Het is mogelijk om de maximale watertemperatuur in te stellen en de tijdstippen waarop warm water moet worden geleverd, zodat er geen energie wordt verspild. In particuliere huishoudens is een watertemperatuur van ca. 55 graden Celsius gebruikelijk, dus er is geen gevaar omdat iemand zich bij het douchen of afwassen verbrandt. Een warmwatertank houdt constant de gekozen temperatuur van bijvoorbeeld 55 graden aan, daarom is er altijd een warm- en koudwateraansluiting om de gewenste temperatuur te mengen. Naast de zeer praktische warmwatertanks zijn er ook instant waterverwarmers, maar deze kunnen geen warm water opslaan en het benodigde water niet op afroep temperen.
Onze Top 10 – warmwatertank 200 liter
Aankoopcriteria
Als er een nieuwe warmwatertank moet worden aangeschaft, zijn er een paar punten waar rekening mee moet worden gehouden. Vooral belangrijk is het type installatie en de capaciteit van het waterreservoir. Als u een vierpersoonshuishouden heeft, moet u kiezen voor een warmwatertank met een capaciteit van minstens 1000 liter. Kleinere huishoudens kunnen zich redden met minder warm water, wij raden een capaciteit van 300 tot 400 liter aan.
Alleen als het warmwaterreservoir een voldoende grote capaciteit heeft, kan het de gewenste hoeveelheid water verwarmen. In principe worden de warmwatertanks met 230 volt gebruikt, maar het vermogen kan tot 2 kW toenemen. Hoe meer capaciteit de watertank heeft, hoe sneller het water kan worden verwarmd tot de bijbehorende temperatuur. Warmwaterboilers van de volgende fabrikanten worden aanbevolen: Stiebel Eltron, Siemens en Viessmann.
Zodat er geen onbeschoft ontwaken is moet men precies kijken hoeveel stroom de geselecteerde warmwateropslagtanks zijn nodig. De vervolgkosten mogen immers niet te hoog zijn. Een kleine warmwatertank vereist elektriciteit ter waarde van ca. 130 euro per jaar. Als u de kosten vergelijkt met die van een boiler, zult u merken dat deze aanzienlijk minder elektriciteit verbruikt, maar een boiler kan ook geen grote hoeveelheden warm water opslaan. Als energiebesparend alternatief worden warmwatertanks met zonnemodules of gasbediening aangeboden.
Wat betreft de kosten kan men in principe alleen een warmwatertank met een gasbrander adviseren, deze zijn gegarandeerd goedkoper in gebruik. Zelfs als men voor de overname iets meer geld in de hand moet nemen zal dit zich snel uitbetalen.
Vooral de grotere warmwateropslagtanks met een volume van 60 liter of meer hebben een gesloten en drukvaste opslagtank; deze apparaten dienen door een gespecialiseerd bedrijf te worden aangesloten. De kleinere warmwatertanks met een volume van minder dan 50 liter zijn meestal drukloze apparaten, met deze kleine apparaten is de temperatuur beperkt tot maximaal 60 graden, dit is voldoende om ziektekiemen te doden en genereert slechts weinig druk.
Bij de aanschaf van een warmwatertank moet u letten op een hoogwaardige afwerking en bedenken dat deze in principe een vrij lange levensduur hebben. Eenmaal per jaar is het aan te raden om deze cilinders te laten onderhouden.
Eenvoudige apparaten hebben slechts één draaischakelaar om te wisselen tussen bepaalde temperatuurniveaus, andere apparaten zijn technisch zeer goed uitgerust en bieden vele instelmogelijkheden. De betere modellen hebben een LED-display of een display waarop de huidige temperatuur kan worden afgelezen, in sommige gevallen kan het water- en energieverbruik direct bij de opslagtank worden gecontroleerd. Als mannur denkt aan het feit dat je meestal vroeg in de ochtend of tegen de avond meer water nodig hebt, zodat je dit via verschillende programma’s kunt aanpassen aan het gebruikersgedrag. Met regelmatige tussenpozen moet u het water tot volle belasting verwarmen om er zeker van te zijn dat ziektekiemen worden gedood.
Wanneer u snel over grote hoeveelheden warm water wilt beschikken, is een warmwatertank de juiste keuze. De zeer effectieve isolatie houdt het warmteverlies binnen de perken en de grotere hoeveelheden water blijven op de gewenste temperatuur.
Een warmwatertank is onafhankelijk van het verwarmingssysteem en is altijd interessant als er geen centrale watervoorziening in het huis of appartement is. Met een voldoende grote warmwatertank is het mogelijk om meerdere waterleidingen aan te sluiten, zodat men bijvoorbeeld in de badkamer en de keuken van warm water wordt voorzien. De voorraadtank maakt het mogelijk om direct warm water op te roepen, omdat het gedurende langere tijd warm gehouden kan worden. Goede warmwateropslagtanks moeten een heropwarmingsfunctie hebben om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de tank constant wordt gehouden.
Als er geen centrale verwarming is, maar er wel water met een optimale temperatuur nodig is, is er een warmwatertank nodig. Er zijn zowel goedkope als dure modellen, dus er moet voor iedereen een geschikt model zijn. Kleine tanks zijn verkrijgbaar vanaf 60 euro, grote tanks met een betere techniek kunnen natuurlijk al snel meer dan 600 euro kosten, hier moet iedereen zelf beslissen wat de warmwatertank moet opleveren. Zodra een geschikt apparaat is gevonden, moet men op het internet kijken voor de goedkoopste prijs en dan toegang krijgen tot het apparaat.