Vissersrol

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Vissersrol

De beste visserijhaspels 2022 in vergelijking

Een visrol wordt gebruikt om de vislijn vast te houden en vertegenwoordigt dus het lijndepot op de hengel. De rol speelt een belangrijke rol bij het gieten van de lijn en het boren van de vis. Een handslinger wordt gebruikt om de wondlijn gelijkmatig op te rollen. Doorslaggevend voor een precies afgietsel is ook de lijnhanger, die dient als regelbare weerstand bij het zitten en boren. Bij het gieten wordt het handvat geopend, waardoor de koorde wrijvingsarm kan worden losgemaakt om het kunstaas over lange afstanden te gieten. Tijdens het bijten en boren moet de verstelbare haspelrem de leiding ook loslaten voordat de belastingslimiet wordt bereikt.

Verschillende criteria zijn bepalend voor een kwalitatief hoogwaardige visrol. Enerzijds zijn er grote verschillen in het gebruikte materiaal. Dit gaat van kunststof voor goedkope en eenvoudige haspels tot complexe en dure staallegeringen voor professionele producten voor de hoogste eisen. Elk onderdeel van een visrol moet specifieke eigenschappen hebben om ervoor te zorgen dat het betrouwbaar functioneert en leuk is om mee te vissen. Het begint met de haspelvoet, die zorgt voor de starre verbinding tussen de hengel en de haspel. Als de spoelvoet te veel buigt door zacht materiaal, kan de stabiliteit van de gietvorm en de boormachine worden aangetast. Op de haspel zelf zijn de spoelrem en het spoellager bepalend voor de beoordeling van de kwaliteit. Bij het boren van een lichte, maar strijdlustige vis, moet de rem precies zijn verstelbaar, zodat het scheuren van fijne pezen wordt vermeden. Bij zware en sterke vissen daarentegen, die soms enkele uren zonder rust moeten worden geboord, heeft de visser een zo robuust mogelijke rem nodig.

Er zijn in wezen drie soorten visrollen: vliegrollen, stationaire rollen en multirollen. De stationaire haspel is de meest voorkomende en vertegenwoordigt de typische visrol. Kenmerkend voor de stationaire haspel is de vaste spoel. Bovendien zijn de overbrengingsverhoudingen kleiner, wat de reactie bij het aanzwengelen gevoeliger maakt. De cast is gemakkelijker, vooral voor beginners, dan met de multi-reel, en het gevoelige spinnen en het populaire bodemvissen op snoek zijn de optimale toepassingsgebieden voor de stationaire reel.
Tegelijkertijd zijn de mechanica van dit ontwerp echter minder robuust dan die van een multi-reel. Om dezelfde reden zijn multi-reels de favoriete visrollen als het gaat om het zitten op bijzonder zware en vechtende vissen. Omdat de spoel van de multi-reel sneller kan draaien dan de lijn wegloopt, is er de neiging om vervelende pruiken te vormen. Meer directe of zelfs starre transmissies op de Multi Reel garanderen echter spannende en duurzame boren met strijdlustige roofdieren. Ook bij het slepen toont de Multi Reel zijn voordelen door het gebruik van een hendelrem, die in tegenstelling tot de conventionele sterrem minder snel oververhit raakt en ook bestand is tegen de enorme belasting van het vissen op groot wild.
Vlieghaspels daarentegen hebben een heel andere constructie en zijn uitsluitend ontworpen voor de zogenaamde vliegvisserij. Ze zijn ontworpen om de speciale dikke vliegenlijn vast te houden en worden bediend met een kleine knop of direct met de hand zonder enige transmissie.

Onze Top 10 – vismolen

Wat zijn de alternatieven voor een vismolen?

Een gewone visrol kan het hele spectrum van de visserij bestrijken. Toch zijn er varianten en locaties waarvoor alternatieven bestaan. Bij de zogenaamde tipvisserij wordt bijvoorbeeld een speciale extra lange hengel gebruikt waarmee de assemblage niet wordt gegoten. In plaats daarvan wordt de stang naar een specifieke locatie gezwenkt, wordt het geheel aan het einde van het geheel in het water verzonken en wacht het daar op de beet. Net als bij het vissen met aas is voor het vissen met fooien niet per se een haspel nodig. Er is ook lijnvisserij vanaf een boot, waarbij een eenvoudige handrol wordt gebruikt in plaats van een visrol om de lijn op te winden en de assemblage te slepen.

Er is een breed scala aan producenten van visrollen op de markt. De meest bekende merken zijn Shimano, Daiwa, Balzer, Cormoran en DAM. Shimano is een traditioneel Japans bedrijf dat bekend staat om diverse sportuitrustingen. In de hobbyvisserij wordt Shimano gevraagd vanwege de hoogwaardige onderdelen van de haspel, zoals tandwielonderdelen en kogellagers. Net als Balzer is DAM een gerenommeerd Duits bedrijf dat zelfs kan terugkijken op een bedrijfsgeschiedenis van meer dan honderd jaar. De andere genoemde fabrikanten zijn ook allemaal populair bij vissers en bieden al vele jaren een uitgebreid assortiment met modellen voor elk doel en elke eis.

Innovaties op het gebied van visrollen zijn vooral te vinden op het gebied van de afzonderlijke onderdelen. Zo zijn veel stationaire haspels uitgerust met verbeterde kogellagers en stabielere componenten, die geoptimaliseerd zijn door de CAD-technologie. We experimenteren ook met materialen en natuurlijk zijn er met elk seizoen altijd </h2verfrissende ontwerpen in lijn met de tijd. Bovendien heeft het praktische principe van de vrije spoel van de zeevisserij zijn weg gevonden naar de bodemvisserij in zoet water. Het is een trekker voor de lijn die snel kan worden losgelaten als een sterke vis bijt, zodat de hengel niet in het water wordt gescheurd. Technische details zoals elektronische tellers, gemotoriseerde boorhulpmiddelen en verschillende modi voor halfautomatisch vissen behoren tot de innovaties, net als koolstofvezelremsystemen.
De zogenaamde Baitcast-rol verspreidt zich ook onder de basistypes van de vismolens. Vrij vertaald in het Duits betekent de handelsnaam baitcast reel. Het is een soort combinatie van stationaire en vermenigvuldigingshaspel, die is ontwikkeld voor de speciale behoeften van de spinningvisserij en het gieten en boren rond de roofvisserij. De Baitcast haspel heeft meestal een slinger met twee handknoppen en is ook vaak voorzien van magneetremmen. Meer informatie over de afzonderlijke modellen en specifieke productgegevens vindt u in een actuele test met visrollen.

Aan de ene kant kun je op het internet in korte tijd veel rollen tegelijk bekijken. Door de verschillende vergelijkingsmogelijkheden in de visserij-tests met de haspel zijn te hoge prijzen uitgesloten. Met behulp van voorbereide overzichten en meningen van klanten kunt u zich snel een beeld vormen van de betreffende vismolen. Bovendien kunt u eenvoudig de juiste accessoires vinden en tegelijkertijd bestellen.

Zoals u kunt zien aan de verschillen in het ontwerp, moet een visrol op maat worden gemaakt voor de betreffende toepassing. Zeer robuuste en zware apparatuur heeft weinig zin als je op kleine vissen zit. Ook het is niet leuk om te gaan met te zwakke en inferieure verwerkte apparatuur op zware roofdieren. Als vuistregel kan worden uitgegaan van het aantal kogellagers, waarbij meer kogellagers op zich voordelig zijn. Maar natuurlijk moet de kwaliteit goed zijn, dus een merkrol met minder maar betere kogellagers kan superieur zijn aan een goedkope rol die alleen glanst met de hoeveelheid gebruikte lagers. Het is ook belangrijk om te weten dat zout water een zeer agressief effect heeft op alle visgerei en natuurlijk vooral op metalen onderdelen. Het is daarom absoluut aan te raden om producten te kopen die ontworpen zijn voor zout water als u wilt vissen in de zee. Er moet altijd rekening worden gehouden met basiseigenschappen zoals de capaciteit van de spoel, de overbrengingsverhouding en het gewicht van de hele spoel.

Er zijn diverse handige accessoires voor visrollen op de markt verkrijgbaar. De accessoires variëren van achteraf monteerbare knoppen tot transporttassen en reservespoelen. Deze laatste zijn soms al inbegrepen bij de aankoop van een visrol. Andere populaire accessoires zijn haspelreinigers en de zeer praktische spoelhulpmiddelen voor het laden van de haspels met nieuwe lijn. De beste accessoires zijn te vinden in de vismolentests van de betreffende vakbladen en via klantenreviews.