Pelletkachel

Test & vergelijk Pelletkachel

De pelletkachel

In het koude seizoen is de vraag naar behaaglijke warmte zeer groot, maar niet alle verwarmingssystemen voldoen aan deze eisen. Een pelletkachel zorgt ervoor dat het huis aangenaam warm is en dat het geheel wordt gedaan met lage maandelijkse kosten en een zeer goed ecologisch evenwicht voor het klimaat. Dit is een stijlvolle kachel met geavanceerde technologie. Door een innovatief brandproces ontstaat een zeer aangenaam openhaardgevoel.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel kan een zeer comfortabele warmte produceren en de pellets hebben ook een hoog verbrandingsrendement. Dit is een goedkoop en betrouwbaar verwarmingssysteem voor de winter. In vergelijking met andere verwarmingsmethoden verbrandt een pelletkachel kleine stukjes hout. Dit is resthout, dat in vorm wordt geperst met maïszetmeel en water. Een kilo van deze pellets komt overeen met de energie-inhoud van 0,5 liter stookolie. Een pelletkachel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waarbij de modellen meestal zijn uitgerust met een glazen ruit. Een opslagcontainer zorgt ervoor dat er altijd voldoende aanvoer is. Moderne apparaten zijn uitgerust met een automatische functie, waarbij onafhankelijke suppletie niet nodig is. De opslagcontainer is Dit is zo ontworpen dat het pas na enkele dagen hoeft te worden bijgevuld. In de pelletkacheltest was het mogelijk om een dergelijk model te integreren in een bestaand verwarmingssysteem of om het op te nemen in een nieuwe aankoop.

Vereisten

Om een pelletkachel te kunnen bedienen, moeten eerst de structurele voorwaarden worden gecreëerd. Hiervoor is het belangrijk dat het gebouw voldoende warmte-isolatie heeft, zodat uiteindelijk het hoogst mogelijke rendement wordt bereikt. Het is ook belangrijk dat er voldoende ruimte is voor de pelletkachel. Bij de opslagtank is meestal iets meer ruimte nodig, zoals bij een olieverwarmingssysteem. Optimaal zou een aparte opslagruimte zijn, waar de pellets met behulp van een transportband in het verbrandingssysteem terechtkomen.

Toepassingsgebied

In principe is een pelletkachel geschikt voor iedereen, vooral als het gaat om het gebruik van een zeer efficiënt en milieuvriendelijk verwarmingssysteem. De apparaten zijn in principe zo ontworpen dat afzonderlijke ruimten doelgericht kunnen worden verwarmd, maar ook aangrenzende ruimten kunnen van de warmte worden voorzien. Deze verwarmingsmethode is vooral geschikt in ruimtes die veel gebruikt worden, zoals een woonkamer. Er moet echter worden opgemerkt dat regelmatige ventilatie noodzakelijk is. Vooral onder huiseigenaren is de vraag naar pelletkachels de laatste jaren sterk gestegen, omdat dit een ecologisch zeer goede manier van verwarmen is, hoewel de maandelijkse kosten op een laag niveau liggen.

OurTop 10 – Pellet stove

Alternatief

Zonne-energie is een echt alternatief voor een pelletkachel, omdat het gebruik van de zonnestralen kan worden gebruikt voor elektriciteit en warmte. Aangezien de zon een constante stralingsenergie heeft, zijn er nauwelijks ernstige schommelingen. Bovendien is het een grenzeloze energiebron. Vergeleken met fossiele brandstoffen zal de zon ook in de toekomst beschikbaar blijven. Dankzij de moderne zonnetechnologie kan de warmte van de zonnestralen effectief worden gebruikt. Met behulp van collectoren op het dak kan warmte worden opgewekt. Fotovoltaïsche systemen kunnen ervoor zorgen dat de volledige energie- en warmtebehoefte wordt gedekt. Overtollige energie kan ook worden toegevoerd aan het openbare elektriciteitsnet, waarvoor een gesubsidieerde vergoeding wordt betaald.

Fabrikant

Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de productie van pelletkachels. De verschillen zitten vooral in het ontwerp en de verwerking. De meeste modellen zijn gemaakt van staal en voldoen aan de wettelijke eisen. De fabrikanten zijn onder andere Buderus, Giersch, Vaillant, Viessmann, Gerco, Rika, Windhager en WAMSLER. Naast de eigenlijke productie bieden velen ook een professionele service aan. Regelmatig onderhoud moet de vorming van roetaanslag voorkomen.

Voordelen

Waar moet je op letten als je koopt?

Bij de aankoop van een pelletkachel moet u vooral letten op de warmteafgifte, zodat alle ruimtes op een betrouwbare manier van warmte worden voorzien. Het vermogen is gespecificeerd in kilowatt (kW). Als richtlijn wordt 0,1 kW verwarmingsvermogen voor een vierkante meter woonruimte in aanmerking genomen. Voor een ruimte van 100 m² moet het vermogen ongeveer 10 kW zijn. Er moet echter worden vermeden dat de kachel voortdurend op een hoog niveau draait, omdat dit het verbruik verhoogt en meer slijtage veroorzaakt. De pelletkacheltest toonde aan dat de kachels verschillende rendementen hebben. Moderne modellen bereiken een hoge waarde van 95 procent. Dit heeft een aanzienlijke invloed op het verbruik van de pellets, omdat hier veel kan worden bespaard. In termen van verwerking en materiaal zijn de belangrijkste factoren Staal voor gebruik. Fabrikanten gebruiken graag speksteen, gietijzer of zelfs tegels voor de bekleding. Echter, hoe hoger de kwaliteit van deze bekleding, hoe duurder het model wordt. Sommige modellen hebben een afstandsbediening voor een comfortabele bediening van de pelletkachel. Met de juiste software is het zelfs mogelijk om de kachel te bedienen met een smartphone of tablet.

Nuttige accessoires

Voor uw eigen veiligheid kan een bodemplaat worden gebruikt. Deze dient als bescherming tegen de warmte en kan in verschillende uitvoeringen worden aangeschaft. Vaak is deze plaat gemaakt van roestvrij staal, veiligheidsglas of plaatstaal. Als de pelletkachel is uitgerust met een glasplaat, kan deze worden gereinigd met een geschikte reinigingsspray. Deze spray kan ook gebruikt worden voor het reinigen van afdichtingen of reserveonderdelen. Regelmatige reiniging kan roetaanslag voorkomen.