zakmes

Test & vergelijk zakmes

De beste zakmessen 2022 in vergelijking

Een zakmes is een type mes dat, zoals de naam al aangeeft, geschikt is voor eenvoudig transport. Het lemmet van het zakmes is opvouwbaar, zodat u het gemakkelijk in uw zak kunt steken zonder dat u bang hoeft te zijn voor verwondingen. Andere namen voor dit mes zijn jackknife, feitel, of zakmes.
Er zijn verschillende types, die vooral te onderscheiden zijn door het blad, het slot of de opening. Bij de zakmessentest zijn alle verschillende modellen zorgvuldig onderzocht om een exact overzicht te krijgen van de zakmessen die op de markt verkrijgbaar zijn.

De verschillende modellen zijn vooral verschillend in hun behandeling. Er zijn er die gemakkelijk met één hand kunnen worden geopend en vergrendeld en die waarvoor twee handen nodig zijn. De basisfunctie is echter voor elk type hetzelfde. U klapt het mes uit en vergrendelt het handmatig, of het heeft een automatische vergrendeling en het mes is klaar voor gebruik. Dit geldt voor alle andere functies die een zakmes kan hebben.

De meeste zakmessen zijn niet alleen uitgerust met een lemmet, maar ook met veel ander gereedschap. Zoals een kurkentrekker om flessen te openen, een schaar, een zaag of een priem om een gat te boren of te doorboren.

Dit apparaat, kan zo veelzijdig worden gebruikt als bijna geen andere. Niet alleen in het dagelijks privégebruik, maar ook op het gebied van sport of in diverse beroepen wordt het gebruikt. Tijdens de skivakantie kan het een belangrijke hulp zijn om de bindingen weer vast te zetten, tijdens het wandelen kun je het gebruiken om iets af te zagen, of gewoon om de meegebrachte appel open te snijden voor het snacken. Als je een gezellige avond thuis hebt gepland met vrienden en een of misschien twee flessen wijn, maar per ongeluk een fles wijn hebt gepakt, hoef je je niet druk te maken over al die online video’s die je proberen te laten geloven dat je een fles kunt openen door gewoon een schoen te dragen, maar je kunt gewoon de kurkentrekker openen en de goede wijn ingieten!

Koop onze Top 10 – zakmessen

Zoals reeds vermeld, zijn er veel verschillende soorten en kenmerken die zakmessen onderscheiden.
Ze kunnen worden gescheiden op basis van het type vergrendeling, dat wil zeggen het mechanisme waarmee het zakmes sluit. Er zijn ook types waarbij er geen vergrendelmechanisme is.
Er zijn zogenaamde zwenkmessen en schuifmessen. De eerste hebben geen vergrendelmechanisme en blijven gesloten door de wrijving. Het Japanse Higonokami-mes is er één van.
Een schuifmes kenmerkt zich door het feit dat het een ingebouwde veer heeft die ervoor zorgt dat het mes precies op de plaats blijft waar het zich bevindt, of het nu gesloten of open is.

Bovendien kan men zich onderscheiden door het type opening van een zakmes. Hier zijn er één- en tweehandige messen. Zoals de namen al laten zien, is een mes met één hand een zakmes dat met slechts één hand kan worden geopend, meer precies door U oefent druk uit met uw duim en gebruikt vervolgens een schuiftechniek om het te openen of te sluiten. Met een tweehandig mes zijn echter beide handen nodig om het te gebruiken.

Andere onderscheidende kenmerken zijn het ontwerp van het blad, het scharnier, het vergrendelmechanisme en de handgreep.

Bij het sporten, vooral in de wintersport, kan een zakmes erg belangrijk zijn als de binding los komt te zitten. Omdat dit met een paar handbewegingen kan worden verholpen. Op vakantie, om een fles wijn te openen op het strand, of om een vrucht te bevrijden van zijn schil. U kunt de meubels uit elkaar halen om ze transporteerbaar te maken, of u kunt zich gewoon bevrijden van de losse draad die uit uw hemd steekt. De toepassingen zijn bijna eindeloos.

Het moet robuust zijn en bestand tegen alle weersomstandigheden. Het moet daarom zo worden ontworpen dat het niet roest, omdat dit het gebruik ervan aanzienlijk kan beperken.
De prijs-prestatieverhouding moet ook kloppen en de wettelijke voorschriften moeten worden nageleefd.

Vooral bij het wandelen, reizen en in het algemeen zodra u op de weg bent, zijn zakmessen nuttig gereedschap dat in veel verschillende situaties kan worden gebruikt. Maar net als bij elk ander lemmet zijn er enkele gevaren verbonden aan het meenemen van zo’n mes. Hieronder worden de voor- en nadelen van een zakmes in detail besproken, zodat men zich een idee kan vormen of het gebruik en de aanschaf van zo’n mes geschikt en nuttig is voor zichzelf en voor zijn bedoelingen.

– Voordelen: Een duidelijk voordeel van een zakmes is de grootte en het gewicht. Bovendien wordt het mes opgevouwen wanneer het niet in gebruik is, waardoor het een mes is dat veel veiliger is om op te slaan en te gebruiken. zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het per ongeluk verwonden van jezelf of iemand anders. Je hebt ook geen extra schede nodig, want het lemmet van het zakmes is gewoon opgevouwen.

– Nadelen: Een nadeel van een zakmes, maar het is precies in zijn eigenlijke functie. Door de regelmatige druk die op het gewricht wordt uitgeoefend bij het vouwen zal het gewricht snel zijn stabiliteit verliezen, omdat het niet bepaald als stabiel wordt beschouwd. Zo kan dit gewricht verslijten, waardoor het blad gaat wiebelen. Het grootste gevaar is echter het falen van het vergrendelmechanisme, omdat dit het risico op letsel voor uzelf of iemand anders vergroot. Dit gebeurt niet met vaste messen.

Voordat u een mes koopt, moet u overwegen waarvoor u het wilt gebruiken. Het is ook belangrijk om te weten hoe je het precies gaat gebruiken. Het moet worden onderscheiden op basis van de bovengenoemde criteria, zoals het blad, het vergrendelmechanisme, de handgreep, de verbinding, maar ook op basis van het merk en de fabrikant. Het hangt af van de vraag of u het snel wilt kunnen openen, in welke klimatologische omstandigheden het voornamelijk wordt gebruikt en natuurlijk van de prijs die u ervoor wilt betalen.

Vooral op juridisch vlak is er de laatste jaren veel veranderd, wat natuurlijk ook het gebruik van zakmessen verandert en beperkt. Daarom is het zeer belangrijk om uzelf te informeren over de specifieke wettelijke voorschriften in uw land voordat u koopt, zodat u er zeker van kunt zijn dat u deze niet breekt en uzelf eventueel blootstelt aan een sanctie.

het

Victorinox
Leatherman
Kershaw
Microtech
Spyderco
Boeker
Advies
TrattenbacherZauckerl

De volgende merken zijn de topproducenten in de sector van de zakmessen:

Victorinox: De Zwitserse messenfabrikant, produceert de wereldberoemde Zwitserse zakmessen.

Leatherman: De Amerikaanse fabrikant, gevestigd in Portland, Oregon, heeft uitgevonden wat waarschijnlijk het best verkochte gereedschap in de ambachtelijke sector is.

In de vergelijking hangt het vooral af van de eigen voorkeur van de betreffende persoon. Veel mensen gaan echter liever naar een speciaalzaak omdat ze ter plaatse advies kunnen krijgen, wat een groot voordeel kan zijn bij de aankoop van een zakmes, omdat de deskundige verkoper u ook kan wijzen op de juridische situatie. Anderen krijgen vooraf tips van vrienden of maken gebruik van de reis naar de speciaalzaak om de mogelijke messen te bekijken. Bij het kopen besluiten veel mensen om naar het internet te gaan, omdat het veel anoniemer is.
Maar één ding is duidelijk: als je online koopt, bespaar je jezelf de weg en ook de tijd die je nodig hebt, omdat je comfortabel op de bank kunt winkelen.

– Het verhaal
Het eerste zakmes dat werd ontdekt dateert van rond 600-500 voor Christus.
Het was een Keltisch mes dat werd gevonden in het kleine dorpje Hallstatt in Oostenrijk. Het handvat was gemaakt van been en er was een ijzeren blad op gemonteerd. Zakmessen werden ook in het oude Rome gebruikt. Deze waren gemaakt van brons en moesten altijd met de hand worden gefixeerd, zodat ze niet automatisch zouden sluiten.
In de middeleeuwen hadden ze boerenmessen die opgevouwen konden worden. In Andalusië in de 16e eeuw. In de negentiende eeuw waren er messen die Navajas werden genoemd en die later in Frankrijk het Laguiole-zakmes werden.
Het bekende Zwitserse Legermes, vond zijn oorsprong in het Zwitserse leger. In 1891 introduceerde het Zwitserse leger een mes dat de soldaten altijd bij zich konden dragen. Sinds 1897 is het Zwitserse Legermes als handelsmerk geregistreerd.

– Cijfers, gegevens, feiten
Eerste vondst van een voorloper van het zakmes in Hallstatt rond 600-500 v.Chr.
Zwitsers zakmes sinds 1897 handelsmerk

– Prijzen: hoeveel kosten zakmessen?
U kunt een zeer eenvoudig maar robuust zakmes van een bekende fabrikant kopen voor ongeveer 30 €, maar er zijn ook high-end versies die net onder de 500 € kosten.
De prijsklasse is dus zeer breed.

Om uw zakmes nog beter op te bergen, zijn er genoeg koffers, of zelfs hangers om het makkelijker te vinden in uw zak. Er zijn ook speciaal gemaakte messenslijpers om het lemmet altijd klaar te houden voor gebruik.

Het woord zakmes wordt direct geassocieerd met het merk Swiss Army Knives, maar er zijn een aantal andere fabrikanten die ook hoge kwaliteit messen dragen. Een merk is Leatherman of ook Kershaw.