Vierkante pan

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Vierkante pan

Vierkante pannen worden vooral gebruikt als er meer ruimte nodig is, bijvoorbeeld voor braadpannen of meerdere filets. Door hun vierkante vorm bieden ze een groter oppervlak dan gewone ronde pannen. De meeste kookplaten zijn ontworpen voor pannen met een maximale diameter van 28 cm. Vierkante pannen met een afmeting van 28 cm x 28 cm bieden evenveel ruimte als een conventionele ronde pan met een diameter van 32 cm.

Bij een vierkante pan moet u vooral letten op het materiaal en het oppervlak of de coating. U kunt kiezen tussen koper, aluminium, roestvrij staal, ijzer en gietijzer. Koper geleidt de warmte het beste en slaat deze zeer goed op. Koperen pannen hebben echter veel zorg nodig om een zekere duurzaamheid te garanderen. Aluminium geleidt ook zeer goed warmte, maar het warmt niet zo gelijkmatig op als koper. Beide materialen kunnen met bepaalde voedingsmiddelen reageren en daarom worden ze zelden als onbekleed materiaal gebruikt. In de meeste gevallen worden daarom aluminium of koperen pannen voorzien van een coating of wordt het betreffende materiaal gebruikt als plaat of kern in een roestvrijstalen pan. Het voordeel van roestvast staal is dat het bijzonder goed bestand is tegen krassen en hitte, maar aan de andere kant geleidt het de hitte minder goed en warmt de pan langzamer op. IJzer of Gietijzeren pannen warmen relatief snel op en slaan warmte op voor een lange tijd. Ze zijn ook hittebestendig, robuust en duurzaam, hoewel ze ook relatief zwaar en relatief duur zijn. Ze zijn ook gevoelig voor voedingszuren.

Naast het materiaal is de coating ook bepalend voor de kwaliteit van de pan. In essentie wordt er een onderscheid gemaakt tussen vierkante pannen met een plastic of keramische coating. Voor pannen met een plastic coating wordt meestal polytetrafluorethyleen, beter bekend als teflon, gebruikt. Dit heeft als voordeel dat de anti-aanbaklaag sterker is en langer meegaat. Losse deeltjes van de coating, bijvoorbeeld als het oppervlak bekrast is, worden samen met het voedsel gegeten. Dit is echter ongevaarlijk, want deze worden weer onverteerd uitgescheiden. Het nadeel van vierkante pannen met een plastic coating is dat ze minder hittebestendig zijn dan pannen met een keramische coating. Vanaf ongeveer 200 °C komen er deeltjes van de coating los en kunnen er schadelijke dampen ontstaan. Veel oliën zijn echter helemaal niet bestand tegen deze temperaturen, zodat oververhitting met voedsel in de pan nauwelijks mogelijk is. Pannen met een tefloncoating zijn daarom beter geschikt voor bijvoorbeeld zacht bakken met weinig vet. De keramische coating daarentegen is hittebestendiger en is ook bestand tegen hogere temperaturen. Het antikleefeffect neemt echter sneller af.

Vierkante pannen worden, net als conventionele pannen, gebruikt om te braden, te koken, te bakken enz. op het fornuis of in de oven. Ze worden met name gebruikt Ze zijn ideaal voor gebruik als er veel ruimte nodig is, omdat hun vierkante vorm een groter oppervlak biedt dan pannen met een ronde vorm.

Onze Top 10 – vierkante pan

Als alternatief voor vierkante pannen kunt u ook conventionele pannen met een ronde vorm gebruiken. Dezelfde kwaliteitskenmerken gelden hiervoor, bijvoorbeeld met betrekking tot het materiaal of de coating of het oppervlak. Ze bieden echter niet zo’n groot oppervlak als de vierkante pannen.

Als je kijkt naar vierkante pannen in de test, zijn KOPF, AMT en Livington bijzonder populaire merken. Sommige andere fabrikanten zouden bijvoorbeeld ELO of STONELINE zijn. De vierkante EUROLUX pannen van MaxxGoods bieden ook een bijzonder grote verscheidenheid.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten fornuizen, waarvan sommige speciale potten, pannen etc. vereisen. De klassieke gaskachel komt in steeds minder huishoudens voor vanwege het hogere risico op brand en letsel. Het is in de loop der tijd vervangen door verschillende moderne fornuizen. Bij de aankoop van een vierkante pan moet u dus letten op het type kachel waarop hij wordt gebruikt. Inductiekookplaten vereisen bijvoorbeeld speciaal kookgerei en niet elke vierkante pan is geschikt voor een dergelijk fornuis. Zelfs met verschillende Glazen keramische kookplaten zijn niet altijd geschikt voor alle soorten gerechten.

Wanneer u vierkante pannen koopt op het internet, profiteert u van een veel breder assortiment dan u in een winkel zou kunnen vinden. De individuele klant heeft dus een veel ruimere keuze en kan gemakkelijker een product vinden dat bij hem of haar past. Ook op het gebied van de prijs kunnen veel winkels niet concurreren met onlineleveranciers. Zo kunt u soms hetzelfde model op het internet vinden tegen een lagere prijs en kunt u verschillende aanbiedingen in een paar seconden met elkaar vergelijken. Daarnaast kunt u toegang krijgen tot de ervaringen van klanten op het internet, hun beoordelingen bekijken of de ene of de andere vierkante pan-test opnemen in de aankoopbeslissing.

Bij de aankoop van vierkante pannen moet u ervoor zorgen dat het materiaal en het oppervlak of de coating van een geschikte kwaliteit zijn. Naast de kwaliteit is het ook bepalend voor wat en hoe u de betreffende pan wilt gebruiken. Daarom zijn eigenschappen als hittebestendigheid, duurzaamheid of een robuust oppervlak ook belangrijk. Afhankelijk van het beoogde gebruik moet ook rekening worden gehouden met het gewicht, de diameter en de hoogte van de velg. Voor braadpannen bijvoorbeeld is een hogere rand praktischer dan voor het bakken van biefstukken. De prijs is ook bepalend voor de aankoop. Al met al dient u zich vooraf te informeren over het gewenste product en de bijbehorende vierkante pan te vergelijken met andere pannen in een test. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat vindt het juiste product voor u individueel.

Vierkante pannen zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende uitvoeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen met één of twee handgrepen in de meest uiteenlopende vormen te vinden. Sommige vierkante pannen hebben bijvoorbeeld al een deksel van glas. Sommige glazen deksels zijn verkrijgbaar met een aromaknop. Deze hebben het voordeel dat u tijdens het bakken direct water, wijn, etc. kunt toevoegen zonder het deksel te verwijderen. Sommige modellen, zoals de Livington Copperline hoekpan, worden zelfs geleverd met een koekenpan en een stoominzet.