Houtbriketten

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Houtbriketten

Houtbriketten als effectieve warmtebron

Bij de productie van houtbriketten worden onbehandelde, droge houtresten onder hoge druk geperst. Gecertificeerde briketten bestaan uitsluitend uit houtafval, dat niet vermeden kan worden bij de productie van bijvoorbeeld meubels.
Op deze manier kunnen houtsnippers of zaagsel optimaal worden gerecycled.
Alle houtsoorten die voor een efficiënte verwarming kunnen worden gebruikt, zijn geschikt. Dit zijn onder andere eiken, sparren of beuken. De in het hout aanwezige lignine komt tijdens het persproces vrij en wordt daarom als natuurlijk bindmiddel gebruikt. Hierdoor wordt het product sterker en brokkelt het niet af. In de regel is de grootte van een briket tussen de 20 en 30 centimeter.
Door de lage restvochtigheid van ca. 10 procent hebben houtbriketten een lange brandtijd en een aantrekkelijke stookwaarde van ca. 5 KW/h.
Ter vergelijking: de restvochtigheid van brandhout na twee jaar opslag ligt tussen de 15 en 20 procent.
Daarnaast is er minder asvorming, wat bij uitstek geschikt is als meststof in uw eigen tuin.
De prijs van houtbriketten is ongeveer 20 tot 45 cent per kilogram.

De kwaliteit van de gebruikte briketten speelt een doorslaggevende rol, zodat er met een zuiver geweten naar het milieu kan worden verwarmd. Hoogwaardige producten worden vooral gekenmerkt door een hogere persdruk tijdens de productie, zodat de lignine van het hout zich volledig ontwikkelt.
Vergelijkbaar goedkope producten krijgen hun stabiliteit door middel van lijm of soortgelijke lijmen. Deze worden gebruikt in verbrandingsproces en het milieu te schaden.
Tot nu toe zijn de op de markt verhandelde producten nog niet gebaseerd op een uniforme DIN-norm.
Als u zich de tijd van intensief onderzoek wilt besparen, kies dan voor briketten van DIN 51731 voor natuurlijke briketten. Omwille van het milieu doen biologische briketten het zelfs zonder folie en onderscheiden ze zich door DIN 14961.
Houtbriketten kunnen zonder problemen worden gestapeld, wat enorm voordelig is in ruimtes met weinig opslagruimte.
Onderhoudswerkzaamheden door middel van schoorsteenvegers kunnen worden verminderd door middel van houtbriketten, omdat er minder vervuilende stoffen vrijkomen.

Onze Top 10 – Houtbriketten

Alvorens een kachel te kopen, is het essentieel om te verduidelijken of de gewenste locatie voldoet aan de eisen voor het opstarten van een kachel.
In principe is er geen verschil tussen houtbriketten en brandhout met betrekking tot het model.
De tegelkachel, houtkachel en houtkachel zijn de meest populaire modellen. Bij alle modellen is de luchttoevoer van boven of van opzij.
Tegelkachels of producten met een open haard worden steeds populairder. De constructie is meestal meer tijdrovend, omdat de tegelkachels meestal met bakstenen worden gebouwd.
De tegelkachel, ook wel bekend als een Zweedse kachel, is minder duur en daardoor een kosteneffectief alternatief. Voor de reparatie wordt de kachelpijp aangesloten op de schoorsteen, wat veel metselwerk bespaart. De verbrandingskamer van de Zweedse kachel is gesloten, de voorzijde heeft vaste beglazing en een aantrekkelijk zicht op de vlammen.

Verwarming met pellets biedt een duurzame en tegelijkertijd milieuvriendelijke manier om warmte op te wekken met behulp van hout. Dit zijn Houten stokjes met een diameter van bijna 25 millimeter. Zuiver hout in de vorm van zaagsel wordt gebruikt voor de productie van pellets. De lage energiebalans in het gehele productieproces spreekt voor deze verwarmingsmethode.
Voor het gebruik van houtpellets moet een speciaal pelletsysteem worden geïnstalleerd.
Hoewel deze eenmalige acquisitiekosten in totaal vrij hoog zijn, zijn de exploitatiekosten veel lager. Bovendien bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van overheidssubsidies.
Een doorslaggevend voordeel ten opzichte van fossiele brandstoffen is het stabiele prijsniveau. In het algemeen leidt een grote hoeveelheid tot een gunstige prijs.
Bovendien hoeft men niet bang te zijn voor milieurampen in geval van transportongevallen.
De leveringszekerheid van de pellets is even hoog, want hout is een duurzaam beschikbare grondstof.
Op de lange termijn kunnen knelpunten in het aanbod echter niet volledig worden uitgesloten, aangezien een sterke toename van de vraag in theorie tot tekorten zou kunnen leiden.
De bulkdichtheid van de pellets is hoger dan die van klompen hout, wat de opslag eenvoudig en ruimtebesparend maakt.
Prognoses met betrekking tot de toekomstige prijsontwikkeling zijn problematisch, omdat niet gegarandeerd kan worden dat een toename van de vraag automatisch tot lagere kosten zal leiden.
Naast tal van positieve aspecten brengen de pellets ook een punt van kritiek met zich mee. De verbranding zelf produceert fijnstof, dat met speciale filters gereduceerd zou kunnen worden, maar voor particuliere verwarmingsinstallaties zijn deze nog steeds niet rendabel.

MGS-winkel
Deze fabrikant heeft zich voornamelijk gespecialiseerd in chemisch onbehandelde producten uit de natuur. Het aanbod varieert van tuinproducten voor heel Europa tot regionale brandstoffen. Sinds meer dan tien jaar zijn daar ook houtbriketten bij inbegrepen.
In de houtbrikettentest 2018 Volgens de Strawpoll-portaalgids staat de RUF-beukenbriket van MGS Shop op de eerste plaats met de aanbeveling om te kopen.
Dit is zuiver beukenhout, dat in een originele RUF-pers werd geproduceerd. Dit resulteert in het beste brandgedrag en de hoogste kwaliteit met een calorische waarde van ongeveer 5KW/h. De briketten zijn licht ontvlambaar en branden gelijkmatig.

Natuurlijke brandstoffen Kretschmann OHG
Het bedrijf richt zich uitsluitend op hernieuwbare brandstoffen. Aanvankelijk werden alleen houtbriketten en brandhout verhandeld, iets later gevolgd door onder andere houtpellets.
Naturbrennstoffe Kretschmann OHG behaalde de tweede plaats op de Strawpoll met zijn hardhoutmix in de houtbrikettentest.
Dit product bestaat uit hardhoutspaanders zoals beuken of elzen. De brandtijd is meer dan twee uur, de calorische waarde is met 4,8 tot 5KW/h vergelijkbaar met de testwinnaar.

Paligo
Vooral als er grote hoeveelheden vaste brandstoffen, dierenbenodigdheden of tuinmaterialen nodig zijn, is Paligo de juiste partner. Alle natuurproducten uit het assortiment worden handig als gepalletiseerde goederen geleverd.
In de houtbrikettentest verschijnt Paligo in de ranglijst samen met het product RUF Houtbriketten Duplex in verschillende palletmaten. Dit zijn hardhouten briketten van eikenhout.

Vermoeide boodschappen midden in het stressvolle dagelijkse werk, wie weet dat niet?
In dergelijke gevallen kan het bestellen via het internet een ontspannen alternatief zijn voor lange wachtrijen aan de kassa of het zenuwslopende zoeken naar een parkeerplaats. Om zelfstandig te kunnen winkelen op zeven dagen van de week, wordt deze luxe aangeboden door het internet. En de productvergelijking hoeft niet beperkt te blijven tot één leverancier. Binnen enkele minuten kunnen de prijzen en het productaanbod van verschillende leveranciers wereldwijd worden vergeleken. Het assortiment is uitgebreider dan in het lokale bedrijfsleven. Zelfs een prijsvergelijking is snel gedaan. Sommige dealers bieden zelfs een advieslijn aan, die altijd beschikbaar is voor vragen. Klantenbeoordelingen brengen ook ervaringen op ooghoogte over, die vaak waardevoller zijn dan een bekroond testzegel.
Na het bestelproces is in de meeste gevallen onmiddellijke betaling zonder contant geld mogelijk.
Bovendien worden de goederen direct aan de voordeur geleverd, zodat er geen transportrisico is.

Wie iets intensiever met houtbriketten omgaat, zal zeker merken dat er veel verschillende vormen bestaan. De bekendste varianten zijn rond, rechthoekig, achthoekig met en zonder gat. De vraag naar de mogelijke voor- en nadelen van dit soort productie komt al snel naar voren.
Houtbriketten met een gat zorgen voor een sterkere vlamvorming door de extra gecreëerde luchtcirculatie, wat resulteert in een zogenaamd schoorsteeneffect. Met betrekking tot de brandtijd konden geen significante verschillen worden gevonden.
Ook de respectieve calorische waarde wordt niet gewijzigd door de briketvorm, aangezien deze afhankelijk is van het gewicht kwh/kg.
Het type briket is echter een belangrijke beslissing.
Naaldhoutbriketten worden meestal gemaakt van houtkrullen uit zagerijen of schrijnwerkerij. Deze worden gekenmerkt door een groter oppervlak en kunnen daarom snel worden ontstoken. Zo wordt er een snelle warmte opgewekt.
Houtbriketten van hardhout worden daarentegen meestal gemaakt van slijpschilfers uit de parketproductie. Het oppervlak is glad, maar ook steviger, waardoor de briketten langer branden.
De schorsbriket is een optimale vervanger van de beter bekende steenkoolbriket.
Hier ontstaan geen open vlammen, de briketten gloeien door. De gloed kan tot twaalf uur duren, de as is, in tegenstelling tot de steenkoolbriket composteerbaar.
De aankoopprijzen van verschillende producenten moeten over het algemeen worden vergeleken, aangezien er ernstige schommelingen kunnen zijn in hetzelfde product.
Een blik op de bestsellerlijst is in ieder geval de moeite waard, omdat met grote zekerheid kan worden aangenomen dat een veel verkocht product van goede kwaliteit is.

De houtwolaansteker
Dit is een puur natuurproduct, gemaakt van grondstoffen die allemaal hernieuwbaar zijn. Het ontstekingshulpmiddel zelf geeft geen onaangename geurtjes af tijdens de verbranding en is volledig onschadelijk voor de gezondheid. Een enorm voordeel van de houtwol is de duurzaamheid onafhankelijk van de tijd, waardoor een theoretisch oneindige opslag mogelijk is.
De ontsteker bestaat voornamelijk uit harsrijke dennenhouten wol, die wordt verfijnd met hoogwaardige was. De vorming van vlammen neemt gestaag toe tijdens het verbrandingsproces. Houtwol kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Paraffine
Een van de bekendste ontstekingshulpmiddelen zijn handige paraffineblokjes, die in geperste houtvezels zijn gedrenkt. Deze zijn verkrijgbaar in bouwmarkten en drogisterijen, maar ook in sommige supermarkten. De blokjes zijn gemakkelijk te ontsteken en hebben een vrij lange brandtijd. Paraffine-aanstekers zijn niet giftig en verspreiden geen geurtjes. Het enige nadeel is dat de productie voornamelijk gebaseerd is op aardolie, wat op zijn beurt het milieu vervuilt.

Dennenkrullen
Deze harsrijke dennenbossen worden gekenmerkt door een bijzonder lange brandtijd en zijn ecologisch hoogwaardig.
Als pijnboomschaafsel wordt verbrand, ontstaat er een aangename geur.
Hoewel pijnboomschilfers iets duurder zijn dan paraffineblokjes, leveren ze een actieve bijdrage aan het behoud van het milieu.