Hand slagmoersleutel

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Hand slagmoersleutel

Handslagsleutels zijn geschikt voor zowel los- als vastdraaiende schroeven en moeren. Een niet al te sterke hamerslag op een massieve metalen kop activeert een draaiende beweging van het hulpstuk. Zonder veel kracht en moeite, ondersteund door een constant hoog koppel, wordt de schroef of moer los of vastgedraaid.
Met geschikte adapters en inserts voor verschillende soorten schroeven, zoals kruiskop, binnenzeskant en TORX, kunnen de schroeven bijna zonder schade worden losgemaakt. Het geoptimaliseerde samenspel van slag en hoekmoment maakt schroeven en moeren betrouwbaar los.
Met de juiste inserts (bits) kunnen schroeven en moeren bijna niet-destructief worden losgemaakt, en het werkstuk wordt nauwelijks beschadigd door mechanische manipulatie die anders nodig zou zijn.

Eerst en vooral moet het gereedschap solide en sterk zijn. Het krachtwerk van een gerichte hamerslag op de kop van de schroevendraaier kan enorm zijn. Zowel het gereedschap als de houder moet hiermee rekening houden. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de slagmoersleutel met één hand moet worden vastgehouden wanneer de slag wordt toegebracht. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een stevige grip mogelijk is en dat de hand niet onmiddellijk kan afglijden.
De slagmoersleutels worden meestal in een set aangeboden. Bij voorkeur worden ze opgeborgen in een stevige en praktische koffer, waarin alle benodigde onderdelen, inclusief alle benodigde bits en bitadapters, zijn opgeborgen.
Een goede slagmoersleutel kan met één handbeweging worden omgeschakeld van het losdraaien naar het schroeven. Een zogenaamd parabolisch mechanisme zorgt ervoor dat bij elke hamerslag een Met een kwartslag gedraaid, d.w.z. met slechts vier slagen draait de schroef of moer een keer helemaal rond.

Handbotsingssleutels zijn zeer populair in de automobielsector. Het losdraaien van bouten en moeren gaat natuurlijk veel sneller dan met een handgeschroefde schroevendraaier. Maar ook de klusser en doe-het-zelver maakt graag gebruik van dit gereedschap, want hardnekkige schroeven en vastzittende moeren zijn bijna overal te vinden. Waar metalen onderdelen voornamelijk worden gerepareerd, geassembleerd of gedemonteerd, kan een dergelijke slagmoersleutel worden gebruikt.
Voor schroeven en schroefdraden die vastlopen door roest en vuil, wanneer moeren of schroefkoppen al beschadigd zijn door meerdere pogingen met minder geschikt gereedschap: Hier kan de slagmoersleutel wonderen verrichten.

Onze Top 10 – Hand slagmoersleutels

Als er geen handslagsleutel beschikbaar is, is het enige alternatief vaak het moeizame werk met een schroevendraaier of een elektrische schroevendraaier. Om schade aan gereedschap en schroeven te voorkomen, is het mogelijk om penetrerende olie te gebruiken.
Ook de aanbouw van boormachines is een geschikt alternatief. Dergelijke sets zijn ook verkrijgbaar bij de vakhandel en ON-Line. Idealiter worden ze gebruikt om gebroken, vastzittende of beschadigde schroeven en moeren los te maken en te verwijderen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en het opzetstuk is geschikt voor alle boren met een klauwplaat. Het beste effect wordt bereikt wanneer de snelheid van de machine instelbaar is.

Intussen worden deze apparaten zowel in de goed gesorteerde gespecialiseerde markten als in de pure ON-Line handel aangeboden. U kunt de tool zelfs bij Amazon bestellen. Met vergelijkingsportalen op het internet kan de selectie en beslissing gemakkelijker worden gemaakt. De meest voorkomende leveranciers van handslagsleutels zijn:

  • Wiha: ideaal voor hobbyisten en doe-het-zelvers
  • Gevaarlijk, hoge kwaliteit en duurzaam
  • KS Tool, 11-delige set, ook ideaal voor auto’s
  • Kramp, handslagsleutels van diverse leveranciers
  • Facom, diverse modules met handslagsleutel

Opgemerkt moet worden dat het door de vermenging van dealers en fabrikanten bijna onmogelijk is om ze uitsluitend aan fabrikanten toe te wijzen. Zelfs eigen merken zijn geen garantie dat de verkoper en de fabrikant identiek zijn.
Met gemiddelde prijzen van minder dan 30 euro in de doe-het-zelfsector moet de selectie gericht zijn op de hogere kwaliteit van het gereedschap, dan kan men ervan uitgaan dat materiaal, constructie en accessoires navenant stabiel zijn en elkaar aanvullen.

De trend verschuift van puur mechanische apparaten, waarbij de monteur of ambachtsman met de hamer zwaait, naar elektrische of persluchtaangedreven apparaten. Terwijl het elektrisch aangedreven gereedschap meestal is uitgerust met een oplaadbare accu, heeft het persluchtgereedschap een compressor nodig om te kunnen werken. Hoewel dit de mobiliteit beperkt, kan het ook worden gebruikt om sterkere schroeven en moeren los of vast te draaien. Persluchtgereedschap is meestal te vinden in autowerkplaatsen en twee keer per jaar – als het tijd is om de banden te vervangen – hoor je het typische rammelende geluid van een afstand.

De aankoop van hulpmiddelen op het internet is de laatste jaren sterk toegenomen. Zelfs bij Amazon, de voormalige klassieke ON-line boekverkoper, zijn deze gereedschappen in de winkel verkrijgbaar.
Het voordeel ligt zeker in het feit dat op het internet de selectie is veel groter, aangezien de stationaire vakhandel meestal slechts de apparaten van enkele, weinig fabrikanten beschikbaar zal hebben. Wanneer een zoekopdracht op het internet wordt gestart, worden meestal ook zogenaamde vergelijkingsportalen aangeboden, die min of meer handig de vergelijking van verschillende merken en versies laten zien.
Dit geeft u de mogelijkheid om de gewenste uitrustingskenmerken te parametriseren en bovendien een prijsklasse als criterium te definiëren.
Bij aankopen op het internet krijgen particulieren een verhoogde consumentenbescherming, die de herroepingstermijnen regelt. Er zij op gewezen dat volgens de wet op de consumentenbescherming de verpakking niet mag worden geopend wanneer men zich uit het contract terugtrekt. Intrekking is geen klacht, waarvoor dit natuurlijk anders is geregeld.
Bedrijven en zelfstandigen hebben deze uitgebreide bescherming niet, omdat zij geen consumenten zijn in de zin van deze wet.

Natuurlijk speelt ook de optische component een rol. De functionaliteit van deze tool zou echter belangrijker moeten zijn. Idealiter wordt het gereedschap opgeborgen in een praktische hard-shell koffer, waarin ook de benodigde accessoires bij de hand worden gehouden.
De meest voorkomende hulpstukken en bits moeten al in deze set worden opgenomen als basisuitrusting, zodat de latere aanschaf tot een minimum wordt beperkt.
De bediening – vooral het omschakelen van draaien naar draaien – gebeurt het best in één eenvoudige stap. De volgende punten moeten bij de selectie in aanmerking worden genomen:
– Welk materiaal is de behuizing van: legering of speciaal staal
– Hoe wordt het voer gedaan
– Welk slot wordt gebruikt
– Is de hamerslag inbegrepen
– Alle gangbare krachtbits en krachtbitadapters zijn inbegrepen

De accessoires voor het gereedschap bestaat voornamelijk uit extra bits en adapters. Afhankelijk van het merk en type van het apparaat zijn dit insteekbits en reservemessen.