Link |
Verfügbarkeit |
Preis |
Weitere Angebote |
Test & vergelijk Noodtelefoon
Een noodtelefoon wordt gebruikt wanneer een persoon niet kan rechtzetten of zichzelf kan helpen door een val of desoriëntatie. Bijvoorbeeld senioren, mensen met loopmoeilijkheden of kinderen. Met een druk op de knop wordt een familielid of een alarmcentrale gewaarschuwd. Er zijn verschillende apparaten: de mobiele versie wordt constant door de betreffende persoon gedragen, terwijl de stationaire versie permanent in de woning wordt geïnstalleerd. Hier wordt een zender meegedragen, die met een druk op de knop een signaal naar de zender stuurt.
De noodtelefoon moet gemakkelijk te gebruiken zijn. Over het algemeen helpen grote, eenvoudig te bedienen knoppen om de apparaten in geval van nood snel te kunnen bedienen. Daarnaast is een extra veld met individuele toetsen, die elk met een vast telefoonnummer voor elke toets kunnen worden geprogrammeerd, nuttig. Hoogwaardige apparaten bieden een programmeerbare weergave met foto’s van familieleden die kunnen worden gekozen door op de foto te drukken. De automatische handsfree-functie bij het indrukken van een oproep helpt om de communicatie in een lastige situatie recht te houden. Een simpele druk op de knop om het toetsenbord te vergrendelen en te ontgrendelen is handig. Een akoestisch signaal wanneer de batterij bijna leeg is, zorgt ervoor dat het apparaat altijd klaar is voor gebruik. Mobiele versies met GPS-signaalgenerator zijn vooral in geval van desoriëntatie noodzakelijk.
Onze Top 10 – noodtelefoons
De noodtelefoon wordt gebruikt door personen die hulp nodig hebben en die Ouderen of zieken worden in een situatie gebracht waaruit ze niet alleen kunnen ontsnappen. Bovendien zijn noodtelefoons geschikt voor kinderen en dienen ze als bescherming in geval van desoriëntatie of gevaarlijke situaties. De apparaten zijn uitsluitend ontworpen om een oproep of een noodoproep te doen. Noodtelefoontests hebben aangetoond dat andere mogelijkheden zoals het installeren van apps, het voeren van telefoongesprekken of het spelen van spelletjes niet mogelijk zijn.
Stationaire noodtelefoons zijn permanent geïnstalleerd. Er wordt een normaal bedieningspaneel (met grote toetsen) gebruikt, een aparte handset en andere noodoproeptoetsen zijn geïnstalleerd. Stationaire telefoons bieden meer ruimte voor nummers, zijn complexer te programmeren maar bieden meer functies. Een zender die door één persoon wordt gedragen, doet automatisch noodoproepen met een druk op de knop. Om ongeoorloofde noodoproepen te voorkomen, wordt de toets ongeveer twee seconden ingedrukt voordat de telefoon actief wordt. De batterijen in de zender zijn problematisch en moeten regelmatig worden gecontroleerd.
De noodoproepen komen meestal thuis terecht. Dit zijn onafhankelijke bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in dergelijke noodoproepen. Deze bedrijven sturen getrainde medewerkers naar de betreffende persoon of nemen indien nodig verdere stappen. Het is raadzaam om verschillende noodoproepdiensten te vergelijken alvorens een contract te ondertekenen.
Alternatieve opties zijn casusdetectoren, noodoproeparmbanden en radiosystemen. Valdetectoren lijken op een zender voor stationaire systemen, maar bieden meer vermogen. Een noodoproep wordt ook geactiveerd door de knop. Deze apparaten hebben een valbeveiliging die detecteert of de persoon is gevallen. Het voorgeïnstalleerde nummer wordt dan gekozen en er wordt een bericht in de vorm van een SMS verstuurd. De kofferdetector heeft een GPS-zender en laat via Google Maps zien waar de persoon zich bevindt. Dit apparaat is ideaal voor kinderen met deze GPS-functie. Noodarmbanden werken vergelijkbaar met mobiele noodtelefoons en zijn vergelijkbaar met fitness-armbanden. Ze zijn compacter en kunnen vaak alleen met behulp van apps worden geprogrammeerd. Dit is problematisch voor mensen die niet vertrouwd zijn met moderne technologie.
De bekende fabrikanten zijn Simvally, Doro, Easywave, Maxom, Gigaset en Panasonic. Producten van Simvally bevinden zich in het lage prijssegment. Het bedrijf werkt voornamelijk met mobiele apparaten, ook al worden er stationaire apparaten geproduceerd. Doro behoort tot de dure en tegelijkertijd zeer hoogwaardige producten en biedt een uniek ontwerp en een zeer eenvoudige bediening. Gigaset is gespecialiseerd in normale telefoons met geïntegreerde noodoproepfunctie. Panasonic produceert standaardtelefoons en richt zich specifiek op het segment van de noodoproepen.
Noodtelefoons bieden meer prestaties en gemak dankzij de technologische vooruitgang op het gebied van mobiele telefoons en kunnen worden aangeschaft tegen prijzen die variëren van 60 tot 500 euro. Aanraakschermen, duurzame batterijen, sensoren en GPS-systemen waren in deze vorm alleen beschikbaar in normale mobiele telefoons in het hoge prijssegment. In de sector van de noodoproeptelefonie konden alleen individuele producten, zoals GPS-zenders, worden aangeschaft. Tests voor noodoproepen tonen aan dat apparaten met alle functies deel uitmaken van de technische standaard voor noodoproeptelefonie.
Ervaringsverslagen en recensies in videoformaat zijn te vinden op het internet. Dit vervangt het advies van een medewerker in de elektrotechnische branche. Bovendien is de verkoop in onlinewinkels hoger, waardoor de prijs voor veel producten zijn minder duur. Noodtelefoontests zijn beschikbaar in privé-blogs of van kleinere videokunstenaars. Het is aan te raden om altijd meerdere producten te onderzoeken om ze daarna te kunnen vergelijken. Niet iedereen die hulp nodig heeft, heeft dezelfde apparatuur nodig, wat betekent dat sommige telefoons zichzelf automatisch uitsluiten. Ook dat is in de elektronicahandel niet direct duidelijk.
In de eerste plaats de individuele aanpassing van het apparaat aan de persoon in kwestie. Als de persoon veel reist of problemen heeft met de oriëntatie, is een ingebouwde GPS-module in de mobiele versie geschikt. Echter, als de persoon meestal thuis is, zal een stationair apparaat met een zender helpen. Het mobiele apparaat met noodoproepfunctie en GPS-zender is ook geschikt voor kinderen. Vergelijk alle testrapporten (ook van onafhankelijke blogs) die u op het net kunt onderzoeken.
De meeste mobiele varianten hebben een micro USB-aansluiting. Deze kan worden aangesloten op alle conventionele micro-USB-kabels. Externe batterijen (vermogensbanken) helpen om de batterij te voeden, zelfs in een absolute noodsituatie. Sommige versies kunnen worden uitgerust met extra zenders. De zenders kunnen over het hele huis worden verspreid, voor het geval dat de betrokkene zijn eigen zender is vergeten. Het is belangrijk om te weten of de gewenste noodtelefoon meerdere zenders toelaat. De zenders werken meestal op batterijen, dus het is noodzakelijk om altijd voldoende batterijen in de buurt te plaatsen. Het is beter om sterke accu’s in een laadstation te plaatsen (met overspanningsbeveiliging).