koel-vriescombinatie

Test & vergelijk koel-vriescombinatie

Sinds de praktische combinatiemodellen beschikbaar zijn, zetten steeds minder consumenten aparte vriezers in de keuken. De ruimtebespaarders, die koelkast en vriezer in één behuizing combineren, zijn de ideale opslaglocaties voor verse levensmiddelen in de meeste huishoudens. Het aanbod van 2-in-1-toestellen varieert sterk qua design, grootte en indeling van het interieur.

Gecombineerde koel-vriescombinaties combineren twee functies in één behuizing: ze koelen en vriezen. De eenheden zijn tot ongeveer twee meter hoog. Ze worden geleverd met een grote koelkast en een klein vriesvak, of met meer voor het invriezen. De grote combi’s zijn ruimtebesparend, comfortabel en passen in elke keuken. Er zijn grote kwaliteitsverschillen, in termen van koelcapaciteit, verbruikskosten en handling.

De combinatie bestaat uit een koel- en vriesgedeelte. Ze zijn meestal verkrijgbaar als bodemvriezer. Dit betekent: vriesvak aan de onderkant van het apparaat. De automaten zijn ook verkrijgbaar als top-diepvriezer met bovenin een diepvriesgedeelte.

De combinaties kunnen afzonderlijk worden geregeld in het koel- en vriesgedeelte. De temperaturen kunnen individueel worden ingesteld. U kunt dus op vakantie gaan en het koelkastcompartiment volledig uitschakelen terwijl het vriesvak blijft werken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de moderne compressor met magneetventiel.

Met twee afzonderlijke koelcircuits wordt ook het uitdrogen van het voedsel in het koelgedeelte voorkomen.
De koeleenheid: Het compressiesysteem omvat de verdamper als de koelgenerator, de Compressor, de condensor en een gasveerelement.

De warmte wordt aan de apparaten in het interieur van de verdamper onttrokken. Een verdamper bestaat uit aluminium platen met kanalen of leidingen met koelmiddel. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen.

De plaatvormige platte verdamper wordt meestal in de achterwand geschuimd. De L-vormige hoekverdamper bevindt zich aan de onderkant, de achterwand van het verdampercompartiment of onder de onderste vriezerlade.
Een U-vormige verdamper omringt de bodem en de zijwanden van de verdampercompartimenten met één ster of van de ijsblokjescompartimenten. Bij no-frost-systemen wordt de compacte verdamper tussen de binnen- en buitenbehuizing geplaatst.

De Wrap Around technologie wikkelt de koelmiddelleidingen rond het vriescompartiment voor eenvoudiger ontdooien, gelijkmatige temperatuur en eenvoudige reiniging.

Het koelmiddel verdampt bij lage druk. Het onttrekt warmte aan het interieur. Het wordt in gasvorm getransporteerd en in de compressor gezogen. Het verdampte koelmiddel wordt daar samengeperst. De temperatuur van het koelmiddel neemt toe.
Conventionele compressoren (zuigercompressoren) zetten de draaibeweging om in een lineaire beweging. Lineaire compressoren werken al lineair en met 20% minder wrijvingsverliezen.
VCC (variable capacity compressor) compressoren werken met vier vaste toerentallen, afhankelijk van de koelbehoefte. De elektronica regelt het toerental via een omvormer. De motor met variabel toerental bespaart 20-30 % energie.

Het gasvormige koelmiddel stroomt naar de condensor. Het koudemiddel geeft zijn warmte af aan het milieu via het oppervlak van plaatstaalvinnen en/of -buizen. Het wordt weer vloeibaar bij dezelfde druk. De cyclus begint opnieuw.

Onze Top 10 – Gekoelde vriescombinatie

Toepassingsgebieden van een koel-vriescombinatie

Naast particuliere huishoudens en bedrijven worden koel-vriescombinaties gebruikt in hotels en laboratoria en in ziekenhuizen.

Het feestje heeft ijsblokjes en koele drankjes nodig. De herbergier en het hotel koelen hun drankjes en eten af en bevriezen ze. In het laboratorium worden speciale eisen gesteld aan de apparatuur.

Men heeft de koel-vriescombinatie als vrijstaand model of als inbouwunit. We maken een onderscheid tussen side-by-side combinaties met vriezer aan de bovenzijde of vriezer aan de onderzijde.

Vrijstaande koel-vriescombinaties zijn een eenvoudige oplossing. Eleganter zijn de modellen voor installatie met een deurpaneel in het ontwerp van het keukenmeubel. In het geval van de compacte onderkast onder het werkblad hoeft u niet te denken aan het vriesvak.

Voor het kleine huishouden tot 2 personen zijn 100-140 l koeling en 100-200 l vorstvolume voldoende. Voor meer personen heeft u ongeveer 50 l meer koeling en 30-50 l vorst nodig. Families en magazijnmedewerkers hebben veel ruimte in de side-by-side koelkast. Nadeel: meer ruimte nodig en meer stroomverbruik.

Kleurrijke pasteltinten of vrolijke tinten zijn beschikbaar of glinsterende metalen oppervlakken in een moderne roestvrijstalen look.

De toepassingsgebieden zijn talrijk. De apparaten zijn zwaar en afhankelijk van het netwerk en zijn daarom niet mobiel. Ze worden overal gebruikt waar de houdbaarheid van producten wordt verlengd.

De belangrijkste eis is het energieverbruik, d.w.z. de energie-efficiëntieklasse. Dit bespaart geld en beschermt het milieu. Dit wordt gevolgd door No-Frost koel-vriescombinatie is praktisch. Aan de ene kant moet het vriesvak goed geïsoleerd zijn, aan de andere kant mag er zich geen ijs vormen in de koelruimte. De koel-vriescombinatie wordt dus aanbevolen met No-Frost of met Low-Frost.

In het geval van no-frost-combinaties onttrekt de convectiekoeling met een ventilator vocht aan het apparaat. Met de low-frost-functionaliteit maakt het de isolatie.

Er moet voldoende ruimte zijn voor het juiste aantal mensen.

De koel-vriescombinatie moet stil zijn onder 40 dB.

Made in Germany is nog steeds een maatstaf voor goede kwaliteit.

Voor de klimaatklassen is de installatielocatie relevant, zoals balkon, kelder of keuken.

Side-by-side koel-vriescombinaties bieden meestal extra functies zoals ijsblokjesdispensers of limonade- of waterdispensers.

De temperatuur kan in de combinaties worden aangepast. Een praktisch kenmerk is de onafhankelijke temperatuurregeling van het vriesvak om ijsvorming te voorkomen.

Voordelen>

 • Ruimtebesparend
 • gunstige acquisitiekosten
 • Energiebesparing
 • Alles bij de hand

– Nadelen

 • Defect deelapparaat niet vervangbaar
 • Ontdooien en schoonmaken werkt meestal niet individueel
 • Beperkte capaciteit

De energie-efficiëntie moet A+++ zijn. Daarbij komt nog de prijs-prestatieverhouding. De grootte moet worden aangepast aan het aantal personen. De combi dient te beschikken over elektronische temperatuurregeling, een nauwkeurige digitale weergave en dynamische convectiekoeling voor een gelijkmatige verdeling van de koude lucht. Daarnaast is er een automatisch ontdooisysteem in de koel- en vriessecties en een laag- of no-frost systeem tegen de Laden op telescopische geleiders en flexibel verstelbare legborden en deurvakken zijn praktisch. Een 0-graden versheidszone en vochtregulering voor het behoud van gevoelige vitaminen zou oprimair zijn.
Snelle afkoeling en snel invriezen is nodig voor hoeveelheden ruimtewarm voedsel.

In het besparingspotentieel van de apparatuur. Sommige extra’s van de premium apparaten zijn niet noodzakelijkerwijs nodig.

De hoogste efficiëntieklasse A+++ kost enkele honderden euro’s meer. Maar dat loont.

Na de LED-verlichting en de touch display heeft ook de digitalisering in het gebied. van koelsystemen is op de markt gekomen. Met sensoren en speciale verszones voor levensmiddelen zijn de apparaten aanzienlijk efficiënter geworden.

Er zijn zoveel fabrikanten van koel-vriescombinaties, hier zijn enkele van de grote:

 • Liebherr
 • Bosch/Siemens
 • Miele
 • AEG

Liebherr is een familiebedrijf. De koel- en vriesafdeling staat al tientallen jaren voor kwaliteit en betrouwbaarheid en een lange levensduur.

Ook in de koel- en vriessector heeft Bosch/Siemens enkele productovereenkomsten. Bij de koel-vries-test zijn de apparaten altijd de testwinnaars.

Miele & Cie KG uit Guetersloh produceert huishoudelijke en commerciële apparaten. Het werd opgericht in 1889. De koeldivisie bevindt zich in het topsegment.

AEG is een grote fabrikant van elektrische apparaten. In de koelsector is zij gespecialiseerd in no-frost technologie.

Online winkelen is handig en praktisch. Op het internet kan je alles vinden en op elk moment. De gespecialiseerde handel heeft niet de enorme selectie. Persoonlijk advies is echter nuttig. Het onderzoek voor de aankoop is voordelig in de koel-vries-test.

– Het verhaal
De eerste Europese koelkast werd in 1929 ontwikkeld door Jørgen Skafte Rasmussen in zijn Zschopau motorfabriek. In 1931 had het DKW-koelsysteem al aanleiding gegeven tot de oprichting van Deutsche Kühl- und Kraftmaschinen GmbH.

De eerste koelkasten hadden methylchloride, ammoniak of zwaveldioxide als koelmiddel. Dit veroorzaakte problemen bij de opslag van bewegende delen in de compressor. Bovendien kunnen er giftige gassen ontsnappen en kan er deflagratie optreden. Vanaf 1930 konden chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) technisch worden geproduceerd en als koelmiddel worden gebruikt. In plaats van de genoemde problemen, tasten CFK’s de ozonlaag aan.

Sinds 2000 zijn huishoudelijke en commerciële koelapparaten uitgerust met brandbare koelmiddelen: propaan en butaan.
– Cijfers, gegevens, feiten
Een milieuvriendelijk model levert ongeveer 40 € aan kosten per jaar op. Minder zuinige stationswagens hebben twee keer zoveel nodig. Daarom telt niet alleen de beste energie-efficiëntieklasse, maar ook het geschatte jaarlijkse stroomverbruik. De keuze van de locatie en het gebruik is ook van invloed op de kosten, zoals het openen van de deur.
– Prijzen: hoeveel kosten de koel-vriescombinaties?
De prijzen variëren van minder dan 400 tot meer dan 1.000 euro. Goede modellen in de koel-vriescombinatie test van Stiftung Warentest kosten vanaf 610 euro. Inbouwmodellen zijn iets duurder.

Het alternatief is twee afzonderlijke apparaten. Ze kosten echter iets meer en zijn gemiddeld minder energiezuinig.