Hoofdbord

Test & vergelijk Hoofdbord

Wat is een moederbord en hoe belangrijk is het voor de prestaties van de PC?

Het moederbord, ook wel bekend als het moederbord, is een printplaat die de CPU, RAM en alle andere computerhardwarecomponenten met elkaar laat communiceren.

Hoofdborden variëren sterk in ontwerp, behuizing, voeding, grootte en compatibiliteit.

Een moederbord van één fabrikant ondersteunt een enkel CPU-type en verschillende soorten geheugen. Andere randapparatuur zoals videokaarten, harde schijven en andere componenten zijn mogelijk niet compatibel.

Dit betekent dat de keuze van uw moederbord uw opties kan controleren bij het selecteren van componenten. Zo kunt u bijvoorbeeld bepalen welk type processor u kunt gebruiken, hoeveel RAM-geheugen beschikbaar is en welke functies het kan ondersteunen. Daarom is het belangrijk om een globaal idee te hebben van wat je nodig hebt om het juiste moederbord te kiezen.

Welke merken moederborden zijn verkrijgbaar en wat is de prijsklasse?

Er zijn talloze hardwarefabrikanten die moederborden maken en deze al rechtstreeks aan computerfabrikanten leveren. We verwijzen echter naar de moederborden die extern kunnen worden aangeschaft zonder dat er extra hardware nodig is.

EVGA

EVGA wordt beschouwd als een high-end fabrikant van computercomponenten. Mainboards van EVGA zijn vooral populair bij gamers en gebruikers die krachtige PC’s nodig hebben in hun dagelijks leven. Ze zijn dus ook aanzienlijk duurder in vergelijking met andere fabrikanten, maar bieden ook een zeer hoge standaard in combinatie met andere goede componenten zoals grafische kaart, RAM of CPU.

GigaByte

Ook GigaByte biedt een aantal moederborden aan en wordt beschouwd als een fabrikant die alleen heeft zich gespecialiseerd in mainboards als geheel en belooft daarom hoge prestaties op het gebied van mainboards. GigaByte moederborden hebben tot nu toe veel klanten tevreden gesteld in mainboard test en krijgen ook meestal goede recessies op het internet. Ook in forums, zoals hobbyisten uitwisseling, zijn GigaByte getiteld als betrouwbaar en hoge kwaliteit.

AsRock

AsRock wordt beschouwd als een goedkope en eenvoudige moederbordfabrikant. Het in Taiwan gevestigde bedrijf heeft ook geen grote knapheden, zoals extra connectoren of veel USB-poorten, maar legt in plaats daarvan de nadruk op eenvoud en kwaliteit. Als u een normale PC voor uzelf wilt bouwen, is AsRock met zijn eenvoudige moederborden een goede keuze.

Onze Top 10 – Hoofdbord

Wat zijn de nieuwigheden op het gebied van mainboards?

Het moderne moederbord is eigenlijk al lang na de eerste computers uitgevonden. Zeer oude computers waren eenvoudigere machines zonder dat ze zoveel verschillende processen tegelijk moesten coördineren. Voordat de consumentenmarkt toenam, was er ook niet veel vraag naar massaal geproduceerde moederborden.

Tegenwoordig worden de mainboards steeds kleurrijker, maar ook krachtiger en krachtiger. De fabrikanten proberen hun mainboards af te stemmen op de ontwikkeling van CPU’s en grafische kaarten, zodat deze componenten het volledige vermogen kunnen gebruiken. Het moederbord moet alle componenten ondersteunen en bundelen zodat het volledige vermogen wordt doorgegeven.

Waarop moet men letten bij de aankoop van een moederbord?

Er zijn een aantal verschillende moederbordontwerpen en vormfactoren die in de loop der jaren zijn bijgewerkt voor verschillende apparaten en geavanceerde technologieën. Maar alle moederborden hebben een aantal dingen gemeen. Bijvoorbeeld, ze hebben allemaal schakelingen om om computerprocessen te coördineren. Ze hebben allemaal een koellichaam of een soort apparaat om de warmte te absorberen en af te voeren, zodat het moederbord tijdens het gebruik koel blijft. De meeste hebben ook een secundaire stroombron.

Zorg er vooral voor dat de componenten die u wilt gebruiken ook passen bij de connectoren en sleuven van het moederbord. Want als dit niet het geval is, moet je het moederbord vervangen en dat zou onnodig veel tijd en geld kosten. Een moederbord van één fabrikant ondersteunt een enkel CPU-type en verschillende geheugentypes. Andere randapparatuur zoals videokaarten, harde schijven en andere componenten zijn mogelijk niet compatibel.

Dit betekent dat de keuze van uw moederbord uw opties kan controleren bij het selecteren van componenten. Zo kunt u bijvoorbeeld bepalen welk type processor u kunt gebruiken, hoeveel RAM-geheugen beschikbaar is en welke functies het kan ondersteunen. Daarom is het belangrijk om een globaal idee te hebben van wat je nodig hebt om het juiste moederbord te kiezen.

Het hart van de PC is de processor, dus u moet ervoor zorgen dat deze volledig compatibel is met uw moederbord. Allereerst moet u weten dat er twee grote chipfabrikanten zijn, Intel en AMD. Op deze manier kunt u bepalen welk moederbord u koopt en of het Intel of AMD ondersteunt. Het verschil tussen hen is dat moderne Intel-processoren socketless chips zijn en AMD heeft socket op de chip.

U moet ook controleren of de sleuf voor de grafische kaart ook de juiste is voor de kaart die u wilt gebruiken. Er is keuze uit PCI- of PCI-Express-slots.

Conclusie

Wees u ervan bewust dat het moederbord een belangrijk onderdeel is van de PC en daarom moet de keuze ervan goed worden overwogen. Probeer een dealer te vinden die gespecialiseerd is in computeronderdelen en u goed kan adviseren. U kunt de consultant ook direct vertellen wat voor onderdelen u wilt gebruiken en of ze goed werken met het moederbord. Daarom is het absoluut aan te raden om bij de aankoop van een moederbord een vakhandelaar te raadplegen.