e-boeklezer

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk e-boeklezer

Constante, gemakkelijke en snelle toegang tot honderden, duizenden of zelfs miljoenen boeken? Dankzij de moderne eBook lezers is dit geen probleem meer. Het lezen van digitale boeken is altijd mogelijk geweest, bijvoorbeeld op een smartphone of de klassieke pc, maar het is uiterst vermoeiend en ongemakkelijk door de ongeschikte verlichting en het natuurlijke flikkeren van de apparaten. Voor het eerst heeft het Amazone-model de nadelen geëlimineerd door een zogenaamd papier-wit scherm met geïntegreerde verlichting te voorzien, wat qua contrast vergelijkbaar is met een eenvoudige pagina papier. Vanaf dat moment waren de EBook lezers een echt alternatief voor de klassieke boeken. Met de Tolino Shine wil een product van een Duits bedrijf de monopoliepositie van de Amazone Kindle uitdagen.

EBook lezers hebben een eersteklas selectie en zelfs financiële voordelen. De bijbehorende eBooks zijn meestal veel goedkoper dan vergelijkbare paperbacks, en de lezer is ook makkelijker te hanteren voor zware (zeer dikke) boeken. Hoogwaardige apparaten zoals de Kindle en Tolino Shine hebben ook taggingfuncties, woordenboekinterfaces en aangesloten winkels die het kopen van boeken zo snel en eenvoudig mogelijk maken. De lezer is een echte hulp als je onderweg bent en maakt niet alleen spontane aankopen mogelijk, maar laat je ook toe om een willekeurig aantal boeken mee te nemen als je op reis gaat.

Onze Top 10 – Ebook Reader

De modellen op de markt

Ondanks de populariteit van eBooks is de markt nog steeds zeer duidelijk. Dit is vooral te wijten aan de quasi-monopoliepositie van Amazone’s Kindle. Dit komt binnen verschillende uitrustingen en prijscategorieën. Andere eBook lezers zijn de modellen van Oyo en Trekstor, hoewel deze nooit concurrerend waren en daarom volledig kunnen worden verwaarloosd.

De optiek en de prijs ervan

Uitwendig lijken de apparaten van de Amazone en de Tolino Shine bijna zonder problemen op elkaar, maar deze laatste weegt zo’n 25 gram minder. De Tolino heeft ook een thuisknop, die wordt gebruikt om de navigatie aan te vullen. Ook de displayafmetingen zijn identiek, met uitzondering van de Fire. Afhankelijk van het model kost de Kindle tussen 49 en 249 euro, de Tolino komt met een RRP van 129 euro – dat is ongeveer dezelfde prijs als een vergelijkbare Kindle.

De boekhandel

Beide apparaten hebben een WLAN-interface, waardoor alle boeken worden gedownload. The Kindle is natuurlijk verbonden met de Amazone-boekwinkel, terwijl de Tolino altijd boeken krijgt van de winkel waar hij is gekocht. Zo is elke bij Thalia gekochte Tolino ook verbonden met Thalia, hetzelfde geval zou ook gelden voor Weltbild. Daarom moeten kopers van tevoren goed nadenken over waar ze het apparaat willen kopen.

Het geheugen

Beide modellen hebben 2 gigabyte aan geheugen, waarvan het besturingssysteem ongeveer 30% in beslag neemt. De Tolino Shine biedt een extra slot voor een SD-kaart, waarmee het geheugen eenvoudig kan worden uitgebreid. Geen van beide modellen leest de eBook-formaten van zijn concurrent. Bestaande boeken kunnen daarom niet van Tolino naar Kindle of andersom worden overgebracht.

Uiteindelijk is er een nek-aan-nek race waarin de persoonlijke voorkeur beslist. De Kindle heeft een iets grotere winkel en een iets meer intuïtieve interface, terwijl de Tolino Shine gebruik maakt van iets geoptimaliseerde software.