Aquarel

Test & vergelijk Aquarel

De beste aquarelverf kleur 2022 in vergelijking

Het schilderen van een schilderij met aquarellen is een bijzondere kunst, waarbij de kunstenaars gebruik maken van kleuren die niet in water oplosbaar en ondoorzichtig zijn. Het woord aqua komt van het Latijn en betekent „water“. De aquarellen die voor het schilderen worden gebruikt, bestaan uit een mengsel van bindmiddel en kleurpigmenten. Voor de productie van het bindmiddel wordt voornamelijk de Arabische gom gebruikt. De viskeuze kleurpasta wordt gemengd met wat water en vervolgens op het gewenste oppervlak aangebracht. Al voor de 15e eeuw gebruikten grote kunstenaars als Albrecht Dürer aquarellen. Pas in de 18e eeuw werd het schilderen met aquarellen echter populair.

Een goede kwaliteit van de aquarellen is bijzonder belangrijk. Het is zeer belangrijk dat de aquarellen zuiver zijn en een goede consistentie hebben. De aquareltest heeft aangetoond dat er kleuren zijn die kruimels bevatten, die later op de foto’s te zien zijn. Het is ook belangrijk dat de kleuren niet te vloeibaar zijn, want anders kunnen ze wel lopen.

Het gebruik van aquarellen wordt zowel door professionele als door hobbyisten gebruikt. Schilderen met aquarellen wordt ook op kunstscholen onderwezen. Het juiste gebruik van aquarellen kan echter ook worden geleerd in een speciale cursus voor aquarelbeginners. De kleuren zijn ook zeer geschikt voor het schilderen met kinderen.

Onze Top 10 – aquarelverf aanbeveling

Alternatieven voor de aquarellen

Voor de aquarellen kunt u kiezen uit de volgende varianten:

  • Verf in een schotel: De aquarellen zijn ook verkrijgbaar in bekers, wat voor veel mensen een goed alternatief is. Een kom neemt niet veel ruimte in beslag en kan daarom gemakkelijk worden opgeborgen en getransporteerd. Bovendien bevatten de dozen ook mengplaten, wat het gebruik vergemakkelijkt, omdat er geen extra bakken nodig zijn. De aankoop van de aquarellen in de beker is goedkoper dan andere alternatieven.
  • Buis: De aquarellen in een tube bevatten veel meer vocht en zijn romiger van consistentie dan de kleuren in de tube. Bovendien drogen de verven dankzij hun vochtgehalte minder snel uit bij het schilderen. Voor het mengen is echter een extra vat nodig.
  • Aquarelpotloden: De aquarelpotloden zien eruit als kleurpotloden en zijn een goed alternatief vooral voor beginners die de smaak van waterverf willen proeven. Wanneer de tekening in contact komt met water, lost de kleur op en wordt het aquareleffect zichtbaar. Het aquarelpotlood is een van de favoriete innovaties van de kunstenaars.

Hieronder vindt u een lijst van enkele fabrikanten die een goede kwaliteit aquarelverf aanbieden:

  • Make-up
  • LUKAS Kleuren
  • Royal Talens kunstenaarskleuren
  • Aquarellen van Pelikan
  • Winsor & Newton kleuren

Het kopen van aquarellen op het internet heeft verschillende voordelen voor de koper. Ten eerste kunnen de kleuren op elk gewenst moment comfortabel vanuit huis worden besteld. In tegenstelling tot in een winkel is het niet nodig om bij online aankopen rekening te houden met de openingstijden. Een ander voordeel is dat de bestelling wordt direct bij u thuis geleverd. Bovendien kunt u kiezen tussen verschillende betaalmethoden op het internet, wat in een winkel niet mogelijk is. Bovendien kunnen de goederen worden geretourneerd zonder dat de kassabon hoeft te worden bewaard of getoond.

Bij de aankoop moet u vooral letten op een goede kwaliteit van de aquarellen. Als je de goede kwaliteit wilt hebben, mag je wat dieper in je zak graven, want goede aquarellen staan er ook om bekend dat ze iets duurder zijn. Bovendien is de aankoop van aquarellen afhankelijk van de mate van ervaring van de kunstenaar. Als je een beginner bent, volstaat het om wat goedkopere aquarellen te nemen. Voor gevorderde kunstenaars speelt echter een goede kwaliteit een grote rol. Om deze reden is het mogelijk om de duurdere kleuren te kiezen. Daarnaast speelt de fabrikant ook een grote rol bij de aankoop. Afhankelijk van de mate van ervaring zijn er ook de bijbehorende fabrikanten. Voor professionele kunstenaars is het gebruik van aquarelverf van Schmincke bijzonder geschikt. Beginners kunnen weer een voorproefje krijgen van de aquarelwereld bij de fabrikant Pelikan.

Een penseel behoort tot de absolute basisuitrusting bij het schilderen. Het is belangrijk om een aantal borstels in verschillende maten te krijgen. Volgens een aquareltest is de synthetische haarborstel het meest geschikt. Bij het kopen van papier moet je ook niet besparen. Voor het schilderen met aquarellen heb je naast het penseel en het papier ook een dunne taartpenseel nodig. Een middelgrote spons mag niet ontbreken. Voor het tekenen heeft u potloden nodig met verschillende hardheidsgraden, een gum en houtskool. Verder zijn goed absorberende schildersdoeken erg belangrijk.

Conclusie is dat de aquareltests hebben aangetoond dat vooral de kwaliteit Kleuren spelen een grote rol. Als je een mooi en professioneel kunstwerk wilt ontwikkelen, moet je geen geld besparen.