beschreven.
Toepassingsgebieden van een USB-stick
Het behoort tot de gegevensopslagapparaten en wordt vaak gebruikt als back-up of reisgenoot.
De USB-sticks voor PC of Notebook worden geleverd met de USB-A-. Dit is de normale, platte vinger-brede USB-stekker. In de tussentijd zijn de sticks verkrijgbaar met een USB-C aansluiting. Het is kleiner en ovaal en kan in elke richting worden geplaatst. Compacte notebooks hebben alleen de USB-C aansluiting.
De smartphones en tablets van Apple zonder USB-poort hebben een Lightning poort. Hiervoor zijn ook USB-sticks beschikbaar. Omdat Apple’s iOS geen bestandsmanager heeft, heb je de app van de USB-fabrikant nodig die bij het apparaat wordt geleverd.
De Android toestellen hebben een micro USB of mini USB aansluiting. De toegang gebeurt via de eigen dossierbeheerder.
De gegevensuitwisseling met externe USB-modellen wordt uitgevoerd in OTG-standaard (On The Go, voor onderweg).
Koop onze Top 10 – USB-stick
Wie heeft er een USB-stick nodig?
Iedereen die gegevens wil opslaan, back-uppen of overdragen werkt met USB-sticks. Gevorderde gebruikers gebruiken de USB-sticks ook als een noodmedium voor de computer. Ze installeren mobiele programma’s die vanaf de stick kunnen worden gestart op buitenlandse pc’s. U kunt zelfs opstarten vanaf de USB-stick.
Welke soorten USB-sticks zijn er?
Wat tot voor kort USB 3.0 heette, noemen fabrikanten USB 3.1 Generation 1 met dezelfde overdrachtssnelheid. De USB 3.1 Gen2 biedt twee keer de datasnelheid van Gen1. In veel productbeschrijvingen wordt de exacte generatie echter niet gespecificeerd. U moet dit controleren in de datasheet.
De fabrikanten blijven veel USB 2.0-sticks aanbieden, die lagere overdrachtsnelheden mogelijk maken. Maar de 2.0 sticks kosten aanzienlijk minder. De
Het kopen van een USB 2.0-stick is zinvol voor een oudere computer van de kleine hoeveelheden gegevens.
Toepassingsgebied van de USB-stick
De stick heeft een gegevensbron nodig. Het voegt deze gegevens dan ergens in of slaat ze gewoon op.
In de auto zijn conventionele USB-sticks in beperkte mate geschikt vanwege hun ontwerp. Er zijn handige mini USB-sticks voor dit doel. Ze steken nauwelijks uit en zijn ook geschikt voor buitengebruik.
Voor Apple producten is de Lightning-interface vereist. Zowel Android-smartphones als tablets maken gebruik van de micro-USB-sticks.
Vereisten voor een goede USB-stick
Het is belangrijk dat de opslagcapaciteit eerlijk wordt vermeld en dat de stok goed en stabiel is. Een goede USB-stick heeft een langere levensduur.
De buitenventilator maakt gebruik van stof en waterdichte USB-sticks. Er zijn druk-, hitte- en koudebestendige modellen. Veel USB-data-opslagapparaten passen comfortabel aan een sleutelhanger.
Voor- en nadelen van een USB-stick
– Voordelen
Compatibel met vele besturingssystemen wanneer Fat32 geformatteerd is
Opslaan van grote bestanden in NFTS-formaat
ExFat-opmaak slaat grote bestanden op en is compatibel met elk besturingssysteem.
– Nadelen
Met Fat32-opmaak, opslag tot 4 GB bestanden
Met NFTS-indeling die niet compatibel is met elk besturingssysteem
Stokken voor exFat-opmaak zijn iets duurder
Waarop moet ik letten bij de aankoop van een USB-stick?
Onder Android heeft de standaard OTG zich gevestigd voor gegevensuitwisseling naar externe USB-apparaten. De stick moet een USB-A en micro-USB-poort hebben en OTG-compatibel zijn. Als alternatief moet de stick een USB-A-poort en een OTG-adapterkabel hebben.
Nieuwe functies in de AreaUSB-stokken
Het USB Implementers Forum presenteerde de nieuwe USB 3.2 standaard op het MWC in Barcelona (Mobile World Congress). USB 3.2 zal dit jaar worden gebruikt. USB 3.2 Gen 1, USB 3.2 Gen 2 en USB 3.2 Gen 2×2 zullen worden gebruikt. De varianten verschillen in de snelheid van de gegevensoverdracht. 3.0 en 3.1 worden vervangen door 3.2.
Voor Gen1 is de overdrachtssnelheid 5 Gbps zoals voor 3.0, voor Gen2 is het 10 Gbps en voor 2×2 wordt het 20 Gbps.
De stokken blijven naar beneden toe compatibel. De oude USB-kabels kunnen nog steeds worden gebruikt. De eerste mainboards die USB 3.2 ondersteunen zouden in 2019 beschikbaar moeten zijn. Smartphones, tablets of andere apparaten volgen dan vanaf 2020.
Welke fabrikanten van USB-sticks zijn er?
Er zijn zoveel fabrikanten van USB-sticks, hier zijn enkele van de grote:
-
Kingston
-
Sandisk
-
Transparant
-
Samsung
-
Verbatim
Korte informatie over toonaangevende fabrikanten van USB-sticks
Kingston is ’s werelds grootste onafhankelijke producent van opslagproducten. Het levert ook gecodeerde USB-sticks en is gespecialiseerd in USB-sticks voor op reis.
Sandisk is de toonaangevende leverancier van flashgeheugenoplossingen. Het biedt dure high-end en low-end producten tegen een redelijke prijs.
Transcent uit Taiwan produceert meer dan 2.500 geheugenmodules. Sinds het jaar 2000 vervaardigt het bedrijf flashgeheugen met een vestiging in Duitsland.
Het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung Elektronics is onder meer leider op het gebied van flashgeheugen en SSD’s met dochterondernemingen in 84 landen.
Verbatim is een Amerikaanse dochteronderneming van het Japanse Mitsubishi Chemical. Het is de wereldleider op het gebied van computeropslagmedia.
Internet vs. gespecialiseerde handel: Waar kan ik het beste mijn USB-stick kopen?
lang=“zxx“>Gemakkelijk online winkelen heeft voordelen. U kunt alles krijgen op het internet, de gespecialiseerde handel heeft een beperkte selectie. Persoonlijk advies kan hier helpen. Onderzoek vooraf in de USB-stick test is ook voordelig.
Dingen om te weten & gids voor de USB-stick
– Het verhaal
De computerexpert Dov Moran was in 1998 op zakenreis naar Amerika. Zijn laptop was kapot. De presentatie die hij aan het voorbereiden was, is mislukt. Hij ontwikkelde een insteekbaar mini-geheugenapparaat. Hoewel marktdeskundigen het afraden, werd de stok goedkoop en een massaproduct. Moran verkocht zijn bedrijf, M-Systems, aan SanDisk.
– Cijfers, gegevens, feiten
Huidige geheugensticks maken een back-up van 2 MB tot 3 TB aan gegevens. Met USB 3.1 kunt u de datavolumes in korte tijd beheren. Indien gewenst kan de USB-stick worden opgestart.
– Prijzen: Hoeveel kosten USB-sticks?
De USB-sticks zijn verkrijgbaar in drie prijsgroepen:
1-10 Euro is de laagste prijsklasse. De stokken slaan al aardig op. Ze hebben echter vaak tekortkomingen: slecht vakmanschap, lage snelheid, slecht ontwerp.
Voor 10-30 euro vindt u de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het heeft een goed geheugen en een goede snelheid.
Voor 30 euro en meer is er voor elk gebruik in de hogere prijsklasse de juiste USB-stick. Voldoende geheugen, topsnelheid, goed ontwerp en duurzaamheid. Meestal geven fabrikanten een lange garantie.
Handige accessoires voor de USB-stick
Praktische accessoires voor de bevestiging zijn koord, sleutelhanger, karabijnhaak, gsm-lus of kogelketting.
Alternatieven voor de USB-stick
Besparing op de schijf
Een traditioneel medium voor gegevensopslag is een schijf. Eerst de CD, dan de DVD en nu de Blu-ray.
De vooruitgang heeft opslagcapaciteit opgeleverd. Van CD-Rom met 700 Megabyte is het minstens 25 Gigabyte voor Blu-ray. Je hebt de juiste brander nodig voor het lasersnijden. De schijven zijn goedkoop en comfortabel te vervoeren. De Blu-ray brander is standaard in moderne computers. Gegevens, films of foto’s kunnen worden bekeken. De levensduur is echter beperkt en de geheugengrootte is beperkt.
Opslaan op schijf
Naast CD, DVD of Blu-ray worden ook externe harde schijven aanbevolen. Ze komen in kleine compacte vorm en als flash-geheugen. De 3,5 inch harde schijven slaan enkele terabytes op, maar hebben een externe voeding nodig. De kleinere 2,5-inch harde schijven halen hun stroom uit USB-poorten. Ze kunnen gebruikt worden met een notitieboekje of netbook op de weg. Hetzelfde geldt voor compacte harde schijven met een groot flashgeheugen. Ze zijn echter meestal duur in aanschaf. Hun levensduur is echter aanzienlijk langer dan die van cd’s, dvd’s en Blu-rays.
Besparen in de wolken
De moderne vorm van opslag is clouddiensten. De gebruiker laadt gegevens in een online opslagruimte (cloud). Hij of zij heeft te allen tijde toegang tot de gegevens online. Indien gewenst deelt hij de gegevens met anderen. Cloud-diensten hebben een doorslaggevend nadeel: er zijn geen normen voor gegevensbescherming. Veel aanbieders zijn in het buitenland gevestigd zonder de Duitse wet op de gegevensbescherming. Dat is niets voor gevoelige gegevens. Veel opslagkosten. Aanbieders geven 1 tot 25 gigabyte aan opslagruimte gratis.