Therapie Cirkel

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Therapie Cirkel

Een therapiegyroscoop wordt gebruikt om de balans te trainen, het trainen met zo’n gyroscoop bevordert de versterking van de spieren. De therapiegyroscoop is perfect voor training thuis of in de fysiotherapie. Naast het evenwichtsgevoel kun je ook je evenwicht trainen met de gyroscoop. Het is een sportuitrusting die speciaal is ontwikkeld voor gezondheidstraining.

De eerste therapiespindoppen werden volledig van hout gemaakt, maar inmiddels is het hout voor een groot deel vervangen door kunststof. Een plastische therapie top is veel gemakkelijker schoon te maken en is zeker hygiënischer als meerdere mensen hem gebruiken voor training.
Met de draaiende bovenkant rust een schijf op een halve bol, deze schijf is de basis van het trainingsapparaat. Bal en schijven kunnen verschillen in grootte, de onstabiele structuur van de top is bedoeld en moet helpen om uw eigen coördinatie en sensorimotorische vaardigheden te trainen. De stabiliteit van de gyroscoop is afhankelijk van het toegestane totale gewicht.

De training moet worden uitgevoerd op een anti-slip vloer, de spinning top moet ook een anti-slip oppervlak hebben, dit kan snel worden gezien door te zoeken naar bestaande puistjes of ribbels, als deze aanwezig zijn is het oppervlak anti-slip. De antislipoppervlakken voorkomen uitglijden tijdens de training.

Voordelen van trainen met een dergelijke gyroscoop
Door deze training kunnen instabiliteiten en perceptiestoornissen effectief worden behandeld. De oefeningen uitgevoerd met de gyroscoop zijn in principe erg makkelijk te leren en zelfs kinderen hebben er geen problemen mee.

Opleidingsprocedure
In het begin train je heel eenvoudige dingen op de gyroscoop, zoals het verplaatsen van gewicht van hiel naar bal. Vervolgens probeer je je voeten over het midden van de schijf te krijgen door de voetvlakken te verschuiven. Het evenwicht moet worden gehandhaafd door de voeten en rompspieren te verschuiven, de armen moeten op het lichaam liggen.

Doelstellingen van de training met een therapie-gyroscoop
Een gyroscoop moet de lichaamscoördinatie trainen en het algemene lichaamsgevoel versterken. Mensen die problemen hebben met lichaamssensomotoriek, duizeligheid en lichaamsbeleving kunnen snel succes boeken bij het trainen met de gyroscoop. Kinderen die lijden aan ADHD kunnen ermee getraind worden, fysieke tekorten zoals zwakke beenspieren kunnen gecompenseerd worden. Het gebruik van de gyroscoop is praktisch voor elke soort sport een extra nuttige training, gewrichten, banden en pezen worden versterkt, dit heeft zowel in de bal- of loopsport, als bij de aerobics en Leichtathelik het voordeel dat het gevaar voor blessures kleiner wordt.

Naast het antislipoppervlak moet je er vooral aan het begin van de training voor zorgen dat je op de tol gaat staan en dat er iets in de buurt is om je aan vast te houden, zodat de aanvankelijke onzekerheid kan worden overwonnen. Een muur, waarop je jezelf in het begin kunt steunen om evenwicht te bereiken, is een nuttig ding.

Onze Top 10 – therapiegyroscopen

– Toelaatbaar lichaamsgewicht
– Beperking van de laadcapaciteit
– Antislipoppervlak
– Een grotere tol, een groter oppervlak om op te staan
– Hout of plastic? Hout is stabieler, maar ook duurder als plastic. Kunststof is veel lichter en daardoor makkelijker te vervoeren.

De gyroscoop is ook verkrijgbaar in speciaalzaken en sportwinkels als evenwichtsbord. Er zijn veel verschillende versies, maar alle varianten trainen de diepe spieren en het evenwichtsgevoel.

Het bord waarop je staat kan zowel op een langwerpige rol als op een halfrond staan, beide variaties trainen je evenwicht.

De training op de gyroscoop is ideaal voor thuisgebruik, zowel de krachttraining als de andere oefeningen kunnen comfortabel in de eigen vier muren worden gedaan. Er zijn tal van instructies op het internet die kunnen worden gekopieerd. Vooral de oefeningen voor gewrichten en gewrichtsbanden moeten zorgvuldig worden uitgevoerd, anders bestaat het risico dat de gewrichten overbelast raken.
Het onstabiele oppervlak van de gyroscoop vraagt om echte maximale prestaties van de spieren, omdat het evenwicht zonder onderbreking moet worden gehandhaafd door de spierkracht. Een kwartier per dag oefenen op de top is voldoende om het evenwichtsgevoel te versterken.

De afstand tussen het staand oppervlak en de vloer heeft een bijzonder sterke invloed op de moeilijkheidsgraad. Alleen met een voldoende grote afstand kunnen de bewegingen op de gyroscoop met grote oscillerende kracht worden uitgevoerd. Als de afstand tot de vloer echter te groot is, neemt het risico op letsel toe. In dat geval moet een goede relatie worden onderhouden, waarbij factoren als hoogte, gewicht, omtrek van de gyroscoop en het type bal bepalend zijn.

Denk goed na over waar u de gyroscoop voor wilt gebruiken voordat u hem koopt. Als u de gyroscoop wilt gebruiken voor medische oefeningen, moet je misschien eerst met een dokter praten.

Het materiaal van de gyro speelt zeker de hoofdrol bij de aankoop, omdat dit vooral belangrijk is voor de stabiliteit en duurzaamheid van het product. Rubber, PVC, hout of kunststof zijn de beschikbare materiaalsoorten. Voor balanstraining zijn houten tollen bijzonder geschikt. Zorg er echter voor dat het oppervlak antislip is, wat bij houten tollen niet altijd het geval is.

Kunststof en rubber rotoren zijn zeer eenvoudig te reinigen en beschermen de vloer.

Fabrikanten die goede gyroscopen aanbieden zijn onder andere Airex, Pedalo, Everlast, Sissel, Turtle, Gonge of Bad Company.

De aankoop van een gyroscoop kan zowel in een online shop als in een gespecialiseerde winkel worden gedaan, op het internet zal de keuze uit verschillende modellen waarschijnlijk groter zijn en de prijzen zijn lager.

De meeste gyroscopen zijn ontworpen voor een gewicht tot 120 kilogram, maar er zijn ook modellen voor mensen met overgewicht beschikbaar; deze zijn bestand tegen een gewicht tussen 150 en 180 kilogram.
Trainen met een spinning top is zeer voordelig voor mensen die veel zitten en nauwelijks bewegen op het werk, de diepe spieren kunnen teruglopen en worden getraind met oefeningen op de spinning top.

Een gymnastiekmat wordt soms aanbevolen als accessoire, die zacht is voor de vloer en tevens blessures voorkomt.

Als alternatief voor een tol zijn er verschillende massageapparaten die gebruikt kunnen worden om de aangetaste spiergebieden te versterken. Massagekussens hebben een oppervlak waarop u kunt zitten of staan. Met deze massagekussens kunnen behulpzame balansoefeningen worden uitgevoerd, het moet op een passend bestendig materiaal zijn.
Evenwichtsoefeningen kunnen ook in de natuur, ook op stenen of boomstronken. Maar een gyroscoop is hier zeker veel veiliger.