Plantenlamp

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Plantenlamp

De lente verschijnt niet eerder dan dat de planken in de kinderkamers zich op wonderbaarlijke wijze lijken te vullen. Salie, saladeplukkers en hyacinten nodigen u uit om ze mee naar huis te nemen. Vaak zorgt de nieuwe aanwinst dan voor de vensterbank, geplaagd door overijverige bladluizen. Dit stukje natuur in een pot lijkt uitgesproken behoeften te hebben? Water geven alleen is zelden genoeg. Om ervoor te zorgen dat de genegenheid voor je kamerplant blijft bestaan en je zaailingen hun weg vinden naar het tuinbed, heb je basiskennis nodig over waar je kamerplanten zich mee voeden.

De wezens op onze planeet verschillen vaak alleen in de taal waarin ze hun wensen kenbaar maken. Een gezonde plant groeit, meestal onzichtbaar voor het menselijk oog, met enkele millimeters per dag, voedt zich, ademt, zweet, scheidt afvalproducten uit, reproduceert zich en is heel goed in staat om geïrriteerd te reageren op verzorging die niet geschikt is voor de soort. Triest, hangend, bleek, lui in bloei, dit zijn maar een paar kenmerken. Gebrek aan licht is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom uw nieuwe aanwinst zo koppig is. Hoe kun je dit snel verhelpen?

Mensen en dieren hebben dagelijks eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om hun weefsels te voeden. Groene planten daarentegen leven op licht, lucht en water. Een machtige wand omsluit hun celplasma, de celkern en genetische informatie. Kooldioxide en water moeten constant beschikbaar zijn om met behulp van zonne-energie of kunstlicht glucose te produceren. Een volwassen beuk kan er een kilo van aan. per uur. De plant groen of chlorofyl, opgeslagen in miljoenen bladorganen, maakt deze chemische magie mogelijk.

– voldoende lichtinval en door het gebruik van
– Plantlampen, met
– Ventilatie,
– aangepaste temperatuur,
– regelmatige watervoorziening,
– constante bemesting.

Zuurstof, zonder welke we waarschijnlijk tot op heden niet hadden overleefd, is een bijproduct van de natuur. Een deel ervan wordt door planten gebruikt om zetmeel te verbranden. Dit levert scheuten, bladeren, bloemen en vruchten op. Het slaat onnodige suiker op in knollen, wortels en zaden. Hoe kan de amateur-tuinier weten waar meer licht nodig is om de planten krachtig te laten groeien?

Net als mensen kiezen groene planten hun omgeving, zelfs hun buren, zelf. Tuiniers kunnen alleen natuurlijke omstandigheden nabootsen. Informatie over plantensoorten en -geslachten is meestal te vinden op het prijskaartje. Het bijpassende plantenportret is snel gevonden. Distributiegebieden geven informatie over de plaats van herkomst en de hoogte van de plant geeft een idee van hoeveel van de plant u in huis heeft als u er goed voor zorgt. Met het zonnesymbool kunt u zelf bepalen of u de voorkeur geeft aan tuinkers, chilipepers, clematis in de volle zon, halfschaduw of koel en vochtig. Deze voorkeur is genetisch bepaald, verandert niet in de ruimte en moet daarom in aanmerking worden genomen bij de aankoop en het planten.

Onze Top 10 – Plantenlamp

Verlichting van bovenaf, van opzij, in voldoende sterkte, met een breed kleurenspectrum, zo houden groene en bloeiende planten er het beste van. Niets is makkelijker als omdat het een elektrische lichtbron gebruikt. Maar de keuze is enorm. LED-lampen concurreren met halogeen- en gasdruklampen ter attentie van plantenliefhebbers. Technisch gezien kunnen plantenlampen worden onderverdeeld in

1. daglichtlampen
Fluorescentielampen: geteld onder de gasontladingslampen, binnenin met een fluorescerende fluorescerende coating, zetten ze UV-licht om in zichtbaar licht en vereisen ze een ballast om te ontsteken, in tegenstelling tot de fluorescentiebuizen, die behoren tot de koude kathodelampen.
Natriumdamplampen: ook een gasontladingslamp. De ontlading van natriumdamp produceert zichtbaar licht. Ook hier is een ballast en ontsteker nodig. Aangename lichte kleur, hoge lichtopbrengst.
Metaalhalidelampen: Xenon en neon starten de lamp, kwik, zeldzame aarden en halogeenverbindingen verhogen de lichtopbrengst. Zeer hoge, natuurgetrouwe lichtopbrengst, relatief korte levensduur. Hoog geprijsd.

2. LED-lampen
Licht wordt geproduceerd door lichtgevende diodes, worden beschouwd als spaarlampen en werden lange tijd als onproductief beschouwd. In 2014 ontvingen drie Japanse fysici de Nobelprijs voor hun uitvinding van blauwe leds. Rode, groene en blauwe lichtcomponenten worden nu gemengd tot wit licht. Milieuvriendelijk, modern, met een lange levensduur, maar duur.

3. nieuwigheden
LED-lichtstrips: zelfklevend, waterdicht, flexibel voor gebruik binnenshuis, 60 LED’s per strekkende meter in drie verschillende golflengten.

4. vervangingslampen
Fotolampen, bedlampen

Wat u besluit te doen hangt sterk af van welke plant u wilt verzorgen, waar hij zich bevindt, of hij extra daglicht heeft en tot slot, hoe diep u in uw zak wilt graven. Voordat je gaat kijken naar de eigenschappen van een goede plantenlamp, moet je inschatten hoeveel zaailingen er uit je teelt kunnen worden geproduceerd, hoeveel potten je zou willen overwinteren, welke groene planten, naast het daglicht.

Een lamp is optimaal wanneer deze u maximaal kan ondersteunen bij het kweken, verzorgen of overwinteren en wanneer deze gebruikt kan worden om overvloedig groen te laten groeien. Lampen met verblinding, hoge lichtverspreiding, overmatige warmteontwikkeling, hard werkend geluid, die ook exorbitant hoge elektriciteitskosten veroorzaken, zijn op de lange termijn vervelend. Als je weet, door een ruwe gok, hoeveel m2 je wilt verlichten, k

U kunt eenvoudig bepalen hoe groot de verlichtingshoek moet zijn ten opzichte van het beoogde oppervlak. In principe verlichten plantlampen

– puntvormig: één plant
– hoekig: drie tot vijf planten, hoe meer, hoe groter de hoek
– paneelachtig: hele kamers, kassen, kelderruimten

Voordat u in de auto stapt en naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt rijdt, moet u vertrouwd zijn met de basisconcepten van plantenverlichting. Als u wilt dat uw verlichtingscampagne effectief is, kunt u helpen bij het bepalen van uw aankoopbeslissing.

Kleurenspectrum
Wat het menselijk oog waarneemt als wit daglicht heeft eigenlijk een scala aan kleuren. Groene, blauwe en rode componenten zorgen voor het typische zonnige gevoel van welzijn in ons. Voor de plant zorgt dit felle licht voor optimale fotosyntheseomstandigheden.

Kleurtemperatuur (K)
Het is bepalend voor een succesvolle jonge plantenveredeling en zaadkieming en wordt uitgedrukt in Kelvin, afgekort K. Plantlampen met 5300 – 6500 Kelvin komen overeen met daglichtwit, gemeten op het middaguur. Deze kleurtemperatuur is ook te vinden onder de aanduiding zuiver of koud wit.

Watts (W)
Dit is de maat voor het elektrische effect van een plantenlamp. Je moet niet verwachten dat een hoog wattage (W) alleen om u een lamp te kopen verleid. Een spaarlamp met 5500 Kelvin en 40 Watt doet hetzelfde als een LED-lamp met 6500 Kelvin, maar dan met slechts 14 Watt.

Lumen (lm)
Lumen verwijst naar de sterkte van de lichtstroom ten opzichte van het verlichte oppervlak. Het aantal lumens is bepalend voor een optimale ontwikkeling van de bladeren en bloemen van uw groene planten. Voor de teelt uit zaad speelt de waarde geen primaire rol. Berekening: lumen gedeeld door watt.

Lux (lx)
Een maat voor de verlichtingssterkte die op een verlicht oppervlak valt, gemeten in m2 . Aangewezen door de letters lx. Berekening: lumen gedeeld door m2. Professionele tuinders in grote kassen meten deze waarde snel en nauwkeurig met een luxmeter. Zowel lumen als lux geven de zichtbare verlichtingssterkte aan.

PAR-waarde
De waarde van de stralingsenergie die de plant kan gebruiken voor de fotosynthese. Het maakt niet uit of de zon of het plantenlicht beschikbaar is. 100% fotosynthesevermogen wordt bereikt tussen 400 en 700 nanometer golflengte. Deze waarde is vergelijkbaar met het rood-blauwe bereik van de straling die zichtbaar is voor de mens.

In het kader van een hobbykwekerij is het voldoende om een plantlamp te selecteren met een optimale kleurtemperatuur en bijpassend vermogen. Als u echter van plan bent om een serre of professionele kas aan te schaffen of zelfs orchideeën te kweken, raden wij u aan om het materiaal te leren kennen. Mispurchases zijn hier snel duur.

– Kleine teelt: daglichtlamp 5 – 15 Watt/5700 Kelvin te schroeven in een bestaande lampvoet (bedlamp), ook verkrijgbaar als spaarlamp met lage bedrijfstemperatuur. Hier bent u inbegrepen met een bedrag van 35 Euro.

– Verschillende planten in rijen: Stralingslicht met 2 TL-buizen van elk 135 watt/5500 Kelvin. Reeds beschikbaar voor ongeveer 50 Euro.

– Grote gebieden: Beam fitting voor 4 Fluorescentiebuizen, direct boven de plantage gemonteerd, verticaal of horizontaal op de muur. Stralingslengte vanaf 50 cm, verlichtingssterkte tot 8000 Lux/6400 Kelvin. Met 100 Euro verlicht je 20 m2.

– Easy Rolls: wanneer plantlampen in de kas, kelder, woonkamer niet in de weg mogen zitten. De rollen worden onder het plafond gemonteerd, de benodigde ophangkabel wordt afgerold en vastgezet met de borgschroeven. Dit maakt het mogelijk om op elk gewenst moment bij te sturen.
– Trekkoord ratels met karabijnhaken: de tweede, praktische en veilige manier om zware verlichtingselementen te stabiliseren. Het touw wordt aan de karabijnhaakkant vastgezet met een katrol. Als u aan het andere uiteinde van het touw trekt, kan de montagehoogte eenvoudig worden aangepast.
– Zwart-witte folie op de zijwand verbetert de lichtopbrengst.
– Timer: analoge of digitale, 24-uurs verlichting wordt slechts door zeer weinig planten getolereerd, onmisbaar tijdens de vakantie en bij langere afwezigheid.

Kent u het gevoel van volledige uitputting na een cursus door alle plantenmarkten? Dit gebeurt bijna nooit bij het kopen van plantlampen op het internet. Liggend naar de etalage kijken bespaart energie en tijd. Sommige bedrijven bieden financieringsmodellen aan, andere verlagen de prijs als de bestelhoeveelheid groot genoeg is of leveren zonder verzendkosten. Facturen kunnen meestal binnen twee weken worden betaald. Een specialist zal u telefonisch adviseren, vriendelijk en competent. De klantenservice en het getrainde personeel zijn al lang niet meer bij de discounters te vinden. Lamphouders, reserve stekkers, accessoires, hier is persoonlijk contact ook de moeite waard.

Al aan het begin van de herfst worden de dagen korter, de lichtintensiteit en het aantal zonne-uren zinkende trampoline. Hoewel planten ook een soort van winterslaap houden, is het weinig licht in de trap niet voor elke soort voldoende. vensterbanken, zelfs die in zuidwestelijke richting, zijn zelden helder genoeg in de hoge winter en zijn vaak oververhit omdat ze zich direct boven de verwarming bevinden. De omstandigheden voor uw overwinteraars zijn optimaal wanneer temperatuur, luchtvochtigheid, lichtinval, bemesting en irrigatie op elkaar zijn afgestemd. Een koele plek, in een goed verlichte en geventileerde kelder, doet zeer goede diensten. In al deze gevallen is het goed om een plantenlamp te gebruiken, om nog maar te zwijgen van het kweken van jonge planten uit de zaden van de afgelopen zomer. Komkommers, courgettes, pompoenen en tomaten willen snel groeien. Compacte, zaadachtige zaailingen laten ons toe om een vroegere oogst te verwachten.