Grafische kaarten

Test & vergelijk Grafische kaarten

De grafische kaart is een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, component in een PC, vooral in de huidige tijd. Het maakt niet uit of het een normale „kantoor-PC“ is of zelfs een volledig opgewaardeerde en krachtige gaming-PC. Een geschikte grafische kaart is essentieel voor de goede werking van een computer. De volgende grafische kaarttest en -gids biedt alle belangrijke informatie en details om u te helpen navigeren door de dichte technologiejungle.

Vind de beste grafische kaart

In de eerste plaats moet worden verduidelijkt wat een grafische kaart in principe is en wat het nut ervan is. Zoals de naam al aangeeft, is de grafische kaart een hardwaresysteem dat de graphics verwerkt en uitvoert. Om dit wat beter voor te stellen, is hier een voorbeeld. Bij het spelen van een spel berekent de in de computer ingebouwde processor gegevens die betrekking hebben op de te visualiseren graphics. Deze gegevens worden vervolgens naar de grafische kaart gestuurd, die ze verwerkt en omzet in een signaal dat de monitor of beamer als beeld kan weergeven.

Wat is een grafische kaart

De oorsprong van de grafische kaart gaat terug tot 1977, het jaar waarin de Apple II-microcomputer op de markt werd gebracht, waarin het principe van de huidige grafische kaart in serieproductie werd opgenomen. In de daaropvolgende jaren werden de grafische kaarten ontwikkeld tot meer en meer zelfstandige rekeneenheden en werden ze vanaf 1991 verplaatst naar aparte of losse plug-in kaarten. In het midden van de jaren ’90 ontstond er een breuk in de geschiedenis van de grafische kaarten. Met de doorbraak van de eerste 3-D spellen werd de vraag naar grafische kaarten steeds veeleisender, zodat het onderzoek exponentieel steeg en tot vandaag de dag om de technologische innovaties bij te houden. De moderne grafische kaarten worden voornamelijk gebouwd door de twee merken AMD en Nvidia en worden verkocht onder de namen Radeon en GeForce. Elk jaar strijden de twee merken voor de beste innovaties en verbeteringen voor de grafische kaarten, waarvan vooral de koper en latere gebruikers profiteren. Bijna elk jaar worden er dus verschillende nieuwe grafische kaarten geïntroduceerd, die verschillende innovaties hebben en daarom bijna elke doelgroep moeten aanspreken. Een van de grootste innovaties in 2019 is de ondersteuning van ray tracing. Dit is een technologie die de verdeling van het licht in games nog realistischer maakt door het toevoegen van realistische schaduwen en effecten om levensechte en levendige spelwerelden te creëren. Het wordt voor het eerst gepresenteerd op de Gamescom van dit jaar en belooft een kleine revolutie in de digitale spelwereld.

Onze Top 10 – Grafische kaarten

Welke soorten grafische kaarten zijn beschikbaar?

De grafische kaarten die vandaag de dag op de markt zijn, kunnen worden geclassificeerd op basis van hun prestaties. Deze classificatie varieert van instapkaarten, via mid-range en performance grafische kaarten, tot high-end grafische kaarten. Hieronder worden de individuele klassen opgesomd en voorzien van de belangrijkste details.

– Grafische kaarten voor beginners

Grafische kaarten voor beginners behoren tot de goedkoopste in hun soort en zijn daarom niet erg krachtig. Daarom zijn deze grafische kaarten meestal te vinden in normale werkstations of computers die zijn ontworpen voor niet-grafische veeleisende taken. Voor gebruik in spelcomputers of ook als productiecomputers (bijv. fotobewerking, muziekproductie, filmbewerking) zijn deze grafische kaarten in ieder geval niet bedoeld.

Grafische kaarten voor het middensegment

In deze sector stapelen de grafische kaarten zich op, die uitstekend geschikt zijn voor alledaagse multimediatoepassingen. Met zo’n grafische kaart kunnen eenvoudige fotobewerkingsprogramma’s worden gebruikt of zelfs video’s worden bekeken in Full-HD. Spellen worden echter niet aanbevolen voor middelgrote grafische kaarten, omdat de instellingen te laag moeten worden aangepast en er daarom meestal geen speelplezier wordt gecreëerd.

– Prestatiegerichte grafische kaarten

Prestatiegerichte grafische kaarten behoren tot de hogere klasse van de grafische kaarten en bieden de gebruiker een verscheidenheid aan toepassingsgebieden. Van grafisch-intensieve, zogenaamde „AAA-titels“, tot grafisch-intensieve programma’s zoals muziekproductietoepassingen of fotobewerking, tot programma’s voor architecten of technici, men is goed uitgerust met een grafische kaart in dit spectrum. Maar als u nog meer prestaties nodig heeft, moet u uw toevlucht nemen tot de respectievelijke high-end grafische kaarten.

– Hoogwaardige grafische kaarten

De high-end grafische kaarten vormen het laatste deel van de classificatie van een grafische kaart. Dit zijn zeer krachtige grafische kaarten die een breed scala aan functies bieden. Met zo’n grafische kaart haalt u het maximale uit uw computersysteem. Zo wordt zelfs aan de hoogste verwachtingen van een veeleisende gamer voldaan, die een geweldige spelervaring kan beleven.

Vereisten voor een goede grafische kaart

Dit leidt tot de vraag welke eisen men aan een goede grafische kaart kan stellen en waar men op moet letten bij de aankoop. De eisen zijn vooral afhankelijk van het toepassingsgebied waarin men de grafische kaart wil gebruiken. Als het een systeem is dat slechts af en toe wordt gebruikt en alleen bedoeld is voor kleine dagelijkse taken, is een zeer eenvoudige en vooral goedkope grafische kaart voldoende. Hier ben je in een Tussen 60 € en 100 €. Aan de andere kant, als u de grafische kaart wilt gebruiken voor games of grafische-intensieve toepassingen, moet u liever gebruik maken van gaming grafische kaarten of zelfs high-end grafische kaarten. Hier ligt men in een financiële range tussen 200 € en 1500 €, hoewel er geen bovengrenzen zijn. U moet ook nagaan hoe de omstandigheden in de PC-zaak zijn. Is er genoeg ruimte in het geval van zo’n grote grafische kaart? Is het systeem überhaupt compatibel met een dergelijke grafische kaart? Is er onder bepaalde omstandigheden een nieuwe stroomvoorziening nodig?

Internet vs. gespecialiseerde handel: waar koop ik mijn grafische kaart het best?

U moet daarom van tevoren overwegen voor welke gebieden u de grafische kaart wilt gebruiken en kijken of een nieuwe grafische kaart ook in het bestaande systeem past. Aan de hand van de ingestelde criteria kan dan de geschikte grafische kaart worden geselecteerd. In ieder geval is een bezoek aan de regionale technologiemarkt van vertrouwen een goed idee. Dit kan zeer nuttig zijn en het aantal aan te bevelen grafische kaarten beperken. Daarom is de aankoop in een gespecialiseerde handel duidelijk te verkiezen boven de aankoop op het internet, als men dit spectrum niet kent of niet zeker is. Al met al kan echter gezegd worden dat de bekende merken zoals Asus, MSI, ZOTAC, PALIT, EVGA of zelfs GIGABYTE uitstekend werk leveren. Deze merken gebruiken de originele grafische kaarten van de in het begin genoemde fabrikanten Nvidia en AMD en passen deze aan om ze nog krachtiger te maken en een beter resultaat te geven. Met name MSI heeft zich de afgelopen jaren onderscheiden van de concurrentie op het gebied van grafische kaarten en overtuigt niet alleen een steeds groter wordend klantenbestand, maar domineert ook de huidige statistieken en tests op het gebied van prestaties en functies.

Handige grafische kaart accessoires

Als je eenmaal Als je eenmaal een grafische kaart hebt, vragen veel kopers welke accessoires er nodig zijn voor de grafische kaart. In de meeste gevallen wordt alles wat belangrijk is voor de juiste installatie en het latere gebruik meegeleverd met de grafische kaart. De enige accessoires die nodig kunnen zijn, zijn kabels, adapters of zelfs beugels voor de pc-behuizing. Op dit punt ook een kleine tip voor de installatie. Men moet er altijd voor zorgen dat het lichaam niet wordt opgeladen tijdens de installatie. Dit kan het technische apparaat beschadigen of zelfs volledig onbruikbaar maken. Daarom moet u een antistatische polsband dragen voordat u deze aanraakt of een geleidend voorwerp, zoals de verwarming, aanraakt om het lichaam te ontladen.

Conclusie over de grafische kaart

In ieder geval is een grafische kaart een investering op langere termijn die zorgvuldig moet worden overwogen om een slechte aankoop te voorkomen. Want in bijna geen enkele andere branche past het gezegde „Als je goedkoop koopt, koop je twee keer“ zo goed als bij grafische kaarten. Daarom is het zeer raadzaam om de huidige grafische kaarten grondig te vergelijken en af te wegen welke voor u het beste is. Maar je moet ook altijd in gedachten houden dat de grafische kaart niet alles is wat een goed PC-systeem maakt en dat het afhankelijk is van een verscheidenheid aan componenten die een PC krachtig maken.