183 Sleutel Koppel Gereedschap
Kundenbewertungen
Brüder Mannesmann Momentsleutel 40-210 Nm 183 Sleutel Koppel Gereedschap*

Brüder Mannesmann Momentsleutel 40-210 Nm 183 Sleutel Koppel Gereedschap
Deze momentsleutel met een 1/2" vierkante koppeling, van Brüder Mannesmann, is ontworpen voor vastdraaien met precisie. De momentsleutel is gemaakt van zeer sterk metaal en daardoor duurzaam en stevig. Met zijn instelbare bereik van 40 Nm tot 210 Nm en omkeerbare draairichting is deze sleutel geschikt om moeiteloos en preci...

 Preis: € 36,59 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Nr. 2
Draaimomentsleutel 3/8" 7-105 Nm BGS, momentsleutel 3/8 inch bandenwissel
Kundenbewertungen
Draaimomentsleutel 3/8" 7-105 Nm BGS, momentsleutel 3/8 inch bandenwissel*

Draaimomentsleutel 3/8" 7-105 Nm BGS, momentsleutel 3/8 inch bandenwissel
Artikelnummer: 0401-0028-348
De omschakelratel van de momentsleutel van BGS heeft een automatische ontgrendeling door kliksignaal. Het ingestelde aanhaalmoment wordt vastgezet met behulp van een borgschroef. De draaimomentsleutel wordt geleverd in een kunststof koffer.Neerwaartse druk b...

 Preis: € 43,59 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Nr. 3
Brüder Mannesmann Momentsleutel digitaal met LCD-scherm 1/2" Moment Sleutel
Kundenbewertungen
Brüder Mannesmann Momentsleutel digitaal met LCD-scherm 1/2" Moment Sleutel*

Brüder Mannesmann Momentsleutel digitaal met LCD-scherm 1/2" Moment Sleutel
De digitale momentsleutel van Brüder Mannesmann heeft een LCD-scherm en een 1/2" aandrijving. Hij is ontworpen voor het precies vastmaken van verschillende bevestigers. Dankzij het display op het duidelijk leesbare LCD-scherm en de 4 meeteenheden (Nm, lbt.in, lbf.ft en kgf.m) is dit product makkelijk te gebruiken vo...

 Preis: € 138,17 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Draaimomentsleutel 1/2" set, draaimoment sleutel | momentsleutel auto
Kundenbewertungen
Draaimomentsleutel 1/2" set, draaimoment sleutel | momentsleutel auto*

Draaimomentsleutel 1/2" set, draaimoment sleutel | momentsleutel auto
Artikelnummer: 0401-0025-318
Draaimomentsleutel 1/2" set, draaimoment sleutel | momentsleutel autoDe draaimomentsleutel met QuickRelease systeem maakt snel wisselen van gereedschap mogelijk en zorgt ervoor dat geen enkele steeksleutelinzetstuk onbedoeld kan losraken. Het beproefde schakel- ...

 Preis: € 405,71 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Draaimomentsleutel 1/2 inch Kunzer | momentsleutel 1/2" 28-210 Nm standaard
Kundenbewertungen
Draaimomentsleutel 1/2 inch Kunzer | momentsleutel 1/2" 28-210 Nm standaard*

Draaimomentsleutel 1/2 inch Kunzer | momentsleutel 1/2" 28-210 Nm standaard
Artikelnummer: 0401-0028-517
U koopt een omschakelbare draaimomentsleutel van Kunzer. Hij is instelbaar van 28 - 210 Nm. De totale lengte is 460 mm.

Eigenschappen:

Verpakkingshoeveelheid:1
Verpakkingshoeveelheid:Stuk
Type verpakking:Karton
Lengte (mm):460,00 mm
Schijfgrootte in inche...

 Preis: € 49,34 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Brüder Mannesmann Momentsleutelset 5-Delig Momentsleutel Set Aandraaisleutels
Kundenbewertungen
Brüder Mannesmann Momentsleutelset 5-Delig Momentsleutel Set Aandraaisleutels*

Brüder Mannesmann Momentsleutelset 5-Delig Momentsleutel Set Aandraaisleutels
De Brüder Mannesmann momentsleutel met een 1/2" vierkant aandrijving is ontworpen voor het nauwkeurig aandraaien van verschillende bevestigingsmiddelen. De sleutel is gemaakt van duurzaam metaal en is gebouwd om lang mee te gaan. De momentsleutel heeft een instelbaar bereik van 28 tot 210 Nm en kan dus moeiteloos boute...

 Preis: € 45,65 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Draaimomentsleutel 1/2" 60-300 Nm Gedore Red, momentsleutel 1,2 inch 575 mm
Kundenbewertungen
Draaimomentsleutel 1/2" 60-300 Nm Gedore Red, momentsleutel 1,2 inch 575 mm*

Draaimomentsleutel 1/2" 60-300 Nm Gedore Red, momentsleutel 1,2 inch 575 mm
Artikelnummer: 0401-0032-240
Verstelbare draaimomentsleutel 1/2" met vierkant-aandrijving en geïntegreerde ratelfunctie van Gedore. Het bereikte draaimoment is duidelijk hoor- en voelbaar. De activeringsnauwkeurigheid is +/-3 % tolerantie van de ingestelde schaalwaarde. De ingestel...

 Preis: € 137,89 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Draaimomentsleutel Stahlwille 730/20 Quick| momentsleutel auto losdraaien
Kundenbewertungen
Draaimomentsleutel Stahlwille 730/20 Quick| momentsleutel auto losdraaien*

Draaimomentsleutel Stahlwille 730/20 Quick| momentsleutel auto losdraaien
Artikelnummer: 0401-0028-302
Draaimomentsleutel Stahlwille 730/20 Quick | Momentsleutel auto releaseDraaimomentsleutel service met opname voor insteekgereedschappen. Maat 20 (40-200 Nm)

Eigenschappen:

Verpakkingshoeveelheid:1
Verpakkingshoeveelheid:Stuk
Type verpakking:Karton
Lengte (m...

 Preis: € 258,64 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Draaimomentsleutel wielmoersleutel Goodyear | momentsleutel 42-210 Nm
Kundenbewertungen
Draaimomentsleutel wielmoersleutel Goodyear | momentsleutel 42-210 Nm*

Draaimomentsleutel wielmoersleutel Goodyear | momentsleutel 42-210 Nm
Artikelnummer: 0401-0025-159
Draaimomentsleutel wielmoersleutel Goodyear | Momentsleutel 42-210 NmHoogwaardige professionele draaimomentsleutel met vergrendelfunctie, dus geen onbedoelde verstelling tijdens het werk. Het aanhaalmoment is gemakkelijk instelbaar tussen 42 - 210 Nm door middel v...

 Preis: € 61,40 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten
Draaimomentsleutel 1/4" 5-25 Nm Gedore Red | momentsleutel 1,4 inch 285 mm
Kundenbewertungen
Draaimomentsleutel 1/4" 5-25 Nm Gedore Red | momentsleutel 1,4 inch 285 mm*

Draaimomentsleutel 1/4" 5-25 Nm Gedore Red | momentsleutel 1,4 inch 285 mm
Artikelnummer: 0401-0032-237
Verstelbare draaimomentsleutel 1/4" met vierkant-aandrijving en geïntegreerde ratelfunctie van Gedore. Het bereikte draaimoment is duidelijk hoor- en voelbaar. De activeringsnauwkeurigheid is +/-3 % tolerantie van de ingestelde schaalwaarde. De ingestelde wa...

 Preis: € 113,74 Koop nu aan eBay!*
Preis inkl. MwSt., zzgl. Versandkosten

In het algemeen kunnen gereedschappen worden onderscheiden op basis van hun functie en hun (mechanische of elektronische) ontwerp. Mechanische momentsleutels zijn buigsleutels, ontgrendelingssleutels en slippers.

Deze laatste zijn waarschijnlijk de beroemdste van alle sleutels, en zijn te vinden in de meeste particuliere woningen. Zelfs in grotere bedrijven dienen ze als reserve. Ze worden gekenmerkt door hun gebruiksgemak en door het feit dat ze geen koppel genereren zodra een bepaalde sterkte is bereikt. Als de sleutel toch verder wordt bediend, draait hij gewoon en is er geen merkbare weerstand meer.

Sleutel

Voor het triggeren van modellen is – ook al is het maar een momentsleuteltest – gedegen kennis van de gebruiker en de juiste hantering vereist. Na het ontgrendelingssignaal moet de gebruiker de toepassing van het koppel met de hand stoppen. Met behulp van een weegschaal en/of een extern testapparaat stelt de gebruiker vooraf een specifiek streefmoment in. Een hoorbaar, handgevoeld of visueel herkenbaar signaal geeft aan dat dit streefkoppel is bereikt. In de meeste gevallen is dit ofwel een knisperende (merkbare) of een gekleurde indicator.

Ze hebben een speciale vorm van een wijzerplaat of een elektronisch display dat de huidige koppelwaarden aangeeft. Deze displays zijn bevestigd aan het aandrijfgedeelte van de sleutel, maar vóór het eigenlijke gereedschapspunt. Een handvat, een lange hefboomarm en een kopstuk vormen het hart van het gereedschap, het materiaal zelf buigt onder belasting elastisch. Parallel aan de arm en beginnend aan het eind van het kopstuk is er nog een, iets dunnere staaf met een gekleurde indicator. Deze tweede arm is echter niet elastisch en buigt dus niet mee met de hefboomarm. De schaalverdeling geeft de belasting aan waaraan de momentsleutel wordt blootgesteld. Hoe groter de belasting, hoe groter de buiging. Het stoppen kan zelfstandig gebeuren zodra de weegschaal het gewenste draaimoment in waarde aangeeft.

Elektronische sleutels geven de belastingswaarden digitaal weer met behulp van een rekstrookje dat aan de zogenaamde torsiestaaf is bevestigd. Een versterker zet het signaal om in het overeenkomstige apparaat en toont het op het display; het vergemakkelijkt het aflezen in de Vergeleken met handmatige toetsen. Er is een klein geheugen geïntegreerd, waarmee verschillende gegevens en waarden kunnen worden ingevoerd. De opgeslagen gegevens worden dan continu gevisualiseerd tijdens elke handeling en gebruikt als referentiewaarden. Alle metingen kunnen ook worden opgeslagen en zelfs op papier worden afgedrukt op een aangesloten printer.

De meting met een momentsleutel werkt in principe net als de elektronische sleutels, maar daarnaast wordt een hoek berekend op basis van een gedefinieerd koppel. Deze hoek wordt gemeten met een speciale sensor, ook wel gyroscoop genoemd. Door het bepalen van de hoek is het mogelijk om reeds geschroefde, vaste verbindingen duidelijk te herkennen en met behulp van het in de tool geïntegreerde geheugen zijn statistische evaluaties mogelijk. Zelfs de meest uiteenlopende curveprogressies worden geanalyseerd met behulp van computersoftware en met behulp van het kracht-pad-diagram.
Dit type sleutel kan onder andere ook het zogenaamde losbreekkoppel, het eindkoppel en het verdere draaimoment van de bewerking evalueren en de paringsgrens (opbrengstpuntgestuurde aanspanning) weergeven.

De meting van het koppel in mechatronica is vergelijkbaar met de triggering torque wrench, maar het gereedschap meet ook digitaal. (zie elektronische sleutels).

Mechatronische sleutels zijn daarom slechts een gecombineerde vorm van elektronische en mechanische koppelmeting. Documentatie en transmissie gebeurt uitsluitend via radiodatatatransmissie.

Zoals reeds meer in detail is uitgelegd, is een dergelijk instrument een instrument voor het versterken van de verbindingen van afzonderlijke elementen. Een dergelijke procedure is gebruikelijk in verschillende vakgebieden, die worden gekenmerkt door individuele werktaken van de vakgebieden elektronica, mechatronica, mechanica, machinebouw en andere technologie, maar ook minder vaak in diverse particuliere huishoudens.

Een goede momentsleutel kenmerkt zich door een verstelbereik tussen zes en vijfentwintig newtonmeter. Hoe kleiner de waarde, hoe „beter“ de betreffende momentsleutel is. Ook de nauwkeurigheid heeft de hoogste prioriteit; in het beste geval mag dit maximaal +/- vier procent afwijken. Een sleutel verdient een extra pluspunt als hij zowel naar rechts als naar links kan worden gedraaid. Kwaliteit zou ook een prioriteit moeten zijn; goedkope modellen hebben de neiging om eerder en sneller te breken.

De voor- en nadelen zijn afhankelijk van het model en natuurlijk van de eisen. Wat in het ene model als een nadeel wordt ervaren, kan in een ander model zelfs wenselijk zijn – afhankelijk van het beoogde gebruik.

 • voor elk individueel doel zijn er verschillende modellen met verschillende functies en mogelijkheden
 • zij vergemakkelijken individuele werkstappen
 • Speciale uitvoeringen zijn geschikt voor het werken op plaatsen waar het uitzicht niet vrij is.
 • je bespaart veel tijd en energie
 • elektronische toetsen hebben meer flexibiliteit in het instelbereik
 • gemakkelijk te begrijpen instructies voor professioneel gebruik
 • de toetsen kunnen aan beide zijden worden gebruikt (dus geschikt voor links- en rechtshandigen; zijn ze dat niet, dan kunnen ze naar de andere hand worden geschakeld
 • de sleutels zijn bestand tegen elke vorm van vocht en meestal ook tegen vet en diverse Oliën

<h3

Nadelen van de Bauhaus-momentsleutel

 • degenen die zich richten op kwaliteit (wat meestal het meest verstandige en duurzame besluit is) moeten verwachten dat ze de bijbehorende prijzen betalen.
 • sommige modellen vereisen een deskundige behandeling en zijn niet geschikt voor hobbyisten
 • bij bepaalde producten kunnen geen haakse vlakken worden bereikt of verwerkt
 • snellere slijtage van de afzonderlijke bedieningselementen van digitale meetinstrumenten; vroeg of laat volgt de onnauwkeurigheid in de gegevens
 • bij te zelden gebruik bestaat het risico dat de batterij van digitale toetsen zich automatisch ontlaadt; dit is bij mechanische modellen niet mogelijk.
 • Als een sleutel na verloop van tijd onnauwkeurig wordt, is herkalibratie nodig om weer precies te kunnen werken; dit wordt gedaan door de fabrikant zelf of door de verkoper van de sleutel. Als u echter een professional bent op het gebied van gereedschap, kunt u soms zelf zo’n controle en afstelling uitvoeren.

Zoals u weet van de meest verschillende andere artikelen – of het nu gaat om gereedschap of niet – zijn miskopen niet onmogelijk, zelfs niet met handmolensleutels. Als u zich vooraf duidelijk informeert en evalueert wat uw momentsleutel moet kunnen, hoe hij moet worden bediend en welke luxe verfijningen hij moet hebben, heeft u een duidelijk voordeel.

Eerst en vooral is het belangrijk om de volgende vragen te behandelen in de momentsleuteltest:

 • Waarvoor heb ik de sleutel vooral nodig?
 • Hoe vaak gebruik ik het? Is een helper op de lange termijn goedkoper voor eenmalig gebruik?
 • Welke technische kennis heb ik, en hoe complex mag de sleutel voor mij zijn? om te worden ontworpen?
 • Moet het een duur merk of professioneel product zijn of kan de momentsleutel klein zijn?

Voor hobby-ambachtslieden is een goedkoper model meestal voldoende. Het is ook zeer populair om een hele set te kopen, die niet alleen de sleutel zelf bevat (60 tot 150 Nm), maar ook een vierkante schijf van 1 / 2 inch en drie moeren in de meest populaire maten (17, 19 en 21). En natuurlijk een doos om op te bergen.

Heb ik een momentsleutel nodig voor een motorfiets (Louis momentsleutel)? Of ben ik op zoek naar een momentsleutel voor de motor (momentsleutel 1/4 inch)?
Na beantwoording van bovenstaande vragen wordt de uiteindelijke aankoopbeslissing genomen.

In principe is natuurlijk de verwerking en de kwaliteit van het gereedschap zelf belangrijk. Hoe hoger de kwaliteit van het materiaal, hoe robuuster het in gebruik is. U kunt vertrouwen op bekende fabrikanten met een zuiver geweten. Een goede kwaliteit van de afwerking betekent ook nauwkeuriger meetwaarden en een hogere sterkte van de geschroefde verbindingsstukken. Dit is vooral belangrijk in de vliegtuig- en voertuigbouw, omdat veel mensenlevens afhankelijk zijn van de sterkte en duurzaamheid.

Om zeker te zijn van een echt goede en professionele aanpassing, moet aandacht worden besteed aan het DAkkS-certificaat. DAkkS is een afkorting voor de Duitse accreditatie-instelling en betekent dat de voorinstelling wordt uitgevoerd in speciale kalibratielaboratoria. Een maximum aan precisie wordt gegarandeerd door een voortdurende controle, gedefinieerde regels met betrekking tot de werkomgeving, de traceerbaarheid van de normen en de passende opleiding van het personeel.

Een ander voordeel is de flexibiliteit bij het instellen van het schaalbereik van een sleutel. Het maakt niet uit of de momentsleutels schroef 1/4 moeren, groter of kleiner, de behandeling moet zijn zo comfortabel mogelijk zijn voor zoveel mogelijk modellen. Afhankelijk van het werk kunnen er verschillende koppelbereiken nodig zijn en de sleutel is ontworpen om het werk te vereenvoudigen door een breed scala aan instelmogelijkheden te bieden.

Ook de luxueuze eigenschappen moeten worden vermeld; zo zorgt een rubberen grip voor een verhoogde slipweerstand, zelfs met zweterige handen. Ongecoate metalen handgrepen daarentegen zijn zeer ongemakkelijk (koud), vooral bij het werken in het koudere seizoen. Gebruiksgemak speelt een even belangrijke rol – het is immers de bedoeling dat de sleutel het werk gemakkelijker en handiger maakt, dus tijdbesparing is bijzonder belangrijk. Ingewikkelde aanpassingsmechanismen zijn hier niet op hun plaats.

Bij regelmatig gebruik zelf is het belangrijk om na elk gebruik een sleutel vrij te geven. Dit voorkomt vroegtijdige onnauwkeurigheden en verhoogt de levensduur. De veer in het gereedschap wordt losgemaakt door het gereedschap op het laagste aandraaimoment in te stellen – dat is alles. En zelfs als het onderdeel nog steeds nauwkeurig en betrouwbaar werkt, moet het nog steeds regelmatig worden geïnspecteerd en opnieuw gekalibreerd. Als u dit één keer per jaar doet – of uiterlijk na een belastingswissel van 5.000 – kunt u er zeker van zijn dat u altijd een schoon werkend gereedschap bij u heeft.
Natuurlijk moet men de kosten vergelijken en afwegen. Wie af en toe de herkalibratie mist en er dan ineens meer voor betaalt dan voor een nieuw instrument – hij moet dan liever naar een nieuw instrument grijpen.

De vierkante sleutels uit de S-serie van Enerpac zijn slechts een van de nieuwste toevoegingen aan de markt voor momentsleutels. De S-serie momentsleutels, die bij voorkeur worden gebruikt in grote en zware machines, doorstaan met gemak de Autotest. Gebruiksvriendelijk, robuust materiaal en betrouwbaarheid en precisie zijn de kenmerken die de X-editie van Enerpac sieren.

Voor priv̩-huishoudelijk gebruik is vooral het compacte formaat en de eenvoud van de digitale Topeak D РTorq sleutel erg gewild. Bij de kleine momentsleutels voor priv̩gebruik en kleinschalig werk werken we er voortdurend aan om de producten nog compacter, ruimtebesparend, lichter en aantrekkelijker te maken.

De lijst van fabrikanten van een momentsleutel is erg lang, en het is een product dat veel producenten als bijproduct mee produceren. Bekende bedrijven uit heel Duitsland zijn bijvoorbeeld Powermaster, Titan, Simplex, GTM, GTC, Gearwrench, Lösomat, Aimco en Hi Force. Ze zijn echter ook verkrijgbaar in verschillende verkooppunten, zodat u bij Bauhaus momentsleutels kunt krijgen, maar u kunt bij Hornbach ook momentsleutels vinden.

De modellen in de Proxxon momentsleuteltest, Atu momentsleutel en Mighty momentsleutel presteren echter bijzonder goed.

Met de MicroKlick MC200 is Proxxon dit jaar de testwinnaar in de momentsleuteltest. Het Luxemburgse bedrijf met inmiddels enkele tientallen jaren ervaring voor nationale en internationale ondernemers en particuliere kopers is aanwezig. Het productassortiment strekt zich uit van kleine gereedschapssets voor thuisgebruik tot grote industriële apparatuur zoals frees- en draaimachines.

Met het duurste model overtuigde de fabrikant Wera met de 7000-serie van bijzondere kwaliteit, robuustheid en eenvoudige bediening. Wera richt zich op alle soorten schroefgereedschappen met meer dan 3000 verschillende producten, die voortdurend worden ontwikkeld, verwerkt en verbeterd door 750 medewerkers.

Het bedrijf Famex maakt opnieuw gebruik van de mogelijkheid tot ontvouwen en biedt niet alleen sleutels, maar ook complete gereedschapssets en koffers, evenals een aantal accessoires. De kwaliteit is eersteklas en de dienstverlening aan de klant is dienovereenkomstig aangepast, vandaar dat het bedrijf al enkele jaren op de markt is.

Vooral als het om hulpmiddelen gaat, kan de vraag heel duidelijk worden beantwoord. Als de gebruiker al precies weet wat hij nodig heeft voor een product, wat de eisen zijn die hij aan de sleutel stelt en hoe hij ermee om moet gaan, dan is er in principe niets op tegen om in een online shop te bestellen. In principe kan een online bestelling veel reistijd besparen als je geen tijd hebt om zelf te gaan winkelen. Het nadeel hiervan is echter dat u een paar dagen de tijd moet nemen voor de levering en als het product, tegen de verwachting in, niet aan uw behoeften voldoet, zult u enkele dagen moeten accepteren voor de retourzending.

Wie zo’n handgereedschap ter plaatse bij een Bauhaus of rechtstreeks bij de fabrikant koopt, heeft verschillende voordelen:

 • Als u vragen heeft over het product kunt u direct contact opnemen met een van de verkopers en krijgt u direct antwoord.
 • U kunt het product direct kopen, meenemen en direct aan de slag gaan.
 • U kunt verschillende producten en modellen met elkaar vergelijken
 • In sommige warenhuizen kunnen sommige gereedschappen worden uitgeprobeerd op monstermachines en -apparatuur (maar neem van tevoren contact op met de winkel).
 • Veel modellen kunnen aan beide zijden worden aangepast, zodat u zowel naar links als naar rechts kunt draaien.

Dus als u de tijd en gelegenheid heeft om zelf te gaan winkelen, raden we u aan om persoonlijk te spreken met een deskundige medewerker van de Vooral als je nog nooit zo’n tool hebt gebruikt, kan een ervaren medewerker veel meer informatie geven dan het internet, dat meestal zeer algemene informatie geeft.

Alles wat bestaat heeft ergens zijn oorsprong; dus ook een momentsleutel. De look and feel van vandaag zijn het eindproduct van vele jaren onderzoek, ontwikkeling en toepassing, met de constante gedachte om bepaalde handelingen nog gemakkelijker te maken.

Het allereerste model van een kleine momentsleutel was een zelfrelevante versie. Het patent werd al in 1938 aangevraagd, precies 80 jaar geleden. Het eerste elektronische model werd in 1995 gepatenteerd door Saltos – Werk Max Forst GmbH. De meting van de hoeken met deze sleutel wordt uitgevoerd zonder referentiearmen en het octrooi is internationaal geldig.

De verschillende modellen van dergelijke sleutels hebben totaal verschillende kenmerken. De ene heeft een langer handvat dan de andere, de volgende heeft grotere moeren en bouten, en de derde is duurder dan de eerste twee. De afzonderlijke sleutels kunnen bijvoorbeeld variëren in termen van Newtonmeter en zijn bedoeld voor bereiken tussen 6 en 50, 30 en 150, 40 en 200 of 60 en 300; uiteraard zijn ook modellen voor hogere bereiken vertegenwoordigd.

Ook de lengte van de modellen kan behoorlijk verschillen; terwijl korte versies slechts 25 cm lang zijn, worden andere sleutels gekenmerkt door een hefboomarmlengte van 35 cm, 45 cm of meer. Modellen die meer dan één schaal hebben, zijn meestal onderverdeeld in een hoofdschaal en een fijne schaal, waarvan de waarden (bijvoorbeeld op SEWA-tools) tussen 0,25 en 5.0.50 en 10, 1 en 10, 2 en 20 of 2.50 en 50.

De variaties betreffen echter zelfs de hele constructie van dergelijke sleutels. Bij de optische test van momentsleutels (ongeacht of het een fietsmomentsleuteltest of een standaard momentsleutel 1/4 is) kunt u zien dat sommige van deze sleutels een vast gemonteerde ratel hebben. Deze sleutels hebben een starre koppeling en zijn beter geschikt voor goed zichtbare plaatsen. De stalen buisbehuizing van de moersleutel is robuust en heeft ook een dubbel – stop – signaal.

Er zijn ook vierkante versies beschikbaar, elk met (tussen 160 en 1.000 Nm) of zonder ratel (160 tot 800 Nm). Het kan ook worden ingesteld voor links- en rechtshandig trekken en triggert een dubbel stopsignaal. Het Quick – Release – Systeem moet ook worden vermeld: Gereedschappen met deze functie zuigen virtueel op het object en kunnen alleen door een speciaal mechanisme weer worden losgelaten. Het voordeel hiervan is dat de kleine dingen niet zo snel verloren gaan en dat je er niet naar hoeft te zoeken.

Verder zijn er sleutels met een knop en een ingebouwd kantelmechanisme, en bij gebruik wordt het bereiken van het draaimoment akoestisch gesignaleerd en kan er in hoeken tot 15° worden gewerkt. Afhankelijk van het model zijn de bouten gemaakt van staalmateriaal met verschillende sterktes.
Als er meer werk wordt verricht aan olieachtige voorwerpen, zijn de sleutels voorzien van een bijzonder grote knop (zodat de instellingen gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd, zelfs met vette en vette handen) en een vast gemonteerde ratel. Vooral in werkplaatsen of op fietsen worden dergelijke versies vaak gebruikt. In kleinere maten ligt de Nm eerder in het lage bereik, tussen 0,4 en 25 Nm, grotere tussen 10 en 280 Nm.

Degenen die de aandraaiproeven uitvoeren, geven de voorkeur aan het gebruik van markeringssleutels. De De markering gebeurt automatisch zodra het draaimoment is bereikt. Als dit niet wordt bereikt, vindt er echter geen markering plaats. De gekleurde inkt wordt permanent op de schroef aangebracht. Een voordeel van de inkt is dat markering ook het onbedoeld over het hoofd zien van afzonderlijke punten kan voorkomen; alleen schroeven met markering hebben aantoonbaar het draaimoment bereikt en hebben de nodige stevigheid. De markeerhoogte is individueel instelbaar.

Bij het losmaken van vierkante momentsleutels wordt in principe altijd het vooraf ingestelde draaimoment bereikt, ongeacht of de eigen kracht in het midden van het handvat of in het gebied van de zogenaamde tremometer wordt uitgeoefend, of dat met beide handen een uitschuifbare buis wordt gebruikt. Het vierkant kan zowel verstelbaar als vast zijn, afhankelijk van het model. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een vierkant (voor een alleenrechtse pak) en een linker/rechtse pak (een dubbel vierkant). De constructie is de lichtgewicht constructie, een volledig metalen productie, gemaakt van een hoogwaardige aluminiumlegering. Er is ook een één-inch aandrijving beschikbaar, inclusief een optionele uitbreiding.

Als een momentsleutel een vierkante huls (paddestoelkop) heeft, heeft dit meestal een vergrotend effect door een geïntegreerd vergrootglas. Dit is vooral handig voor het fijne werk met kleine schroeven en moeren. Het maximale koppel dat met dergelijke producten kan worden bereikt is echter 850 Nm, op de modellen met de langste hefboomarmen.

De titanium sleutel biedt een bijna onovertroffen mate van stabiliteit. Het wordt gebruikt voor het werken boven het hoofd en garandeert dezelfde kwaliteit als in een normale werkhouding. Hij is bijzonder licht, heeft een zeshoekige tremometer en levert een prestatie tussen 40 en 1400 Nm.

Toetsen met een vaste instelaanbieding minder flexibiliteit met betrekking tot de toepassingsgebieden, maar zijn veel gemakkelijker te hanteren. Er is een houder voor accessoires en insteekgereedschap voorzien, de schacht en het handvat zijn gemaakt van een vierkante metalen buis. Dit type sleutel wordt gebruikt op assemblagelijnen en voor bepaalde serieproducties. Om deze reden is er, zoals gebruikelijk bij andere modellen, geen schaal voor de afstelling, de afstelling wordt gedaan met behulp van speciale testapparatuur of direct ter plaatse in de fabriek van de leverancier.

De kosten voor de koper van een moersleutel variëren afhankelijk van de fabrikant, de verkoper, de productiekwaliteit, de grootte van het product en het beoogde gebruik. Hoewel de goedkoopste sleutel voor veel minder dan tien euro beschikbaar is, beperkt het de toepassing aanzienlijk. Het laat de bevestiging van verschillende accessoires niet toe, heeft geen eigen weegschaal, is niet geschikt voor schuine ruimtes en de gebruiker moet er zelf op letten dat hij het gereedschap of de schroef niet te strak vastdraait.
Aan de andere kant biedt de duurste van alle sleutels een compleet pakket voor een trotse € 14.960,60. De EGA Master is een machinaal bediende sleutel en bereikt een koppel tot 3.600 Nm en werd geproduceerd met behulp van het une – iso – 9000 proces, dat de hoogste kwaliteit belooft. Ondanks zijn compacte afmetingen weegt hij ongeveer vijftien kilogram, wat een grote stabiliteit tijdens het gebruik betekent.

Uit enige bron zijn dus zelfs optisch volledig onopvallende toetsen te zien, die een kostenpost van zeg maar en schrijf ongeveer € 38.643,- per stuk noemen; of dit dan daadwerkelijk een respectabel aanbod is, is uiterst twijfelachtig.

In principe variëren de kosten van een sleutel echter zodanig dat er slechts bij benadering richtsnoeren kunnen worden gegeven. Voor normaal commercieel en privégebruik geeft de koper toe Gemiddeld € 300,- korting. Hoe hoger de eisen aan de sleutel zijn (in termen van toepassingsgebieden en flexibiliteit, stabiliteit, kwaliteit en compactheid), hoe hoger de kosten zijn.

Om in de loop van een pak te kunnen markeren is de markeeradapter onmisbaar. Het is een soort geleidevorm met een stabiele penpunt rondom, die de betreffende inktpunt geleidt en op zijn plaats houdt.

De verlengstukken worden gebruikt om de markeringshoogte in te stellen of aan te passen. Als een markering op een lager of hoger niveau moet worden aangebracht, moet de juiste uitbreiding worden gekozen en aangebracht.

Ook de steeksleutelinzet is een onmisbaar onderdeel. Het bevat de adapter voor de markers en de markeringspunten.

De inkt is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het kan op verschillende manieren worden geselecteerd; bijvoorbeeld één kleur per markeringshoogte, één kleur per schroefgrootte, of ook in termen van koppel. Afhankelijk van het koppel wordt een andere kleur gekozen. Deze blijft permanent op de schroef zitten, is waterdicht en kan alleen met een oplosmiddel worden verwijderd. De markering zelf gebeurt volledig automatisch, op voorwaarde dat de juiste puntlengte is gekozen en het bijbehorende koppel is bereikt. Anders blijft de schroef zonder markering.

Het oplosmiddel is een middel voor het zonder resten verwijderen van aangebrachte markeringen met de inkt, omdat deze niet met eenvoudig water of vet kunnen worden verwijderd.

Afhankelijk van de hoeveelheid inktspuiten het is zinvol om wat reserveonderdelen op voorraad te hebben. Een spuit is meestal verkrijgbaar in twee kleuren. De opslaginstructies verschillen echter per fabrikant; het is essentieel om deze instructies op te volgen om uitdroging of – het andere uiterste – vloeibaarmaking te voorkomen.

Slip-on ratels kunnen dienen als aanvulling op veersleutels. Zij zorgen voor het ratelmechanisme op het betreffende gereedschap. Dit betekent dat de sleutel niet in de andere richting kan worden teruggedraaid.

Afhankelijk van het model kunnen de toetsen met verschillende opzetstukken worden gebruikt. Dit kunnen bijvoorbeeld ring- of kaakgereedschappen zijn, een open ring of een externe Torx-bevestiging.

Het is een zuiver losmaakgereedschap dat geen schroef- of aandraaifunctie heeft en ook geen ratelfunctie heeft. Het heeft alleen een apparaat om verschillende clip-on modules op te pakken en vast te houden om ermee te kunnen werken.

Waarschijnlijk het meest populaire alternatief voor sleutels is de moderne accuschroevendraaier. Optisch vergelijkbaar met een boormachine en functioneel vergelijkbaar met een schroevendraaier, kan de accuboormachine ook schroeven en moeren met de juiste bevestigingen vastdraaien. Met een accuschroevendraaier hoeft u enerzijds geen eigen vermogen meer aan te brengen, maar is anderzijds het maximale draaimoment soms sterk beperkt door het model.

Mocht er tegen de verwachting in een belangrijke doorbraak komen, dan kunnen ook uw eigen creatieve oplossingen helpen. Zo kan bijvoorbeeld een buissleutel rond de schroef worden geplaatst en met een stevige klem aan de handgrepen worden „vergrendeld“. Van nu af aan is de werkwijze dezelfde als bij een normale sleutel, maar je moet oppassen dat je het dribbelen niet hoort, en uiteindelijk moet je 100% alleen en met gevoel beslissen wanneer het noodzakelijke of maximale draaimoment is bereikt. Let op: Als de tang te strak wordt aangedraaid, is het risico op letsel veel groter!

Voor uitgebreide informatie en waardevolle tips over het onderwerp momentsleutels biedt het internet talloze pagina’s, gidsen, blogs en zelfs online-magazines. Zo moet bijvoorbeeld de Oostenrijkse vestiging van het bedrijf SEWA worden vermeld. Er wordt een uitgebreide informatiebrochure over sleutels aangeboden, met informatie tot in het kleinste detail en een precieze productbeschrijving van de meest uiteenlopende soorten en modellen handbediende sleutels.

Een al even mooie structuur en de zichtbare passie voor het product met oog voor detail wordt geboden door de . Er wordt ook heel goed beschreven welke modellen en ontwerpen bijzonder geschikt zijn voor welke werkzaamheden en omgevingen, wat bij voorkeur voor privégebruik moet worden gekozen en welke sleutels het meest populair zijn bij ondernemers.

De websites van alle gangbare en bekende fabrikanten van momentsleutels zijn ook zeer aan te bevelen voor de eerste informatie over de verschillende producten. Sommige van hen hebben zelfs een chatfunctie, waardoor de potentiële koper contact kan opnemen met het bedrijf en een directe communicatiepartner en adviseur heeft met betrekking tot zijn verzoek.

Tot slot moet echter worden gezegd dat zelfs het beste onderzoek op het internet en de meest bekwame vriendelijke ambachtsman het aankoopadvies van een medewerker van de bouwmarkt niet kunnen vervangen. Hij kan vragen beantwoorden die vrienden en kennissen kunnen hebben en kan ook helpen bij het vinden van het beste product voor gebruik; afgestemd op de individuele behoeften en eisen van elke klant, of het nu gaat om een handbediende sleutel of elektrisch bediende zwaardere modellen.