Navigatie vergelijking

Veel navigatiesystemen bevatten naast de binnenlandse kaarten ook een West-Europese kaart. Veel apparaten hebben een DACH-kaart, waarop de routes van de landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland te vinden zijn.

Bediening met stem en aanraakscherm
Vaak worden de navigatiesystemen bediend via het touchscreen. In de tussentijd zijn er echter ook navigatiesystemen beschikbaar die via spraakcommando’s kunnen worden ingesteld. Dit is zeer effectief wanneer het scherm iets kleiner is. Of, als er onderweg aanpassingen of wijzigingen in de route moeten worden aangebracht. Beide handen blijven aan het stuur, zodat u zich volledig kunt concentreren op wat er op de weg gebeurt.

Routeplanning
Bij het plannen en berekenen van routes moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met aspecten als het spitsverkeer, zodat dichtbezette routes worden vervangen door minder drukke wegen. Op deze manier kan het drukke spitsverkeer worden vermeden en bent u sneller op uw bestemming.

Snelste of kortste route
Hoewel de twee namen bijna hetzelfde klinken, zijn de opties voor de snelste of kortste route verschillend. De kortste route is zeker niet de snelste, maar leidt de bestuurder via het navigatiesysteem over kleinere wegen, die waarschijnlijk geen hoge snelheid toelaten, zodat er meer tijd nodig is voor de korte route. De korte afstand heeft dus niets te maken met tijdwinst. Bij het berekenen van de snelste route berekent het navigatiesysteem alleen de snelste afstand tussen A en B. Hier is de tijd inbegrepen.

Sympathieke begeleiding met behulp van de stemuitvoer
Het navigatiesysteem heeft vaak een aantal verschillende stemmen. De route en de individuele instructies worden op een prettige en rustige manier gecommuniceerd. Je kunt kiezen tussen mannen- en vrouwenstem. Met de functie van de Spraakuitvoer is TTS, wat staat voor Tekst-naar-Spraak. Fabrikanten van navigatiesystemen hechten belang aan duidelijke gesproken instructies die gemakkelijk te horen zijn.

Onze Top 10 – Navigatie

Deze oriëntatiemiddelen kunnen op vele manieren worden gebruikt, als volgt:

Vakantie
Als u met uw eigen of gehuurde voertuig reist, is een navigatiesysteem een grote hulp. De weg vinden op buitenlandse routes in onbekende verkeerssituaties, vakantieaccommodatie en verschillende culturele bezienswaardigheden is dan geen uitdaging meer.

Verschillende voertuiggroepen
Niet alleen voor de auto, maar ook voor vrachtwagens of fietsers zijn er navigatietoestellen beschikbaar. In het geval van vrachtwagens kan dan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met bepaalde snelheidslimieten.

Buitenactiviteiten
Het navigatiesysteem is net zo populair buiten als voor geocaching, bergbeklimmen of wandelen. Bovenal heeft de eerste zich gevestigd onder liefhebbers over de hele wereld.

Als alternatief voor een navigatiesysteem kunt u kaarten openen en lezen. Hiervoor heeft u de juiste kaarten nodig, afhankelijk van de route en de stad. Het is iets makkelijker als u een van de routeplanners op het internet oproept, het start- en bestemmingsadres invoert, het resultaat afdrukt en meeneemt op de reis.

– Navteq
– TomTom
– Teleatlas

Steeds meer dealers proberen de echte route en de bewegwijzeringsborden op ingewikkelde knooppunten of snelwegknooppunten zo getrouw mogelijk na te bootsen. De kleurrijke navigatiepijlen worden in het navigatiesysteem weergegeven. Daarnaast zijn er diensten met continue internetverbinding, zoals HD Traffic, om individuele routebegeleiding te realiseren. Tot nu toe maken alle apparaten gebruik van dezelfde routes en, in geval van files, van dezelfde, overbelaste omleidingen. In de toekomst zouden de voertuigen van het netwerk op verschillende manieren kunnen worden verdeeld, afhankelijk van de capaciteit van de route. Op deze manier is het mogelijk dat het verkeer over het geheel genomen vlotter verloopt.

Verschillende navigatiesystemen met minder of meer functies zijn niet alleen in de speciaalzaken, maar ook in de onlineshops beschikbaar. Het is mogelijk om het navigatiesysteem ter plaatse te controleren en te testen. Alle details worden echter ook gedetailleerd beschreven bij de online aankoop, met inbegrip van de bijbehorende functies en uitbreidingen. Persoonlijk advies is niet nodig. De prijzen zijn echter goedkoper door de besparing op personeel en huur bij de webwinkels. Zelfs de keuze van verschillende aanbieders en apparaten is groter, omdat speciaalzaken vaak alleen bepaalde merken op voorraad hebben en verkopen. Het is zeker de moeite waard om prijzen en aanbiedingen op het internet te vergelijken. Vaak is de verzending binnen Duitsland gratis.

Bij de keuze van een navigatiesysteem is het raadzaam niet te vertrouwen op aanbiedingen van discounters, maar op de reeds genoemde toonaangevende merken. Zo bent u er zeker van dat u naast de regelmatige updates ook de juiste reserveonderdelen voor het betreffende apparaat krijgt. Daarnaast is het belangrijk om de recessies van klanten op de betreffende navigatiesystemen te lezen om mogelijke teleurstellingen te voorkomen.

Tijdens de navigatietest mag niet worden vergeten dat er verschillende soorten mounts beschikbaar zijn voor mobiele navigatiesystemen. Sommige zijn vooral geschikt voor de ventilatiesleuf. Ze bestaan uit een ventilatieroosterbevestiging en een adapterplaat. Andere zijn gebaseerd op een overeenkomstige magneet met draaikoppeling. Bovendien kan een beugel boven het dashboard worden bevestigd. Het is dus anti-slip en bevat veiligheidshaken waarin het apparaat kan worden vastgeklikt. Een actiecamera is ook nuttig als een combineerbare variant op een navigatiesysteem. Het maakt levensfoto’s tijdens het rijden mogelijk, evenals het volgen van de actuele gebeurtenissen in alle richtingen op het apparaat. Een drukmeter, een versnellingssensor, een gyroscoop en sensoren via GPS vergemakkelijken de opnames. De camera wordt beschermd door een onderwater lenskap. Natuurlijk kan het gebruikt worden in de conventionele zin van het woord, maar ook voor het maken van foto’s.