Voegmortel

Link
Verfügbarkeit
Preis
Weitere Angebote

Test & vergelijk Voegmortel

Zodra je ergens tegels of platen legt, is de laatste stap het voegen. Het voegen is in principe eenvoudig, maar voor een goed resultaat heb je een goede voeg nodig, er zijn veel verschillende soorten voeg en alleen met het juiste product geniet je van je nieuwe voegen. De juiste voeg beschermt de afzonderlijke tegels tegen zijdelingse belasting en geeft een stevige houvast, bovendien voorkomen de voegen dat er water en vuil onder de tegels terechtkomt.

Voordat u een bestratingsspecie koopt, moet u zorgvuldig kijken naar de toepassingsgebieden waarvoor het bedoeld is en de volgende punten in overweging nemen:

– is de bestratingsvoegmortel nodig voor buiten- of binnengebruik?

– Moet het materiaal waterdicht zijn?

– Is een harde cementmortel voldoende of is een flexibele mortel noodzakelijk?

– de kleur van de voegmortel moet overeenkomen met de vloerbedekking

– welke belastingen moet de voegmortel voor de bestrating later weerstaan?

– Is er een kans dat de vloer in contact komt met chemicaliën?

Koop onze Top 10 – voegmiddelen

Bestratingsvoegmortel is verkrijgbaar in twee verschillende varianten; aan de ene kant is er de stijve voegmortel en aan de andere kant de flexibele, elastische variant. Flexibele bestratingsvoegmortel zorgt voor elastische verbindingen, dergelijke verbindingen zijn altijd belangrijk wanneer de vloerbedekking langs starre objecten wordt gelegd. Dit kunnen bijvoorbeeld leidingen, wastafels of toiletten zijn. De elastische voeg is bedoeld voor het voegen van straatstenen, keramische tegels en natuursteen. Een stijve voegkit zou geen enkele beweging kunnen compenseren. Dit soort stress wordt veroorzaakt door het lopen op de vloer of door grote temperatuursveranderingen. Het gevolg zou zijn dat de vloer kan barsten of dat een deel van de vloerbedekking zich volledig kan losmaken. Een elastische voegverbinding absorbeert de krachten en zorgt voor een evenwicht.

Cementmortel is het meest populaire rigide voegmateriaal op de markt, met cementmortel is het mogelijk om zeer goede overgangen te maken die geen obstakels tegenkomen. De cementmortel is echter ook verkrijgbaar als flexibele voeg, deze variant bevat een bepaalde hoeveelheid kunststofvezels en zorgt dus voor een bepaalde elasticiteit. De meeste flexibele voegmortels zijn tegenwoordig waterafstotend, maar dit geldt niet voor cementmortel.

Bij het leggen van bijzonder gevoelige vloertegels of natuursteen moet u een zeer fijne mortel gebruiken, die minder schurende bestanddelen bevat die bij het afvegen van het oppervlak krassen kunnen veroorzaken. Andere soorten voegmortel worden zeer snel droog aangeboden, wat het voordeel heeft dat de vloer binnen zeer korte tijd weer beloopbaar is. Inmiddels is het voegmateriaal in alle denkbare kleuren beschikbaar, dit heeft als voordeel dat de bijpassende gekleurde voeg aan elk vloermateriaal kan worden aangepast.

Overal waar de vloer regelmatig moet worden behandeld met een zure vloerreiniger of een hogedrukreiniger, worden cementverbindingen gebruikt. Dit is vaak het geval in de sanitaire sector.
Voor deze gebieden is het beter om epoxyharsverbindingen te gebruiken, dit materiaal wordt geproduceerd uit een hars en een verharder, het materiaal is daarom bestand tegen chemicaliën en is bestand tegen hoge spanningen. Reiniging is geen probleem en de voegen zijn absoluut waterdicht. Het enige nadeel is dat de epoxyharsverbindingen zeer stijf zijn en slechts zeer weinig spanning kunnen opnemen.

Een goed alternatief voor de epoxyhars verbindingen zijn de polymeer verbindingen, deze verbinding is gemaakt van verschillende kunststofdispersies. Naast een goede temperatuurbestendigheid is de polymeerverbinding ook bijzonder elastisch. Inmiddels zijn er zelfs zelfreinigende voegmassa’s van polymeermaterialen op de markt, deze zijn ook zeer goed bestand tegen schimmelgroei.

Vooral wanneer tegels of vloertegels naast andere bouwonderdelen, kamermuren of leidingen moeten worden gelegd, moet een elastisch voegmateriaal worden gebruikt. Een cartridgepistool wordt aanbevolen voor het vullen van de voegmassa. Dit type voegmateriaal is te vinden in bouwmarkten onder de naam sanitair siliconen, wat een een-component siliconenkit is. Voor natuurtegels is een speciale siliconenmortel nodig, omdat het natuursteen de conventionele sanitaire siliconen zou kunnen verkleuren.
Als je naar de commerciële sector kijkt, zie je dat er een tweecomponentenkit wordt gebruikt, deze is gemaakt op basis van polysulfiet of polyurethaan en is daardoor veel slijtvaster dan de conventionele producten. Al sinds 1990 worden er mortelsoorten aangeboden waaraan gemodificeerde silanen worden toegevoegd. Deze producten zijn bijzonder milieuvriendelijk en stoten geen oplosmiddelen uit. Voordelen van deze producten: goed Hechting op slechte ondergronden, UV-stabiel en permanent flexibel en elastisch, zelfs onder zwaar gebruik.

Gebruik van de voegmortel voor bestrating

Hieronder vindt u enkele tips en adviezen over hoe u de bestratingsspecie het beste kunt aanbrengen.

– Pas als de geprepareerde ondergrond en de legmortel gedroogd zijn, mag met het betegelen worden begonnen.

– Meng de bestratingsvoegmortel volgens de instructies, de mortel wordt altijd in schoon water gemengd, roer de massa goed om zodat er geen klonten meer zijn, een klopper en een boor zijn hiervoor geschikt. Het mengsel moet zo homogeen mogelijk zijn en een uniforme kleur hebben.

– Laat het mengsel na het mengen ongeveer 5 minuten rusten en herhaal dan de mengprocedure.

– De voeg kan dan op de voegen worden aangebracht, dit werkt het beste met een hardschuimbed of een rubberen ruitenwisser.

– De uithardingstijd kan variëren, afhankelijk van het materiaal van de vloerbedekking, opengespoten materiaal heeft ongeveer 25 minuten nodig, niet-absorberend materiaal heeft meer tijd nodig om uit te harden.

– Zodra de voeg is opgedroogd en niet meer onder lichte vingerdruk zakt, kunnen de tegels worden gereinigd. De resten van de voeg kunnen dan met een vochtige spons worden afgewreven.

– Veeg ten slotte de tegels en voegen met een droge doek af.

– Na 12 uur mogen de tegels dan volgeladen worden.

Gedrag van de voegmortel

Als de vloer mat of ongeglazuurd is, is het essentieel om een testvoegsel uit te voeren en zo te controleren of het oppervlak gemakkelijk kan worden vrijgemaakt / gereinigd van overtollige mortel.

Er zou geen href=“https://maxlocal.nl/fliesenkleber-test/“> Tegellijm in de voegen, anders kan de kwaliteit van de voegen afnemen.
In het geval van grote oppervlaktes moet het voegen in secties worden verdeeld, dit maakt het werk veel gemakkelijker.
In de buitenruimte moet u ervoor zorgen dat de voegen worden aangebracht als er geen direct zonlicht is. Ook mag er de eerste 12 uur geen regen op de verse voegen vallen, in geval van nood moet u dan de vloer bedekken.