Verticuteermachine

Test & vergelijk Verticuteermachine

Voor de verzorging van het gazon wordt een verticuteermachine gebruikt. Hier wordt de grasmat van een gazon door de tanden van de verticuteerder verticuteerd en worden oude mulch- en mosresten verwijderd. Het verschroeien verlucht het gazon en zorgt ervoor dat het gezond kan blijven groeien. Het gazon krijgt dus meer zuurstof en dat bevordert de gezondheid van het gazon. Het woord verticuteren, waaruit de verticuteerder oorspronkelijk afkomstig is, bestaat uit de woorden „te knippen“ en „verticaal“. Het maakt verticale sneden in het gazon om afval te verwijderen.

Een verticuteermachine, die bijvoorbeeld met de hand wordt bediend, is op dezelfde manier geconstrueerd als een grasmaaier. Het verticuteerapparaat, d.w.z. de messen zitten beschermd in een behuizing om het risico op letsel voor de gebruiker tot een minimum te beperken. Op de behuizing zijn twee staven gemonteerd en aan het einde van deze staven zijn ze met elkaar verbonden om de nodige handelingen te garanderen. Als de verticuteermachine met een elektromotor of een verbrandingsmotor werkt, bevindt de betreffende motor zich in de behuizing boven de maaimessen. Met de handbediende verticuteermachine wordt de machine door spierkracht over het gazon bewogen en de asymmetrische messen snijden het mos en onkruid af om de grond vrij te maken van puin. Dit vereist nogal wat spierkracht en daarom is dit mechanisme alleen geschikt voor kleinere gazons. Als de verticuteermachine wordt aangedreven door elektriciteit of benzine, hoeft u de verticuteermachine alleen maar over het gazon te bewegen en de messen zullen met behulp van de betreffende motor automatisch krassen op de grond maken. Op deze manier kan zelfs een groot gazon worden verticuteerd… De gebruiksaanwijzing moet duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Het moet gemakkelijk te manoeuvreren zijn, zodat het ook bochten goed kan beheersen. De behuizing moet de asymmetrische bladen goed beschermen om het gevaar voor de gebruiker te minimaliseren. De messen moeten verstelbaar zijn, zodat de machine over opritten of dergelijke kan worden bewogen zonder iets te beschadigen. Als het apparaat op elektriciteit of benzine werkt, moet het apparaat zo zuinig mogelijk werken, zodat u niet te veel brandstof verbruikt.

Een voordeel van algemeen verticuteren is dat het gazon wordt ontdaan van onkruid. Dit onkruid wordt tijdens het verticuteren verwijderd, wat resulteert in een schoon en gezond gazon. Als dit regelmatig gebeurt, zal de dichtheid van het hele gazon toenemen, wat resulteert in een rijker groen gebied. Het gazon wordt zo beter belucht en kan gezond teruggroeien. In combinatie met het eerder maaien van het gazon wordt een gezond en goed groeiend gazon verkregen.

Een groot nadeel van de verticuteermachine is dat het gazon bij verkeerd gebruik schade kan oplopen. Als het te vaak op het gazon wordt gebruikt, kan het gazon niet goed herstellen van het verticuteren en wordt het permanent beschadigd. Er ontstaan dan kale plekken in het gazon en de algemene dichtheid van het gazon vermindert drastisch. Zelfs als het gazon na het verticuteren niet wordt bevochtigd en enige tijd met rust gelaten wordt om te genezen, kan er op lange termijn schade ontstaan.

Bovenal moet de prijs-prestatieverhouding goed zijn. Een verticuteermachine is maar een paar keer per jaar nodig en mag daarom niet te duur zijn. Aandacht moet worden besteed aan het type gazon dat u wilt zou graag willen verticuteren. Voor grotere oppervlakken moet een elektrisch of benzinemotorisch apparaat worden gekozen, omdat apparaten met uitsluitend handmatige bediening alleen voor kleine gazons worden aanbevolen. Het snijgereedschap moet verstelbaar zijn en goed geïntegreerd in de behuizing.

De verticuteerders worden nu grotendeels elektrisch bediend. Dit vermindert de uitlaatgassen. De machines worden steeds stiller en werken over het algemeen met minder elektriciteit. De snijgereedschappen worden steeds nauwkeuriger en kunnen zeer goed met de hand worden afgesteld.

De bekendste fabrikanten van verticuteermachines zijn Eliet, Agrinova en Al-Ko.

Eliet is een Belgisch bedrijf dat uitsluitend gespecialiseerd is in tuinonderhoud. Naast verticuteermachines produceren ze ook grasmaaiers en bladblazers en vele andere tuingereedschappen. Hun machines staan bekend om hun fel oranje kleur. Agrinova produceert alles rondom huis en tuin. Al-Ko is een bedrijf dat gespecialiseerd is in veel verschillende gebieden. Zij produceren onder andere apparatuur voor de tuinbouw, luchttechniek en automobieltechniek. Ze zijn zeer populair geworden dankzij hun automatische grasmaaiers, die een vergelijkbare functie hebben als de automatische stofzuigers.

U moet een goede verticuteermachine kopen bij een goed gevulde vakhandelaar, waar u ook deskundig advies krijgt. Aankopen van het internet zijn hier niet aan te raden. Een verticuteertest bij een gespecialiseerd verkooppunt kan de beslissing om te kopen vergemakkelijken.

-Het verhaal

De eerste verticuteermachine werd ontwikkeld door Thomas Mascaro in 1955.

De verkoopcijfers van verticuteermachines zijn de afgelopen jaren gestegen. Opvallend is dat veel huis- en tuineigenaren nu aandacht besteden aan een goed onderhouden tuin. Dit is voor hen ook veel geld waard. Elektrisch aangedreven apparaten zijn een van de meest verkochte, omdat ze waarschijnlijk het meest praktisch in gebruik zijn.

Verluchters hebben een groot bereik. Verticuteerders zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 70 €, maar professionele verticuteerders kunnen ook tot 1.700 € en meer kosten.

Een meststof kan het genezingsproces na het verticuteren sterk versnellen. Een dekzeil kan de machine beschermen tegen schade aan de buitenkant van de machine door regen of storm. Daarnaast zijn er vaak ook opvangzakken te koop, die het verwijderde onkruid praktisch kunnen opvangen.

Een eenvoudige hark kan ook het mos in de tuin verwijderen. Veel tuiniers gebruiken ook chemische middelen zoals mosmoordenaars. Een voorzorgsmaatregel kan ook het verticuteren overbodig maken.