Link |
Verfügbarkeit |
Preis |
Weitere Angebote |
Test & vergelijk WC Hefstation
Het Hebenalage toilet
Onder een toiletopvoerinstallatie wordt over het algemeen verstaan een systeem dat bedoeld is om zogenaamd „zwart water“, d.w.z. water dat fecaliën bevat, van een lager niveau naar het riool te tillen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een WC in een kelder is geïnstalleerd of als andere structurele kenmerken deze technologie noodzakelijk maken. Eenvoudig gezegd is het als een scheepshefsysteem dat een schip naar een hoger rivierniveau tilt. Alleen in dit geval is het het zwarte water.
Woonruimte is schaars en elke ruimte die kan worden gehuurd of bewoonbaar gemaakt is vandaag de dag zeer waardevol. Daarom denken veel huiseigenaren vandaag de dag niet meer alleen aan het uitbreiden van een zolder, maar ook aan het uitbreiden van de kelder. Wat de reden ook is, de kelder moet worden omgebouwd tot een woonruimte. Zodra er een toilet moet worden geïnstalleerd en de rioolaansluiting zich boven het toilet bevindt, is er een hefeenheid nodig.
Hier is een korte uitweiding: er is nog veel potentieel voor uitbreiding en renovatie in Duitsland. De helft van de totale woningvoorraad in de FRG bestaat uit bestaande gebouwen. Dit betekent dat deze huizen gemiddeld twee decennia voor en na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. En bijna allemaal hebben ze kelders. Hier ligt een enorm potentieel begraven om de woningnood in Duitsland onder controle te krijgen.
En aangezien deze huizen, zoals reeds vermeld, een kelder hebben, wat vandaag de dag niet meer noodzakelijk het geval is, kan een toiletverhoger in deze gebouwen een verstandige en vooral noodzakelijke bouwmaatregel zijn om een toilet te installeren.
Want in plaats van de kelder gewoon een kelder te laten zijn, is het mogelijk… om dit om te zetten in een goed betaalde huisvesting, een zeer interessant idee dat niet alleen praktisch maar ook winstgevend is. Natuurlijk wordt het niet gedaan met een eenvoudig hefsysteem. Ook andere bouwvoorschriften en -eisen zijn noodzakelijk, zoals een aparte ingang en verwarming.
Onze Top 10 – WC-heftoestellen
In gemeenten en gemeenten in Duitsland is de afvoer van afvalwater wettelijk geregeld. De verplichting om afvalwater via een leidingnet in de riolen te lozen die op de rioolwaterzuiveringsinstallatie zijn aangesloten, bestaat in alle ontwikkelde woonwijken. De enige uitzonderingen zijn speciale vergunningen voor septic tanks of dergelijke. De gemeentelijke riolen functioneren allemaal uitsluitend op basis van de zwaartekracht, d.w.z. de gradiënt. Met uitzondering van incidentele opslagputten waaruit het afvalwater verder wordt gepompt, is het hele systeem gebaseerd op dit natuurlijke principe. Het verloop is niet eens enorm: ongeveer 1 cm. Over een lengte van een meter is het nauwelijks merkbaar. Aangezien een steilere gradiënt de stroomsnelheid verhoogt, maar niet de druk, zou dit leiden tot verstoppingen in de leidingen.
Een centimeter lijkt misschien niet veel, maar als men het hele, kilometerslange netwerk van een plaatselijke rioolwaterzuiveringsinstallatie in ogenschouw neemt, ontstaat een helling van ongeveer een meter over een afstand van een kilometer.
Om deze hellingen overal te kunnen garanderen, moeten rioolwaterzuiveringsinstallaties onvermijdelijk op het laagste punt van een terrein worden gebouwd. Als dit niet mogelijk is, worden hier ook hefsystemen gebruikt. Deze zijn natuurlijk anders gedimensioneerd en werken ook met andere technologie, maar het principe is hetzelfde. De planten tillen zwart water naar een hoger niveau.
Overigens moet een WC-heftoestel wel tegen behoorlijke hoogtes kunnen. Meestal worden de rioolbuizen voor een huisaansluiting op een diepte van ongeveer 80 cm gelegd. Een gemiddelde kelderverdieping ligt ongeveer 2,5 meter onder het maaiveld. Omdat het hefsysteem in een speciaal voor dit doel gegraven put wordt geïnstalleerd, wordt het te overbruggen hoogteverschil snel op ongeveer 3 meter geregeld. Samen met de uitwerpselen betekent dit een aanzienlijke hoeveelheid werk voor de hefinrichting.
Naast het normale hefverschil moet het systeem ook het zwarte water door opzettelijk geïnstalleerde lussen pompen, vergelijkbaar met een sifon. Dit om te voorkomen dat het zwarte water weer terugstroomt. Bovendien zorgen de geïnstalleerde terugslagkleppen voor een veilige afvoer.
Een van de belangrijkste verschillen tussen de hefeenheden voor zwart water en de leidingen van grijswatersystemen is de diameter. Omdat zwart water zwaarder vervuild is dan grijs water, moeten de leidingen groter zijn. De hefinrichting zelf heeft een motor die buiten de vangput is geïnstalleerd. Deze motor drijft de pomp aan, die zich in de put bevindt.
Als het om bouwkundige redenen niet mogelijk is om grotere leidingen te installeren, kan een shredder voor de eigenlijke pomp worden geïnstalleerd. In combinatie met een roerwerk wordt het grove vuil sterk verbrijzeld en zo draineerbaar gemaakt voor kleine leidingen. Dit principe wordt ook vaak gebruikt op campings.
Bij de planning van hefsystemen moeten verschillende normen in acht worden genomen. Bijvoorbeeld de EN 12050-3 norm, die de installatie van een hefsysteem in appartementen waarboven zich een normale afvoer bevindt, aanmoedigt. Omgekeerd regelt de EN 12050-1 norm het gebruik van een hefsysteem voor exclusief gebruik. Er zijn ook normen voor privé- of commercieel gebruik. Een uitgebreide Advies van een vakhandelaar is daarom altijd een goed idee, en de aankoop zelf kan tegen lage kosten via het internet worden gedaan.
De huidige technologie maakt het mogelijk dat de hefinrichting onzichtbaar onder en achter de muur kan worden geïnstalleerd. Speciale kommen of dergelijke zijn niet nodig.
De hefinrichting is altijd uitgelijnd met de gestandaardiseerde aansluitingen en wordt eerst geïnstalleerd. Alle andere installaties worden achteraf uitgevoerd en zijn niet te onderscheiden van conventionele toiletten omdat ze hetzelfde zijn. In principe zal niemand herkennen dat er een hefinrichting is geïnstalleerd, omdat deze achter montageplaten of iets dergelijks verdwijnen. Alleen het pompgeluid, dat af en toe na gebruik optreedt, onthult een bijzondere eigenschap. Omdat de pits echter een grote capaciteit hebben, hoeft het hefsysteem na elke bewerking niet te werken. In de meeste gevallen wordt een hefinrichting niet alleen voor het toilet gebruikt, maar ook voor alle andere natte cellen. Dus ook de douche of de wastafel zijn ermee verbonden. Alleen al om deze reden is de put meestal ontworpen voor ongeveer 500 liter.
Een motor met een vermogen van minstens 600 watt is een goed hefsysteem. Ook moet de mogelijkheid worden geboden om verdere aansluitingen te plaatsen. Een latere uitbreiding is dus niet onmogelijk, bijvoorbeeld om een ander urinoir of een andere wastafel te installeren.
Ook is het essentieel om bij de aankoop te letten op de leveringscapaciteit en de leveringshoogte. Zelfs het beste systeem is niet goed als het is ontworpen voor een leveringshoogte van 3 meter, maar 4 meter moet worden overwonnen. Het zou een vergissing zijn om hier geld te besparen. Overdimensionering bestaat meestal niet, maar onderdimensionering is zeker mogelijk. Een leveringscapaciteit van 300 liter is duidelijk niet te groot. Als de douche wordt gebruikt in de badkamer en de wasmachine, zijn deze 300 liter snel bereikt. Daarom: let op de bezorgingsgraad.
Ja, maar er zijn ook een aantal dingen om te overwegen. Als de pomp bijvoorbeeld uitvalt, kan er niets worden weggegooid. Dit kan op zijn beurt weer snel leiden tot terugstroming en dus tot water in de kom of douche. Dit is noch eetlustopwekkend, noch hygiënisch. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de pomp in geval van nood een handmatige noodbediening heeft. Dit is in ieder geval een manier om het eerste afvalwater af te voeren.
Zorg er daarom voor dat u onderhoudsarme centrifugaalpompen of verdringerpompen aanschaft. Deze gaan langer mee en de meeste dealers bieden tot 6 jaar garantie.
Een hefsysteem is een uitstekende optie om een kelder bewoonbaar te maken. Voorafgaand aan de aankoop is het echter belangrijk om uitgebreide informatie te verkrijgen