Slijpstandaard

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Slijpstandaard

Bandslijpmachine test

Een bankslijpmachine is uitgerust met een elektromotor die één of twee slijpschijven met een constante snelheid ronddraait. In de meeste gevallen is het mogelijk om verschillende slijpschijven te installeren op de slijpstand, wat het voordeel heeft dat verschillende materialen kunnen worden verwerkt. De functie van een bankmolen is zeer eenvoudig, maar er zijn nog steeds verschillen waarmee rekening moet worden gehouden.

Bandslijpmachine test / constructie en functie

Een schuurblok bestaat uit het motorblok, dit is ingebouwd in een praktische behuizing, sommige modellen bieden een werkstukondersteuning, dit is praktisch en handig bij langdurig werken aan één stuk. De belangrijkste of de belangrijkste elementen zijn echter de slijpschijven, deze zijn met de motor verbonden door een as en lopen op kogellagers. De slijpschijven moeten worden afgedekt door beschermkappen, het slijpgebied is verzonken, om de gebruiker te beschermen tegen vonken, het werkgebied is afgedekt met geschikt beschermend glas. Sommige veiligheidsbrillen hebben een geïntegreerd vergrootglas, zodat het werkstuk vergroot kan worden, een klein lampje verlicht het werkstuk in sommige gevallen extra.

Veiligheid

Ondanks de bestaande veiligheidsvoorzieningen dient u een veiligheidsbril te dragen, ademhalingsbescherming is alleen nodig als het materiaal in kwestie schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Onze Top 10 – Schuurblokken

Verschillen

De belangrijkste verschillen zijn de diameter en breedte van de slijpschijven, de korrelgrootte en de boring. Een slijpsteun met dubbele functie heeft het voordeel, dat de ene slijpschijf kan worden gebruikt voor grof slijpen en de andere voor fijn slijpen.

De modellen verschillen aanzienlijk van elkaar in motorvermogen, variërend van ongeveer 250 tot 1000 Watt. Hoe groter de slijpschijven worden, hoe meer Watt er nodig is. De snelheden zijn echter zeer vergelijkbaar en variëren tussen 2700 en 3000 toeren per minuut. Wat betreft de stroomvoorziening zijn er modellen die alleen met een 400 Volt voeding kunnen worden gebruikt, houd hier bij de aanschaf rekening mee. Meet de ruimte op uw werkbank, zodat u na de aankoop niet onbeleefd wakker wordt en de nieuwe machine niet genoeg ruimte vindt.
Een waterkoeling is altijd nodig als er extreem hoge temperaturen optreden tijdens het slijpen, in dit geval heeft u de mogelijkheid om het werkstuk en de slijpschijven te koelen tijdens het gebruik.

Slijpstandtest / aanbevelingen

Aanbevolen fabrikanten zijn onder andere Güde, Einhell, Makita, Bosch, Metabo en Optimum.

De relatief eenvoudige schuurblokken kunnen voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. U moet zelf bepalen welke machine het meest geschikt is voor uw doeleinden. Hobby-ambachtslieden kunnen meestal goed opschieten met een minder dure machine, maar als de machine vaak wordt gebruikt, is het zinvol om wat meer geld te investeren.
Voorafgaand aan de aankoop is het ook zinvol om de prijzen van bepaalde onderdelen te controleren, omdat dit op een later tijdstip een belangrijke kostenfactor kan worden. Als u veel fijne materialen wilt vermalen, kan een afzuiginstallatie een zeer nuttig apparaat zijn.

Andere accessoires

Andere accessoires kunnen onder andere een polijstschijf of een slijpschijf met een andere korrelgrootte zijn. Polijstaccessoires zijn ook verkrijgbaar in andere uitvoeringen, deze kunnen gebruikt worden voor de afwerking van bepaalde werkstuk kan bijzonder nuttig zijn.