Siliconen voor het afdichten

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Siliconen voor het afdichten

Sanitaire siliconen worden vooral gebruikt voor natte ruimtes zoals badkamers en keukens. Het wordt gebruikt voor het sluiten en afdichten van voegen tussen vloer en wanden of hoekverbindingen. Het wordt ook gebruikt in de aansluitvoegen van het bad, de douchebak, de scheidingswanden, de wastafel of de bidet. Er worden speciale eisen gesteld aan het uiterlijk. De voegen moeten in overeenstemming zijn met de tegels of met de kleur van het sanitair. De gewrichten moeten elastisch zijn en schimmelgroei voorkomen. De samenstelling van de siliconen is niet geheel vrij van risico’s voor mens en milieu. In de tussentijd verwerken sommige fabrikanten echter geen zorgwekkende stoffen meer in hun producten.

Hier zijn de drie belangrijkste eigenschappen voor sanitaire siliconen:

 • Sanitaire siliconen zijn zeer elastisch en daarom ook geschikt voor dilatatievoegen.
 • Het voorkomt de vorming van schimmels.
 • Het is waterafstotend en afdichtend.

Sanitaire siliconen kunnen overal worden gebruikt. Het hecht zeer goed aan sanitair keramiek en aan hout en natuursteen. Het oppervlak wordt na het drogen zeer glad. Het kan heel goed verwerkt worden. De samenstelling bevat middelen die schimmels en bacteriën voorkomen. Het is zeer weer- en UV-bestendig en heeft een lange levensduur. De kleurenselectie voor sanitaire siliconen omvat vele sanitaire kleuren en is ook verkrijgbaar in transparant. Er zijn sanitaire siliconen die azijnhardend zijn. Ze ruiken sterk naar azijn tijdens het drogen. Dan is er nog de siliconen op basis van acryl. Het ruikt niet zo doordringend en is beter geschikt voor natuursteen en marmer.

Onze Top 10 – Siliconen voor

Verzegel

[atkp_listid=’Siliconen voor het afdichten‘ template=’bestseller‘] [/atkp_list]

Sanitaer Silicone tests hebben aangetoond dat de kwaliteit van een elastische verbinding sterk afhankelijk is van de keuze van de afdichtingskit. Silicone is een chemisch reactief product dat door een meestal vluchtige stof wordt omgezet in een elastisch, zacht rubber. Een bepaalde luchtvochtigheid en temperatuur is belangrijk. Siliconen kunnen nauwelijks worden gebruikt in koude omstandigheden.

De geur die ontstaat wanneer de siliconen vernet worden, geeft informatie over het type vernetting dat in de siliconen wordt gebruikt. Het is meestal een geur van azijn. Uiteraard staan de soorten verknopingen ook vermeld op de verpakking en de productbeschrijving.

Opgemerkt moet worden dat azijn chemisch reageert als een zuur en corrosiegevoelige en alkalische ondergronden zoals cementpleister, gipsplaat of kalkzandsteen kan aantasten. Op koper, lood of zink leidt azijnsilicone tot verkleuring, zoutvorming en verlies van kleefkracht.

In Sanitaer Silicone Tests is gebleken dat neutrale crosslinking siliconen veiliger zijn in toepassing en hechting. Ze hebben een mildere geur. Ze kunnen worden gebruikt op koper, lood en zink en op alkalische materialen. De hechting is ook beter op veel kunststoffen die gebruikt worden in sanitaire toepassingen. Voor acrylbaden worden alleen neutrale vernettingssiliconen gebruikt.

Uit siliconentests van Sanitaer is gebleken dat siliconenkitten alleen aan absorberende oppervlakken hechten als ze zijn voorbehandeld met een primer. Hieronder staat een lijst van welke siliconensoorten op welke materialen gebruikt kunnen worden.

Azijnhardende siliconen kunnen worden gebruikt voor:

 • geglazuurde tegels
 • ongeglazuurde tegels (met hechtprimer)
 • Glas
 • in het geval van gelakt of geglazuurd hout is een test noodzakelijk

Neutrale crosslinking siliconen kunnen worden gebruikt voor:

 • geglazuurde tegels
 • ongeglazuurde tegels (met hechtprimer)
 • Sanitair Keramiek
 • Sanitair acryl
 • Kunstglas
 • Kunststof zoals PVC of polyester
 • Non-ferro metalen
 • Natuursteen zoals marmer of graniet (alleen speciale producten)
 • Glas Voor geverfd of gelakt hout

Sanitair silicone is permanent elastisch, het remt schimmels en bacteriën af en sluit de gewrichten af. Bovendien hebben Sanitaer Silikon tests aangetoond dat het materiaal UV-bestendig, weerbestendig, duurzaam en waterdicht is. Na uitharding kan het worden gereinigd met standaard huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Siliconen kunnen niet worden overschilderd.

Sanitaire siliconen worden gebruikt voor het voegen van de verbindingszones tussen de tegels en de sanitaire voorzieningen, zoals de wastafel, het bad en de douchebak. Het wordt gebruikt voor dilatatievoegen in vloeroppervlakken tussen wand en vloertegels of tussen wand en een voorwandinstallatie. Het brengt de krachten en spanningen tussen de afzonderlijke bouwmaterialen in evenwicht. Daarom zijn alleen siliconenkitten geschikt in deze gebieden vanwege hun rubberachtige elasticiteit.
Voor het aanbrengen van sanitair silicone wordt de dop aan de bovenkant van de cartridge afgesneden voor de schroefdraad. De meegeleverde patroonspuit wordt vastgeschroefd en afgesneden op basis van de voegbreedte. Vervolgens wordt het sanitair silicone aangebracht met een handperspistool of een persluchtpistool. Voegranden moeten worden gemaskeerd met plakband. De siliconenkit wordt in de voeg geïnjecteerd, waarbij de vorming van caviteiten moet worden vermeden. Diepe voegen moeten vooraf worden voorbereid met een opvulmateriaal. Voor de huidvorming wordt de silicone met een geschikt gereedschap gladgestreken.
Indien gladmakende middelen worden gebruikt, moeten de resulterende waterstrepen onmiddellijk na het afdichten worden verwijderd, anders blijven er permanente strepen achter. Voordat het product wordt gebruikt, moet de compatibiliteit met de materialen worden getest.
Lage temperaturen en vochtigheid vertragen de uitharding. Overtollige afdichtmiddelen en kleefbanden moeten onmiddellijk na het gladstrijken worden verwijderd. Na uitharding kan de siliconenkit alleen mechanisch worden verwijderd.

Polymeren Afdichtingsmiddelen
Als alternatief voor sanitaire siliconen kunnen polymere afdichtingsmiddelen worden overwogen. Polymeer kan op vele manieren worden gebruikt en heeft een hoge kleefkracht. Het ontwikkelt zeer weinig geur en is goed compatibel met de te behandelen oppervlakken. Aangezien polymeer geen oplosmiddelen bevat, kan het op bijna alle oppervlakken worden gebruikt. Het kan weer mechanisch worden verwijderd, omdat de ondergrond niet wordt aangetast of opgeruwd door oplosmiddelen. De polymeerkit is zeer elastisch en zeer veerkrachtig en de gemaakte verbindingen zijn zeer goed bestand tegen stoten. Het is temperatuurbestendig van min 40 tot 120 graden Celsius. Polymer Sealant kan worden gebruikt voor het verbinden van een grote verscheidenheid aan materialen, maar ook voor grote oppervlakken en scheuren. Het verhardt volledig. Hij is verkrijgbaar in een transparante en gekleurde versie en kan ook zonder problemen worden overgeschilderd. Polymeerdichtingsmiddel kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Kurkvulmiddel
Voor de installatie van ramen en deuren kan een kurkvulmiddel worden gebruikt. Het is vrij van oplosmiddel, is geluidsabsorberend en warmte-isolerend, ademend en overschilderbaar.

Folie, stroken en kaders verbinden
Voor het afdichten van ramen kan ook gebruik worden gemaakt van verbindingsfolies, die zich aanpassen aan het raamprofiel en de constructie van het gebouw. Vochtigheidsvariabele verbindingsfolies passen zich aan verschillende klimatologische omstandigheden aan.
Roestvrijstalen strips kunnen tussen de douche of badkuip en de wand worden aangebracht om de voeg af te dichten. Buizen kunnen ook worden gebruikt met geëmailleerde stalen frames of afdichtingsvliezen. Beide zijn duurzaam en hygiënisch en vormen geen voedingsbodem voor schimmelsporen, -kiemen of -schimmels. Ze zijn gemakkelijk te reinigen en hoeven slechts zelden of niet te worden vervangen.

De volgende fabrikanten produceren Sanitair Silicone:

Pattex
Professioneel
Behandelt
Otto-zegel
Ceresit

Sanitaire siliconen worden al lang gebruikt om de voegen tussen de sanitaire voorzieningen en de muur af te dichten. Fabrikanten streven er voortdurend naar om de samenstelling van siliconen te verbeteren en werken al zonder onschadelijke stoffen. De producten worden voortdurend verbeterd op het gebied van schimmelvorming en het voorkomen van schimmels en bacteriën.

Het kopen van sanitair silicone op het internet heeft het voordeel dat het aanbod enorm is. Doe-het-zelvers kunnen met een paar klikken de gewenste silicone vinden en deze wordt direct aan huis geleverd. De mogelijkheid om prijzen van verschillende leveranciers te vergelijken en kostenberekeningen te maken is ook zeer praktisch en helpt om geld te besparen. Door het brede aanbod is sanitair silicone op het internet vaak goedkoper dan bij de lokale dealer.

Voegkitten worden geselecteerd op basis van de Het uithardingsproces is onderverdeeld. De uitharding kan worden uitgevoerd door chemische reacties zoals bij polymeren, of door fysieke droging zoals bij siliconen of acrylaten op waterbasis. Klassieke sanitaire siliconen hebben een chemische vernettingsreactie. De kit reageert met vocht in de lucht, waardoor splijtingsproducten vrijkomen die vervolgens verdampen. Het droogproces verloopt relatief snel. De ontledingsproducten kunnen bestaan uit azijnzuur of alcohol. Op basis van de splitsingsproducten zijn de siliconen geschikt voor diverse ondergronden. Siliconen die azijnzuur bevatten worden vooral aanbevolen voor sanitaire toepassingen voor glas en geglazuurde oppervlakken. Ze moeten niet worden gebruikt op beton of gips en hebben vaak een slechte hechting op acrylaatoppervlakken.
Neutrale siliconen met alcohol als splitsingsproduct zijn geschikt voor metalen, kunststoffen en op alkalische ondergronden. Ze kunnen ook worden gebruikt in sanitaire ruimtes.
Er moet verder onderscheid worden gemaakt tussen zuivere siliconen en „uitgerekte“ siliconen. Deze laatste zijn beduidend slechter in prestaties, maar zijn wel goedkoper. Ze worden uitgerekt met minerale oliën. De minerale olie migreert in de loop van de tijd uit de gewrichten en het volume van de siliconen wordt minder en is minder resistent. Als het volume sterk wordt gereduceerd, verliest de silicone zijn kleefkracht en daarmee zijn afdichtende werking. Er kan zich schimmel vormen en de bouwstof kan beschadigd raken.
Volumekrimp is een van de belangrijkste kwaliteitskenmerken van siliconenkit. Producten met minder dan 10 procent krimp zijn van relatief hoge kwaliteit. Voor sommige producten bedraagt de krimp meer dan 55 procent.

Lijst van materialen
Siliconenverwijderaar
Borstels
Schilderscrêpe
Afdichtingsmiddel
Schoonmaakspons

Gereedschapslijst
Gewrichtsschraper/snijmes
Plastic spatel
Dispenser pistool
Gewrichten gladder

Deze accessoires worden als volgt gebruikt:
Als u de voegen wilt voegen met sanitaire siliconenkit of oude voegen wilt vernieuwen, moet u de oppervlakken eerst reinigen. Eventuele oude verbindingen moeten worden gereinigd met een voegschraper. Restanten kunnen met een keukenmes worden verwijderd. Voor hardnekkige residuen heeft u een siliconenverwijderaar nodig. Dit wordt met een borstel op de aangetaste gebieden geborsteld, waarna het met een plastic spatel wordt verwijderd. De oppervlakken worden vervolgens grondig gereinigd met een reinigingsspons. Daarna moet alles drogen. Vergeet niet de kamer goed te luchten. Om schone randen te creëren, worden ze gemaskeerd met afplaktape. Druk vervolgens de siliconen gelijkmatig in de gewrichten met een knijppistool. De voegbreedte moet iets groter zijn dan de te vullen spleetbreedte. Siliconen krimpen iets in de loop van de tijd. Wanneer het siliconenpistool niet in gebruik is, moet u de trekveer loslaten, zodat er geen siliconen meer worden uitgeperst. Vervolgens wordt het nog vloeibare silicone met zeepwater bevochtigd en gladgestreken met een gewricht gladder. Noteer hiervoor de verwerkingstijd op de verpakking. Normaal gesproken mag er niet meer dan 10 minuten zitten tussen het aanbrengen en het gladstrijken.